nlc.hu
Sztárok

II. Margit dán királynő lemondása.

II. Margit királynő távozik a dán trónról

Fiára hagyja a trónt Európa legrégebben uralkodó királynője.

II. Margit dán királynő váratlanul lemondott – írja a BBC. II. Margit december 31-én elmondott, újévi beszédében jelentette be távozását. A királynő január 14-ig marad a trónon, megvárva trónra lépésének 52. évfordulóját. II. Erzsébet halála óta II. Margit volt leghosszabb ideje hatalmon lévő európai uralkodó.

 

II. Margit 1972. január 14-én lett uralkodó.

A trónt egy 1953-as alkotmánymódosításnak köszönheti, akkortól örökölhető női ágon a dán trón. IX. Frigyesnek ugyanis három lánya született, elsőként Margit. 1940-es születésű dán királynő népszerű alattvalói körében. sokan úgy hitték, haláláig hatalmon marad. Fia, az 55 éves Frigyes azonban két hét múlva trónra lép.

II. Margit 2023 februárjában sikeres hátműtéten esett át.

A műtét természetesen gondolatokat ébresztett a jövőt illetően, mégpedig, hogy eljött-e az idő a felelősség átengedésére a következő nemzedéknek. Úgy döntöttem, hogy most jött el a megfelelő idő. 2024. január 14-én, 52 évvel azután, hogy követtem a trónon szeretett apámat, lemondok Dánia királynőjének tisztségéről (…) A trónt fiamra, Frigyes koronahercegre hagyom

– mondta II. Margit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top