Ezek a sztárok nem akartak nepo babyk lenni

M. N. | 2024. Február 13.
Bár megtehették volna, ám mégsem világsztár szüleik, rokonaik hírnevén akartak felkapaszkodni. Volt, aki még a nevét is megváltoztatta emiatt.

„A protekciónak az a fajtája, hogy az állások, hivatalok, tisztségek betöltésében dönteni v. befolyást gyakorolni jogosult személy a rokonait, családtagjait részesíti előnyben mások, érdemesebbek előtt. Nemzetközi szó a latin nepos, nepotis (‘testvérünk fia’) nyomán; a középkori pápák gyakorlatára utal, hogy megválasztásuk után közeli rokonaikat főpapi állásokba nevezték ki” – így definiálja a nepotizmust A magyar nyelv értelmező szótára. A szórakoztatóiparban is számos példát látunk arra, hogy sztárszülők gyermekei felmenőik hírnevén felkapaszkodva válnak maguk is sztárrá, olykor bármiféle valódi teljesítmény vagy kiemelkedő képességek, tehetség nélkül. Őket nevezik manapság nepo babyknek.

Persze akadnak ellenpéldák is: olyan, ma már szintén világszerte ismert művészek, akik saját jogon szerettek volna befutni, nem pedig azért, mert valakinek a valakijei, éppen ezért pedig karrierjük kezdetén nevet változtattak, illetve igyekeztek titokban tartani ismert szüleik, rokonaik kilétét. Az alábbi galériában összegyűjtöttük, kik ők.

Nicolas Cage

Nicolas Cage eredeti neve Nicolas Coppola, azonban karrierje elején a Cage művésznevet választotta, hogy elhatárolódjon híres nagybátyjától, a Keresztapa és az Apokalipszis most rendezőjétől, Francis Ford Coppolától.(Fotó: Steve Jennings/Getty Images)

Angelina Jolie

Angelina Jolie és édesapja, a sztárszínész John Voight kapcsolata már gyerekkorától kezdve meglehetősen ellentmondásos volt. A színésznő elhagyta apja családnevét is, helyette pedig édesanyja Marcheline Bertrand középső nevét viseli vezetéknévként. (Fotó: JC Olivera/Getty Images)

Olivia Wilde

Olivia Wilde szülei ugyan nem hollywoodi hírességek, de igen neves újságírók: édesapja Andrew Cockburn a Harper’s Magazine szerkesztője, édesanyja pedig Leslie Cockburn oknyomozó újságíró. A színésznő édesanyja javaslatára változtatott nevet, hogy saját identitása lehessen. Kedvenc írója, Oscar Wilde vezetéknevét vette fel. (Fotó: Steve Granitz/FilmMagic)

Norah Jones

Norah Jones a világhírű indiai zenész, Ravi Shankar lánya, aki Geethali Shankar néven született. 16 évesen hivatalosan Norah Jonesra változtatta a nevét, mely a saját középső nevéből és édesanyja vezetéknevéből áll. (Fotó: Emma McIntyre/Getty Images)

Louisa Jacobson

Louisa Jacobson, az Aranykor sztárjának neve eredetileg Louisa Gummer, a szülei pedig Meryl Streep és Don Gummer. A színésznő azonban nem szülei hírnevén akart felkapaszkodni, ezért a Gummer helyett második nevét, a Jacobsont használja. (Fotó: Bruce Glikas/WireImage)

Scott Eastwood

Bár Scott Eastwood ma már újra édesapja, Clint Eastwood vezetéknevét viseli, és külsőleg sem tagadhatná le legendás felmenőjét, azonban pályáját - édesanyja vezetéknevét felvéve - Scott Reevesként kezdte, mert azt akarta, hogy a tehetsége miatt figyeljenek fel rá. (Fotó: Allen Berezovsky/WireImage)

via

Exit mobile version