nlc.hu
Sztárok
Teck Mária különleges élete

Ilyen volt Teck Mária, II. Erzsébet különös életű nagyanyja

Amikor a Windsorok történelmét vizsgáljuk, manapság már csak II. Erzsébetig, vagy az apjáig, VI. Györgyig tekintünk vissza. Pedig érdemes felidézni annak a Teck Máriának az életét is, aki II. Erzsébet nagyanyja volt, és akinek hozzánk, magyarokhoz is volt „egy kis” köze.

Amikor Viktória királynő meghalt, legidősebb fia, VII. Eduárd (vagyis a kissé perverz Dirty Bertie) lett az Egyesült Királyság ura. Ő Alexandra dán királyi hercegnőt vezette az oltár elé, és az első, vagyis legidősebb gyermeke az az Albert Viktor walesi herceg volt, akiről sokáig úgy tartották, hogy ő maga Hasfelmetsző Jack.

Tény, ami tény, Albert Viktor imádta a londoni utcalányokat, gyakran járt prostituáltakhoz, és az is igaz, hogy nemi betegségeket is összeszedett a kalandjainak köszönhetően. Bár így nem festett szép képet a trónörökös élete, természetesen sikerült menyasszonyt találni a számára. A hölgy nem volt más, mint Teck Mária, aki 1867-ben született Londonban. Édesapjának köszönhetően pedig magyar kapcsolattal is rendelkezett. Apja, Ferenc, Sándor württembergi herceg és gróf kisrédei Rhédey Klaudia házasságából született. Leegyszerűsítve: az erdélyi magyar grófnő volt II. Erzsébet egyik ükanyja!

Teck Mária

Teck Mária brit királyné fiatalon (Fotó: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images)

Egy temetés, egy esküvő

Szóval a tervek szerint Albert Viktor trónörökösnek és Teck Mária hercegnőnek össze kellett volna házasodni – az eljegyzés meg is történt 1891 decemberében. Azt, hogy a két fiatal egybekeljen, maga Viktória királynő javasolta. Már csak napokra, pontosabban öt hétre voltak az esküvőtől, amikor a sötétben mászkáló Albert Viktor életét vesztette az influenzajárványban.

A királyi család két dolgot tehetett: az egyik, hogy nagyobb pénzösszeggel hazaküldik a férj nélkül maradt Máriát, vagy felajánlják neki, hogy legyen az új trónörökös, György herceg felesége.

Ez a forgatókönyv nem volt ismeretlen a briteknél: Aragóniai Katalin csak azt követően lett VIII. Henrik felesége, hogy első férje, a trónörökös Artúr meghalt. 

Az új király és királyné

Máriára és Györgyre egyre nagyobb figyelem összpontosult, amikor Viktória 1901-ben meghalt, és fia, VII. Eduárd lett az új király. Az ő „feladatuk” volt, hogy a vérvonal folytatódjon: a házaspárnak hat gyermeke született. Közülük a legidősebb Eduárd herceg, akit öccse, Albert követett. Annak ellenére, hogy Mária és György egy elrendezett – ha úgy tetszik – pótházasságot kötött, szépen megvoltak egymással. A feljegyzések szerint harmonikus, vitáktól mentes életét éltek, vannak olyan források, amik szerint szerelem is szövődött kettejük között. Miután György 1910-ben V. Györgyként trónra lépett, olykor a komolyabb döntéseket is áthárította feleségére, akiről mindig azt állította, hogy remek érzéke van a politikához.

V. György és Teck Mária esküvője

V. György és Teck Mária esküvője, 1891. (Fotó: Downey/W. and D. Downey/Getty Images)

Ügyelve a birodalmukra, a brit koronázás után Indiába utaztak, hogy császárrá és császárnévá koronázzák őket, utazásuk hosszú hónapokig tartott. Ez a kis idő mégis jól jött Mária életében, mivel férje anyja, az özvegy királyné nem volt hajlandó lemondani egyes kiváltságokról, folyamatos volt a két nő közötti konfliktus, volt, amikor ékszerekről, máskor pedig palotákról vitatkoztak. 

Az első világháború megpróbáltatásai

Máriának és V. Györgynek kemény időszakban kellett egyben tartaniuk az országot. Az első világháború miatt Mária alaposan lefaragta a királyi család kiadásaira szánt összeget, valamint rendszeresen látogatott meg sérült katonákat a kórházbakban. Időközben a Romanov-ház uralmát is megdöntötték Oroszországban. Ennek a történetét, ha a történelemórákról nem is, de A korona című sorozatból többen is ismerhetik. II. Miklós cár szinte könyörgött a rá kísértetiesen hasonlító unokatestvérének, V. Györgynek, hogy őt és családját mentsék ki a fogságból. A legenda szerint a döntést a király Máriára bízta, aki úgy érezte, veszélybe sodornák magukat, ha mentőegységet küldenének a Romanovokért, akiket végül iszonyatosan kegyetlen módon kivégeztek. 

A brit királyi család

A brit királyi család a Buckingham-palota erkélyéről köszönti alattvalóit VI. György koronázásának napján. Balról jobbra: Erzsébet királynő, Erzsébet hercegnő, Mária királyné, Margit hercegnő és VI. György király. 1937. május 12. (Fotó: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Getty Images)

Amiről V. György nem volt hajlandó lemondani, az a saját házuk sorsa és jövője. Ekkor még a család, a német eredetükre utaló: Szász–Coburg–Gothai-ház elnevezést használta. Ez volt Viktória férjének, Albertnek a családja. György viszont jól érezte, hogy a német eredetű név a világháborúban akár a családjuk vesztét is okozhatja, így ő volt az, aki az uralkodói ház nevét Windsorra cserélte le. Nem ez volt az egyetlen névváltoztatás: a Fülöp herceg családját érintő Mountbattenek is ekkortól kezdték el ezt a nevet viselni, a korábbi Battenbergről lemondva. De maga a királyné, Mária is lemondott a Teck névről, és felvette a Cambridge elnevezést. 

A dohányzás lecsapott

1935-öt írtunk, amikor nagy családi összejövetelt rendeztek a Windsorok, megünnepelvén György és Mária trónralépésének 25. évfordulóját. Az erős dohányos király a következő évben elhunyt. Így a legidősebb fiukra, Eduárdra szállt a korona, őt pedig VIII. Eduárdként ismerte meg a világ. Ha valaki nem talál Eduárd koronázásáról képeket, az nem ügyetlen. Ugyanis VIII. Eduárd volt az, aki viszonyt folytatott a kétszeresen elvált, nácibarát Wallis Simpsonnal, és aki nem volt hajlandó lemondani erről a kapcsolatról, így inkább a koronáról mondott le. Mária, immár anyakirálynéként kerek-perec kijelentette, hogy nem támogatja Wallis és Eduárd kapcsolatát, ezért a második fiát, Albert Györgyöt kezdte el felkészíteni az uralkodásra. VIII. Eduárd kevesebb, mint 12 hónapot volt uralkodó, a trónt pedig öccse foglalta el VI. Györgyként.

Teck Mária brit királyné és Erzsébet hercegnő

Teck Mária brit királyné és Erzsébet hercegnő, 1944. (Fotó: The Print Collector/Heritage Images via Getty Images)

Mária minden erejével azon volt, hogy királlyá vált második fiát, és annak családját támogassa. Ő volt a történelem első anyakirálynéja, aki részt vett a fia koronázásán. Apjához hasonlóan az új király is erős dohányos volt, ez okozta a halálát is. Anyja ekkor még élt, és amiben csak tudta, támogatta unokáját, II. Erzsébetet, az új trónörököst. 

Mária 1953-ban tüdőrákban hunyt el. Élete utolsó napjaiban is arra kérte unokáját, hogy legyen hű az országához, és helyezze mindig az első helyre a koronát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top