nlc.hu
Sztárok
Megrendítő beszédet mondott a súlyos beteg Károly király

Megrendítő beszédet mondott a súlyos beteg Károly király

Megható beszédet tartott a király, az eseményen a királyné, Vilmos herceg és a brit miniszterelnök is részt vett.

Első jelentősebb beszédét tartotta betegségének bejelentése óta a D-nap 80. évfordulójának alkalmából Károly király Portsmouthban, ahol a királyi család tagjai a veteránokkal közösen vettek részt a megemlékezésen. Az eseményen Vilmos herceg és a brit miniszterelnök is részt vett.

„Ma összegyűltünk, hogy tiszteletünket fejezzük ki annak a csaknem 160 000 brit, nemzetközösségi és szövetséges katonának, akik 1944. június 5-én itt, ezen a parton kiküldetésükre indultak, amely a szabadság megvívásáért a történelem legnagyobb partraszállási hadműveleteként marad meg emlékezetünkben” – mondta a király.

„Akik itt gyűltek össze Portsmouthban, soha nem felejtik el a látványt, mely messze a világ legnagyobb katonai flottája volt – folytatta, utalva a város kulcsszerepére a D-nap előkészítésében. – Mindannyian tudták, hogy győzelem és kudarc egyaránt lehetséges, egyikük sem ismerhette előre a sorsát.”

Károly király emlékeztetett, hogy most, 80 évvel később szinte lehetetlen feladat elképzelnünk, milyen érzelmek kavarogtak azon a napon és elmondta, hogy nemrégiben beszélt néhány veteránnal, akik szívszorítóan pontosan emlékeznek ma is vissza a vízbe fulladt katonák látványára.

„Miközben hálát adunk mindazokért, akik oly sokat áldoztak a győzelemért, amelynek gyümölcseit máig élvezhetjük, fogadjuk meg újra, hogy mindig megbecsüléssel és tisztelettel emlékezünk mindazokra, akik aznap szolgáltak és törekedni fogunk arra, hogy méltók legyünk azért a szabadságért, melyért életüket áldozták. Mindannyian örökké adósaik vagyunk” – zárta megható beszédét.

A beszámolók szerint nem volt kérdés, hogy Károly király súlyos betegsége ellenére is részt kíván venni az ünnepi eseményen, szándéka egyértelmű és határozott volt, felesége, Kamilla királyné pedig megrendülten hallgatta szónoklatát.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top