nlc.hu
Sztárok
Máris megrongálták III. Károly király nagy port kavaró portréját

Máris megrongálták III. Károly király nagy port kavaró portréját

Állatvédő aktivisták rongálták meg a brit uralkodó nemrégiben elkészült - és rengeteg kritikát kapó - portréját.

Mint már korábban írtunk róla, III. Károly király legújabb portréja alaposan felkavarta az állóvizet. A Jonathan Yeo munkáját dicsérő alkotást ugyanis a kritikusok, újságírók és az internet népe egyhangúan „nyomasztónak”, „ijesztőnek”, illetve olyannak írta le, „mint egy horrorfilm posztere”. Úgy tűnik a vörös és piros szín minden árnyalatában pompázó darab az állatvédők nemtetszését is elnyerte. 

Forrás: Jonathan Yeo

Forrás: Jonathan Yeo

Az az Animal Rising aktivistái kedden rongálták meg egy londoni galériában a művet – adta hírül a Mirror. A művet egyébként a 75 esztendős uralkodó – hitvese, Kamilla társaságában – személyesen leplezte le még május közepén. Maga Károly is láthatóan meglepődött, amikor meglátta saját magát, és láthatóan zavarba jött, amitől meg a szintén jelen lévő művész jött zavarba; a két zavartan toporgó, egymást kerülgető férfi látványa a portré előtt eleve szimbolikus volt.

A négy évig készült művet az Animal Rising közleménye szerint több helyen is megrongálták. Két tagjuk ugyanis kedden dél körül bement a Philip Mold galériába, és papírokat ragasztottak a festmény tetejére.

Az egyik poszterrel a király arcát Wallace-szal takarták le a népszerű Wallace és Gromit brit stop-motion animációs vígjátékból. A másikon egy beszédbuborék volt, amire ezt írták: “Csak semmi sajt, Gromit. Nézd meg, micsoda kegyetlenség van az RSPCA farmokon!” 

Az aktivisták cselekedetükkel megpróbálták felhívni a figyelmet egy 45 farmot érintő vizsgálatra. Véleményük szerint az incidens csak egy könnyed akció volt, a király Wallace és Gromit karikatúrák iránti szeretetére és az RSPCA farmok királyi védőszentjeként való státuszára játszottak rá.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top