nlc.hu
Sztárok
Ma ünnepelné 63. születésnapját Diana hercegné

Ma ünnepelné 63. születésnapját Diana hercegné: íme 5 film a tragikus sorsú ikonról

A hercegné ma ünnepelné 63. születésnapját, melynek alkalmából összegyűjtöttünk néhány filmet, amely az ikonikus nő életét dolgozza fel. 

Diana hercegné, születési nevén Diana Frances Spencer, 1961. július 1-jén született Edward John Spencer és Frances Burke Roche ötödik, legfiatalabb gyermekeként. Szülei válását követően a bíróság döntése alapján édesapjával maradt, és a család 16. századi ősi otthonába, Althorpba költöztek.

Diana hercegné

Diana hercegné Mallorcán (fotó: Getty Images)

1977-ben, mindössze 16 éves korában, egy fácánhajtáson ismerkedett meg Károly herceggel a Spencer család birtokán, amikor Károly még Diana nővérének, Lady Sarahnak volt a párja. Kapcsolatuk csak három évvel később mélyült el, amikor a walesi herceg meghívta Dianát egy hétvégére Balmoralba. A királyi család azonnal megszerette a szerény, de élettel teli fiatal lányt, aki megfelelt a királyi család elvárásainak: hajadon volt, protestáns és arisztokrata származású. 1981. február 24-én jegyezték el egymást, majd július 29-én összeházasodtak a Szent Pál-székesegyházban.

Diana hercegnő olyan ikonjává vált a modern történelemnek, aki körül az egész világon átívelő kultusz alakult ki. Jóságáról, szépségéről rengeteg történet ismert, nem véletlenül örvend a mai napig kimagasló népszerűségnek.

Házasságukból két fiúk született, Vilmos és Harry. Károly és Diana házassága a ’80-as évek végére erősen megromlott és 1992 decemberében a különköltözés mellett döntöttek, 1996. augusztus 28-án pedig hivatalosan is elváltak útjaik. A sajtó természetesen ezek után is kiemelten foglalkozott a hercegné magánéletével, így hamar nyilvánvalóvá vált, hogy egy egyiptomi milliárdoshoz, Dodi Al Fayedhez fűzik őt gyengébb szálak. Az hogy a vágyott boldogság vajon beteljesülhetett-e volna azt már sajnos sose tudjuk meg, ugyanis 1997. augusztus 31-én egy párizsi autóbalesetben mind a ketten életüket vesztették.

A hercegné ma ünnepelné 63. születésnapját, melynek alkalmából összegyűjtöttünk néhány filmet, amely Diana életét dolgozza fel. 

1.A korona (2016)

A Korona televíziós történelmi drámasorozat II. Erzsébet királynő uralkodásáról. Peter Morgan alkotta és írta elsősorban, a Left Bank Pictures és a Sony Pictures Television készítette a Netflix számára. Magyarországon a sorozat első évadja 2019. március 4-én jelent meg felirattal.

 

2. A királynő  (2006)

Diana, az emberek hercegnője tragikus körülmények között életét veszti egy váratlan autóbalesetben. A királyi család úgy dönt, hogy nem nyilatkozik az ügyben. A nép értetlenül áll a nagy hallgatás előtt, a nemrég megválasztott Tony Blair (Michael Sheen) pedig igyekszik meggyőzni a királynőt (Helen Mirren), hogy egy nyilvános felszólalás keretei között emlékezzen meg Diana tragikus haláláról.

 

3.Spencer  (2021)

A királyi családdal töltött karácsonyi ünnepek után Diana hercegnő elhatározta, hogy elválik a férjétől, Károly hercegtől. A Jackie rendezője, Pablo Larraín ismét egy sokak számára megrázó és meghatározó történelmi témához nyúl a Spencerrel. A film zenéjét a Radiohead oszlopos tagja, Jonny Greenwood szerezte, Diana hercegnő szerepében pedig nem más, mint Kristen Stewart látható.

 

4.Diana  (2013)

Oliver Hirschbiegel filmje a walesi hercegné teljesen új arcát mutatja meg: életének utolsó két évét feldolgozó filmből megismerhetjük a magánember Dianát, akinek állandóan meg kellett küzdenie az őt zaklató sajtóval, és aki mégis képes volt kijátszani a médiát, titokban tartani a Dr. Khanhoz, a pakisztáni orvoshoz fűződő kapcsolatát. A nép hercegnője, Lady Di távol a világtól, a szeretett férfi oldalán végre önmagára talált.

 

5.Diana: A tündérmese véget ér  (2007)

A halálos baleset után, mely megdöbbentette a világot, ez az erőteljes filmdráma elsőként mutatja be Lady Diana, a huszadik század egyik legnagyobb ikonjának utolsó napjait. 1997 augusztusát írunk és Diana hercegnő ismét a címlapokon szerepel. Romantikával és luxussal teli, rohanó életvitele, mint ha csak a fantázia szüleménye lenne. Válása után egy évvel elküldte testőreit és sokakat felbosszantott a taposóaknák elleni kampányával. Diana teljes életet él az állandóan figyelő tekintetek között a nemzetközi üzletember, iparmágnás Mohammed Al Fayed fiának, Dodi Al Fayed társaságában. Elkísérve a szeretőket Saint Tropez pálmafáitól a csillogó párizsi utcákig, ez a magával ragadó és érzelmes film megmutatja a kulcs pillanatokat, melyek elvezettek a pár halálához. Ahogy Diana keresi a nehezen megfogható szabadságot és a fotósok üldözik az azonnali gazdagság ígéretét, megtudhatjuk, hogy az események azon a végzetes napon 1997. augusztus 31-én, hogyan váltak irányíthatatlanná.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top