nlc.hu
Sztárok
Fontos téma: Csuti kifejtette véleményét a „bugyiszabályról"

Csuti kifejtette véleményét a meztelenkedésről és a „bugyiszabályról”

Nagyon fontos téma az egészséges testkép kialakítása a gyermekkorban. Csuti is elárulta a véleményét erről és szó volt a híres „bugyiszabályról" is.

Nina és Medox éppen abban a korban vannak, akiknél már ideje elkezdeni a tudatos testkép kialakítását. A Hintalovon Alapítvány a nemzetközi, szexuális zaklatással kapcsolatos prevenciós program ajánlása alapján azt javasolja, hogy 3-5 éves kor között ideje megtanítani a gyerekeknek, mit szabad és mit nem a testük kapcsán. Ehhez mankóként szolgál az úgynevezett „bugyiszabály”. Lényege, hogy ahol a gyermek testét fehérnemű takarja, oda nem nyúlhat senki más.

Csuti

Fotó: TV2 / press.tv2.hu

„Úgy gondolom, amilyen viselkedésmintát a gyerekeknek mutatunk, azt fogják elsősorban megtanulni. Nálunk nincs például meztelenkedés. Persze ott a közös fürdés, ami egy rituálé mindkét gyerekkel, de ők is külön-külön fürdenek már. Tudatos vagyok e téren, még a négy fal között sem szokásom meztelenül mászkálni” – magyarázta a story.hu-nak Szabó András Csuti, aki igyekszik egészséges példát mutatni a gyermekeinek.

Ugyanakkor nagyon fontosnak tartja, hogy a szülők tájékozottak legyenek ebben a témában is, hiszen ahány ház, annyi szokás.

Ugyanez igaz az étkezésre: ha csupa chipset, gumicukrot eszem a gyerek előtt, akkor hogy mondom meg neki, hogy neki nem lehet? Én is az alapján alakítottam ki az elsődleges szülői magatartásom, amit én a szüleimtől láttam. Emellett hiszek abban, hogy a gyerekek mellett magamat is nevelem, a magam reakcióit is kell irányítanom” – húzta alá Csuti, de fontosnak tartja azt is, hogy az egészséges testtudatot kialakítsa a gyerekekben. A következő évet ezért arra szánja, hogy még az iskola előtt minél inkább elmélyedjen a témában a fiával, aki jövő szeptemberben lép majd be először az iskola kapuján.

Csuti büszke gyermekeire az önzetlenségük, segíteni akarásuk miatt, ami szerinte annak is köszönhető, hogy igyekszik minden helyzetben a lehető legtöbb dolgot elmagyarázni nekik.

„Volt arra példa, hogy azt láttam a játszótéren, hogy a fiam odaáll a nagyobbak elé, hogy ne bántsák a kisebbet. Annyira megható volt, kis híján kicsordult a könnyem. De Nina ugyanez, mindenét odaadná a társainak, hogy boldoggá tegye őket. Azt gondolom, itt kezdődik az érzelmi nevelés.”

-fogalmazott.

Óvodás gyerekeknek nem könnyű megmagyarázni a testhatárok kialakításának fontosságát. Az üzletember véleménye szerint a legfontosabb, hogy minél többet beszélgessünk a gyerekekkel a témáról. Például, amikor közösen néznek mesét, ha felmerül egy kritikus helyzet, megáll, és elmagyarázza a gyerekeknek a helyes magatartást.

A „bugyiszabály” az egyik legfontosabb elv, ami arra figyelmeztet, hogy ne tartsuk magunkban az érzéseinket. Vagyis minél többet kell beszélgetni a gyerekekkel, hogy jobban megértsék a bonyolult helyzeteket: 

Az első szabály: a fehérnemű (bugyi/trikó) által fedett testrészeket csak az érintheti meg, akinek a gyermek erre engedélyt ad.

A második  szabály: a jó és rossz titkok közti különbség megtanítása, amit így magyarázhatunk el legkönnyebben: a jó titkoktól az embernek kellemes zsibongás támad a gyomrában, és ugrálni van kedve, vagy folyton mosolyogni szeretne. A rossz titkoktól viszont megfájdul a fej, a has, és ezek rémálmokat is okozhatnak.

A harmadik szabály: a már fent említett szabály kezelése, hogy a gyerek ne tartsa magában a rossz titkokat, merje elmondani annak, akiben igazán megbízik.

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top