Sztárok

Erre az 5 dologra figyelj, ha télen is sportcipőben járnál

Azért, hogy a hideg idő beálltával se kelljen búcsút mondani a sportos lábbeliknek, érdemes őket néhány szempontból újragondolni.

1. Szárhossz, ami meghatároz

A normál helyett elsőként is keressünk olyan fazont, amely bokáinkat eltakarja. A hideg reggeleken – hát még napokon – komoly felfázásokat kerülhetünk el, ha melegen tartjuk lábainkat. Nemcsak a hűvös széltől, de az esőtől is védjük ezáltal, pláne, ha kedveljük a bokáig érő, crop fazonú nadrágokat.

Magas szárú változatban nagyjából minden márka legyártotta már népszerű fazonjait, nekünk csak annyit kell tenni, hogy megnézzük, a maradék négy kritériumnak melyek felelnek meg.

MERAN, magas szárú, terepmintás bőrsneaker – ARA

2. Cseréljük le a színeket!

Míg a nyár másról sem szólt, csak a cukorkaszínű vagy épp rikító neon sportcipőkről, úgy most eljött az ideje, hogy az élénk árnyalatokat, a hófehér részleteket egy picit háttérbe szorítsuk. Pillanatok alatt koszosak lesznek egy nem várt zuhétól, vagy ha a délután ötkor ránk zuhanó sötétben nem látjuk meg az előttünk tátongó pocsolyát. Válasszunk inkább fekete, szürke, bordó vagy más, sötét árnyalatú sneakert, nem fogjuk megbánni.

ROM Bordó lakkbőr magas szárú sneaker – ARA

3. Igenis, számít az anyag

A vászoncsukák szuperek, de nem a téli időszakra találták ki őket. Ősszel még hagyján, de ha tíz fok alá megy a nappali hőmérséklet, jobb, ha inkább nem küzdünk az elemekkel. Egyrészt a nyárias darabok nem tartják a meleg, másrészt pillanatok alatt átáznak, ez a két tényező pedig bőven elég hozzá, hogy egy bőrből készült alternatíva után nézzünk.

A valódi bőr mellett impregnálhatjuk a nubukcipőket, és megoldást nyújthatnak a Gore-tex vízálló anyagból készült változatok is; funkciójukat mindhárman teljesítik.

 

OSAKA magas szárú, fekete bőr sportcipő gyapjúbéléssel – ARA

4. Részletekben a lényeg

A felsőrész megfelelő anyagválasztása mellett figyeljünk a részletekre is. Lehetőség szerint válasszunk bélelt változatot vagy olyat, aminek a talpbélése igény esetén vastagabbra cserélhető, ha valóban hidegre fordul az idő. Emellett a talp vastagsága sem mindegy. A vékony talpú tornacipőkben könnyen felfázhatunk, ellenben egy bő egy centis, légkamrákkal ellátott cipőtalp már jó kiindulásnak számít.

OSAKA velúrbőr, meleg bélésű, magas szárú sportcipő – ARA

5. A zoknit se feledd!

Igaz, nem cipőtulajdonság, de figyeljünk arra is, milyen zoknival viseljük a sneakert. Nyilván legyen vastagabb, mint az év melegebb hónapjaiban, de azt is nézzük meg, milyen anyagból készül. A pamutzoknikat például jobb elfelejteni, ugyanis nem csak, hogy rossz a hőmegtartó képességük, de az izzadságot is magukba gyűjtik, és a nedvesség, ha kihűl, felfázást okozhat. Épp ezért már a legtöbb sportboltban és ruhaüzletben kaphatunk direkt a téli időszakra, különféle gyapjúból vagy szintetikus anyagból készített zoknikat. Kedvenc darabunkat a cipővásárláskor se felejtsük otthon, a vastagabb zoknik perdöntők lehetnek méretválasztásnál is.

TOKIO magas szárú, sportcipő Gore-tex anyagból – ARA

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top