Sztárok

Ezeket a hibákat ne kövesd el kávézás közben!

A kávé sokunk reggeli megmentője, emellett a baráti összejövetelek központi eleme, sőt még a vasárnapi ebédek kellemes levezetője is. A felsorolást még folytathatnánk, ezért érdemes tisztában lenni a kávékészítés alapszabályaival, melyeket egy igazi szakértő, a Bravos kávé baristája árult el nekünk!
Ezeket a hibákat ne kövesd el kávézás közben!

1. Nem a rövidkávé a legerősebb!
Amikor a kávénak nem feltétlen a finom ízére, hanem inkább az élénkítő hatására van szükségünk, lehetőség szerint ne válasszuk a jól megszokott, maximum 30-40 ml-nyi, rövid feketét. A kevesebb átfolyó víz miatt az eszpresszó kevesebb koffeint tartalmaz, de az aroma koncentráltabban jelenik meg, emiatt érezzük a kávét erősebbnek. Élénkítőnek tehát megfelelőbb a világosra pörkölt hosszúkávé.

2. Kerüld a kis kotyogóst!
Ha jó szívvel gondolsz is régi kotyogós kávéfőződre, inkább ruházz be egy korszerűbb eszközre, mert a nagy nyomás miatt túlságosan magas lesz az ital koffeintartalma, a hosszú átfőzési idő és a forrásban lévő víz miatt pedig rengeteg káros hatású csersav oldódik ki a kávéból.

3. Figyelj az ízesítésre!
Azt már régóta tudjuk, hogy a kávé befolyásolja vérnyomásunkat, vízhajtó hatása pedig egyéb anyagcsere-folyamatainkat. Utóbbival főként akkor kell számolnunk, amikor például a cappuccinót kakaóval vagy fahéjjal ízesítjük: előbbi ugyanis éppen ellentétes, vízfogó képességéről ismeretes, így könnyen összezavarodik szervezetünk. A fahéj viszont azonos tulajdonsággal bír, így figyeljünk arra, hogy a vízhajtó hatás felerősödhet!

Ezeket a hibákat ne kövesd el kávézás közben!

4. Ne igyál kihűlt kávét!
A kávénkat ne melegítsük újra, és hidegen se igyuk meg! Ez alapszabály, nem érdemes kísérletezni vele. Lehűlés után a kávéban lejátszódó kémiai folyamatok tovább dolgoznak, és olyan savak érvényesülnek, melyek nagyon károsak a szervezetünkre. Az ártalmas anyagokat könnyen tetten érhetjük a hideg kávé igen-igen keserű ízében is.

5. Kávé krém nélkül? Soha!
Elkészítés közben figyeljünk arra, hogy italunk tetején egy szép színű, jó állagú és tartós krémréteg keletkezzen. Ha ez nincs, akkor a lefőzött kávénk egy percen belül elveszíti aromáinak felét!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top