Sztárok

Lábfájás sportcipőben? – Erre figyelj, hogy elkerüld!

Attól, hogy egy cipő lapos talpú, még lehet borzasztóan kényelmetlen, hosszú távon pedig ártalmas az egészségre. Épp ezért érdemes néhány dolgot szem előtt tartani, ha sportcipővásárlás előtt állunk.

1. Talpvastagság

Bár a tornacsuka fazonok nagyon menők, a vékony tepsitalp nem épp a legjobb választás sem lábaink, sem pedig derekunk szempontjából. A legtöbbnek ugyanis annyira vékony a talprésze, hogy a járás közbeni ütődést egyáltalán nem nyeli el, ami előbb-utóbb sarokfájdalomhoz vezethet. A járás közbeni helytelen lábfejtartáshoz pedig helytelen testtartás párosul, ami derékfájdalmakat is eredményezhet, pláne, ha munkánkból adódóan a nap nagy részében mennünk vagy ácsorognunk kell.

Mindezt tetézheti egy gágogó lúdtalp, ami önmagában is rizikófaktor minden láb- és talpfájdalom vagy -deformitás kialakulásánál.

Érdemesebb tehát vastagabb talprésszel rendelkező fazonokat választani, de nem kell aggódni, nem szükséges a bumfordi változatokig elmenni, sokkal fontosabb, hogy milyen módszerrel készült a járótalp: szimpla formára vágott műanyag, vagy lamellás, „lépésbarát” kialakítású. 

Tipp:

ARA Fusion4 Lissabon sportcipő, Dynergy járótalppal

2. Talprész kialakítása

Ha már sikerült eltávolodnunk a papírtalpú cipőktől gondolatban, van még egy dolog, amire érdemes figyelni a talprésszel kapcsolatban, ez pedig annak belső kialakítása. Érdemes olyan változatot keresni, amelynek talpunk boltozatát követő, íves formázást adtak, de még jobb, ha az eredeti talpbetét kivehető és cserélhető.

Ez egyrészt lehetővé teszi, hogy saját, „receptes” talpbetétünket beletegyük anélkül, hogy egy plusz számot rá kelljen számolni a cipőre, másrészt ha ilyen speciális betétre nincs szükségünk, akkor is jó, ha a talpbetét tisztítható, illetve könnyedén cserélhető, ha szétjártuk.

Tipp:

ARA Fusion4 Porto sportcipő

3. A sportcipő súlya

Nagyon lényeges szempont, hogy mekkora súlyt kell emelgetnünk minden lépésnél, egyáltalán nem jó, ha a sportcipő feleslegesen nehéz. A hernyótalpú, vastag, merev anyagú változatok helyett inkább könnyített fazonokat keressünk, ilyenek például a rugalmas textil felsőrésszel ellátott sportcipők, amelyek minőségi változatait nem véletlenül tervezik pehelykönnyű talppal.

Egy nehéz sportcipő néhány használat után is lábszárba sugárzó fájdalmat okozhat, és tévhit, hogy lábaink hozzá edződnek, a helyzet inkább csak súlyosbodik. Épp ezért érdemes még a vásárlás előtt figyelni rá, hogy kellően könnyű sportcipőt válasszunk.

Tipp:

ARA Fusion4 sportcipő

4. A cipő anyaga

A legfontosabb ebből a szempontból, hogy jól szellőző legyen, így a zárt, műbőr változatokat gyorsan felejtsük is el. Nincs annyi apró lyukacska, ami ellensúlyozni tudná a műbőr zártságát. Abba ugyanis beleizzad a láb, és azon túl, hogy egyáltalán nem komfortos a kellemetlen lábszag, még gombás fertőzés is kialakulhat.

A most divatos, rugalmas textilből készült változatok légáteresztő képessége sokkal jobb, azonban érdemes figyelni rá, hogy az anyaguk kellően erős legyen és pár használat után se nyúljon ki. Az ugyanis nemcsak a cipőt teszi csúnyává, hanem a lábfejet sem tartja megfelelően, ami akár kisebb sérülésekhez, ficamhoz is vezethet, a kényelmet pedig garantáltan kiöli a cipőből.

Tipp:

ARA Fusion4 Lissabon sportcipő HiFlex felsőrésszel

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top