Sztárok

Sikerei és témája alapján is az év egyik legfontosabb magyar filmje (x)

Már a premier előtt hatalmas az érdeklődés az Egy nap iránt

Egymás után telnek meg az Egy nap premier előtti vetítései. A közönségtalálkozókon remek a hangulat, a 3. Európai Art Mozi nap országos premier előtti vetítésein pedig hatalmas érdeklődés és tömeg fogadta a filmet. Szilágyi Zsófia bemutatkozó rendezése a cannes-i világpremier óta a kiemelt figyelem középpontjában van. Külföldön sikert sikerre halmoz, a kritika és a közönség egyaránt rajong a háromgyerekes anya egy napját bemutató filmért. Az Egy nap a régió egyik legrangosabb filmfesztiválján, Szarajevóban versenyben volt és a legjobb színésznő díjával távozott az erős mezőnyben. Európai Filmdíjra jelölték a legjobb elsőfilm kategóriában, s az év felfedezettje lehet az alkotás, további kategóriákban pedig az Európai Filmdíj-jelölés egyik fő várományosa. Szilágyi elsőfilmje a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon is versenyben volt, fődíjat nyert Luxemburgban, s mások mellett Cottbus rangos filmfesztiválján szerepel még a következő hetekben.

A Mindenki című Oscar-díjas rövidfilm főszerepe után Szamosi Zsófia ezúttal is brillírozik, természetes játéka minden anya számára átélhető és hiteles – ez derült ki az eddigi közönségtalálkozók nézői hozzászólásaiból. Sokan vélik felfedezni magukat a karakterben, s kiemelik, a család ábrázolása teljesen realista a mai társadalmi viszonyokhoz képest. A rendező kivételes érzékkel ábrázolta egy anya hétköznapi megpróbáltatásait, szorongásait, a gyerekneveléssel, férjével kapcsolatos kihívásokat. A filmben mindenki egy kicsit magára ismerhet. Az Egy nap nem kínál megoldásokat, nem ítélkezik, egyszerűen csak egy állapotot ábrázol.

Mindez a rendező-társ forgatókönyvíró Szilágyi Zsófia érdeme. A rendező egy Pécsett szerzett diploma után a Színház- és Filmművészeti Egyetem film- és televíziórendező szakán végzett 2007-ben Gothár Péter és Enyedi Ildikó osztályában. Eredetileg dokumentumfilmnek szánta filmtervét, amely végül a Filmalap Inkubátor programjában fikciós játékfilmmé formálódott. Az Egy nap tökéletes példája annak, hogy miképp lehet a közönség és a szakmai szeretetét egyidejűleg kivívni egy apró történettel, amely mer nagyot álmodni, s megalkuvásmentesen a legmagasabb színvonalon teljesít valamennyi területen. Legyen akár szó a rendezésről, a színészi játékról, a vágásról, a forgatókönyvről, vagy zenéről, az Egy nap kapcsán csak elismerően lehet csettinteni. Az Egy nap páratlan művészi teljesítmény, az elmúlt évek egyik legjobb magyar filmje.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top