Szűrések

Ezek a vizsgálatok megmenthetik a nők életét

Minél korábban ismerik fel az orvosok a betegségeket, annál nagyobb a gyógyulás esélye. A nők esetében több szűrővizsgálatot is érdemes megcsináltatni.

Minden nap egy alma, az orvost távol tartja – állítja a mondás, amiben talán lehet némi igazság. Ám a mai, rohanó világban, ha egészségesek szeretnénk maradni és tudatosan figyelünk az állapotunkra, a megelőzés mellett mindenképpen érdemes elmenni olyan szűrővizsgálatokra, amelyek átfogó képet adnak a testünkről. Bár néhány évtizeddel ezelőtt még elérhetetlenek tűnt, mára az orvosi diagnosztika fejlődése olyan magas szintre jutott, hogy szerencsére a legtöbb betegség még a korai stádiumában kimutatható.

Vigyázz a melledre

A nők egészségének megőrzése és a betegségek felismerése érdekében manapság a legfontosabbak között van a mammográfia és több ultrahangos vizsgálat. A melldaganatok szűrését a röntgensugarakkal működő mammográffal végzik, kiegészítésként ultrahanggal vizsgálhatják az emlőket. Ma Magyarországon a 45–60 év közötti nők kétévente kapnak behívót ingyenes szűrésre. A vizsgálat során először tapintással ellenőrzik a melleket, majd átvilágítják azokat. Itthon évente több ezer nőnél diagnosztizálnak mellrákot.

Ezek a vizsgálatok megmenthetik a nők életét

A gyógyulás esélyei annál jobbak, minél korábban ismerik fel a betegséget. A nőknél a mellrák a leggyakoribb a daganatos elváltozások közül, így azoknak is mindenképpen érdemes kivizsgáltatni magukat, akik nem kapnak behívót, hiszen a betegség nem csak az említett korosztály tagjait érinti.

Kell a hasi ultrahang

A női szűrések másik fontos diagnosztikai eszköze az ultrahang. Amellett, hogy a képalkotás végigkíséri a terhességet, a betegségek felismerésében is az egyik legfontosabb képalkotóként alkalmazzák a szakemberek. A női nemi szerveket hasi és hüvelyi ultrahang segítségével elemzik. A legtöbb nőgyógyászati betegség kiszűrhető ultrahanggal. A méhet, a petefészkeket, petevezetékeket vizsgálják így. Olyan elváltozásokat ismernek fel általa, mint a mióma, a ciszta, a polip vagy a daganatok.

A legtöbb nőnél rutinvizsgálatnak számítanak ezek a fájdalommentes szűrések. Azoknak, akik még nem jártak nőgyógyászati ultrahangon, érdemes tájékozódniuk arról, hogy hogyan zajlik az orvosi képalkotás. Fontos, hogy minden nő felismerje, hogy tennie kell magáért, és közvetve a családjáért: ezekkel a szűrővizsgálatokkal bárki megbizonyosodhat az egészségéről. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top