Szuperformában

Egyél színes ételeket!

A színes fogások nemcsak a szemet gyönyörködtetik, de a zöldségek és gyümölcsök élettani hatása miatt is fontos, hogy a sárga tésztán kívül mást is együnk. Megmutatjuk, hogy melyik színt miért érdemes a tányérra tenni.

Lila és piros

Cékla: A vörös szín javítja a keringést és segíthet az energiaszintünk helyreállításában. Alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázók menüjébe is tökéletesen beilleszthető, vérszegényeknek pedig recepten írnánk fel a kötelező céklamennyiséget. Vitamin- és ásványianyag-tartalma magas, főként káliumban gazdag, melynek köszönhetően vizelethajtó hatású, de A-, B- és C-vitamin-tartalma is kiemelkedő, melynek köszönhetően fontos antioxidáns-forrás. B9-vitamin-tartalma miatt jelentős a vérképző szerepe, és a máj működését is támogatja.

Egyél színes ételeket!

Eper:
Tisztító, az emésztést és a veseműködést serkentő, immunerősítő hatást tulajdonítanak az epernek. Gazdag az ásványianyag- (kalcium-, kálium-, vas-) és gyümölcssavtartalma: 28 mg kalciumot, 145 mg káliumot, 18 mg magnéziumot rejt 100 grammja. Vastartalma miatt ajánlható vérszegénység, köszvény és tuberkulózis ellen. A vitaminok közül az A provitaminját, B1– és B2-, valamint 40 mg C-vitamint találhatunk benne. Önállóan fogyasztva vagy valamilyen tejtermékkel készült epres csemegeként nagyon jól beillik az egészségfenntartó táplálkozásba, de alacsony energiatartalma (35 kcal 100 grammban) miatt testsúlycsökkentő étrendbe is.
A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, amelyek antioxidáns hatásúak, vagyis a felesleges szabad gyökök lekötésével megakadályozzák azok sejtkárosító hatását.

Radicchio saláta: Kesernyés íze miatt sokan idegenkednek tőle, pedig finom salátaöntettel kínálva egyáltalán nem zavaró. A-vitamint, magnéziumot, káliumot tartalmaz. Vértisztító hatása van, s álmatlanság ellen is jó hatású. Kedvezően hat az érrendszerre.

Zöld

Spárga:
Jól emészthető rostok alkotják a növény szárát. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdagok. Sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaz, kalóriatartalma azonban csekély. Miután a hajtások nagy része, 93-95 százaléka víz, a maradék szárazanyag kevés kalóriát képvisel, 100 gramm spárgában mindössze 20 kalória az energiatartalom. Kifejezetten kevés benne a cukor, összesen 2 gramm szénhidrát van benne. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, sok káliumot, a nyomelemek közül ónt, szilíciumot, molibdént. A zöld spárga klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint világos változatában, ezért táplálékként is értékesebb.
Gyógynövényként több évszázada számon tartják. Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert, vízhajtóként áttételesen a szívet tehermentesítve a keringésre is jótékony hatással van. Ugyancsak vízhajtó tulajdonságával áll összefüggésben, hogy segíti a szervezet méregtelenítését.

Egyél színes ételeket!

Spenót:
A spenót könnyen elkészíthető, jól emészthető, kalóriában szegény, ellenben vitaminokban és antioxidánsokban gazdag. Az egyik legmagasabb K-vitamin-tartalmú zöldségünk. A spenótot sokan azért fogyasztják, mert a gyomor-működést serkenti. A spenót sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz, de gazdag flavonoidokban, karotinoidokban, klorofillban és folsavban is.
A tápértéke mellett sok oxálsavat is tartalmaz, amelyből arra hajlamosaknál vesekő képződhet, de ismeretes emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatása is. A spenót oxálsavtartalmának köszönhetően elősegíti a bélmozgást, és ezáltal nagymértékben befolyásolja az emésztés gyorsaságát. A spenót kiváló antioxidáns, bioaktív összetevői erősítik az immunrendszert.

Ruccola:
Kicsit csípős, borsos íze miatt a gyerek nem igazán szeretik, de a felnőttek nagy része pont a pikánsság miatt jól kijön vele.  A-, C- és K-vitamin-tartalma figyelemre méltó, de tartalmaz kalciumot és vasat is. Salátaként vagy krumplipürébe keverve is finom.

Sárga

Sütőtök:
Tápértéke nagyobb, mint a spárgatöké, és szénhidrát-, karotin- és C-vitamin-tartalma is felülmúlja a többi tökfajtáét. Energiatartalma 80 kcal (100 grammban), 16,5 g szénhidrát van 100 grammjában. Fehérje-, rost- és zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb a különböző, A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, E- vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. Karotintartalma például 4 mg, C-vitaminból 24 mg-ot találhatunk benne, E-vitaminból pedig 1,1 mg-ot. Ásványi anyagok bő forrása is, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatású is. Az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzésében. A tökmagolaj kedvező élettani hatású, hiszen omega–3-zsírsav van benne.

Egyél színes ételeket!

Sárgarépa:
A sárgarépa gyökerének színét a béta-karotin adja (más karotinokat is tartalmaz), ennek a fontos antioxidánsnak a mennyisége fajtafüggő, 100 g répában 6–15 mg között változik. A szervezet a béta-karotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át.
Az A-vitamin nélkülözhetetlen a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából, hiánya pedig farkasvakságot okozhat. A gyökér tartalmaz még flavonoidokat és illóolajat is.
Alacsony energiaértéke miatt 218 kJ (52 kcal) szívesen alkalmazzák különféle diétáknál, de fogyasztása ajánlott szív- és keringési betegségekben szenvedőnek is. Azért is érdemes tudatosan beiktatnunk táplálkozásunkba, mert karotinjai erősítik az immunrendszert, és egyes vizsgálatok szerint a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepük lehet. A sárgarépa hatóanyagai csökkentik a szabad gyökök károsító hatását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top