Szűrd ki cikkek

Így lehet halálos egy thaiföldi kagylóvacsora

A családi nyaralást egy pillanat alatt tönkrevágja, ha egy helyi, egzotikus ételből eszel, ami allergiás reakciót vált ki a szervezetedből. Hányás, hasmenés, csalánkiütés, torokviszketés... Mire kell vigyázni nyaralás közben?

Nemcsak akkor kell óvatosnak lenned az új ételekkel külföldön, ha amúgy is ételallergiád van, mert bizony simán lehet, hogy az itthon szokásos ételektől nincs semmi bajod, de aztán egy állott haltól Thaiföldön rosszul leszel. Nyilván, annak, aki eleve ételallergiával küzd, még nagyobb éberséggel kell belevágni a külföldi nyaralásba, érdemes minden összetevőre különösen figyelni és az ételeket csak apró morzsánként megkóstolni, mert nem tudhatod, hogy kiváltanak-e allergiás reakciót.

A tengeri halakra különösen figyelj!

A tengeri herkentyűkkel azonban azoknak is érdemes óvatosan bánniuk, akiknek nincs problémájuk más ételekkel. Az Allergia és Életmód blog írója, Antal Anikó szerint:

„A tengeri herkentyűk lehetnek éppen hisztaminban is gazdagok, de az is probléma velük, hogy allergéneket is tartalmaznak. Aki itthon jól bírja a paradicsomot, téliszalámit, és más magas hisztamintartalmú nemzeti eledelünket, azt nem fogja kiütni a hisztamin Thaiföldön sem. Viszont ha valaki pont allergiás a thaiföldi hal, kagyló stb. fehérjéjére, az rosszul járhat.

Az átlag magyar polgártársunk nem ételallergiás, legalábbis nem a hazánkban kapható összetevőkre, így még véletlenül sem hiszi azt, hogy az ismeretlen, egzotikus ínyencség árthat.

Úgyhogy szerintem a veszély jobban fenyegeti a magukat egészségesnek hívő és ezért bátran kóstolgató turistákat, mint az allergiás, ezért semmi újat meg nem evő embereket.”

allergia hisztamin nyaralás

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

Vedd komolyan a tüneteket!

A tengeri halakkal tehát a bennük lévő hisztamin miatt is vigyázni kell, ugyanis a hisztamint a szervezetben a DAO nevű enzim bontja le, és ha ez az enzim a testben kisebb mennyiségben termelődik, akkor egy hisztaminban gazdag étel után allergiás reakció léphet fel. Mivel nem tudhatod, hogy esetedben mennyi enzim termelődik a szervezetedben, ezért inkább legyél óvatos és ne ugorj fejest az egzotikus tengeri herkentyűkbe ész nélkül.

A hisztaminintolerancia tünetei:

  • csalánkiütés, viszketés, bepirosodott bőr;
  • szívdobogás, fejfájás, szédülés;
  • nehézlégzés, köhögőroham, orrfolyás;
  • torokviszketés, torokduzzadás, nyálkahártyák bedagadnak;
  • hasfájás, gyomorgörcs, hasmenés;
  • hányinger, hányás.

Nem szabad bagatellizálni az allergiás reakciókat, mert akár anafilaxiás sokkot is okozhat súlyos esetben a hisztamin-intolerancia, amit már jól ismerhetsz a filmekből is: elzáródnak a légutak, leesik a vérnyomás, és a végén nem biztos, hogy túléli a beteg.

Csak friss ételt fogyassz!

Ötvös Noémi a saját betegsége során profivá vált az allergén ételek területén, így megkérdeztük, milyen tanácsai lennének a nyaraláshoz. Noémi arra hívta fel a figyelmet, hogy fontos különbséget tenni az intolerancia és az allergia között:

Vannak olyanok, akiknek azonnali reakciót okoznak, akár anafilaxiás sokkot is, de vannak olyanok is, akiknél adott esetben több napi hisztaminterhelés okozza a reakciókat, mert összeadódik. Ételintolerancia esetén a tünetek kialakulása az étel elfogyasztása után hosszabb ideig tart (allergiánál klasszikusan azonnal), akár 72 óra múlva is jelentkezhetnek a tünetek. Tehát szerdán megeszed, de lehet, hogy csak szombaton mutatsz tüneteket. Az allergia halálhoz is vezethet, az intolerancia nem.

Ötvös Noémi szerint az egyik legnagyobb rizikó, ha nem friss étel kerül a tányérra.

„Egy súlyos hisztaminosnak minden nem frissen elkészített, fogyasztott étel problémás. Törekedni kell a frissen elkészített ételek fogyasztására: frissen fogott, elkészített hal, kagyló, vagy fagyasztott de azonnal megevett étel.

A tengeri herkentyűk eleve magas hisztamintartalmúak. Ha pedig áll az étel, akkor még veszélyesebbek.

Azt mondják, egy óránál tovább nem állhat az elkészített étel akkor sem, ha friss vagy fagyasztott alapanyagból készült. Ha élő állatot veszel, semmi baj, de egy jégre rádobott hal már kész öngyilkosság. Minden ételt azonnal meg kell enni, vagy gyors hűtés után rögtön fagyasztani kell.”

ételallergia hisztamin nyaralás

A lista első helyén a tej, a második helyen pedig a tengeri rákok, kagylók állnak. – Forrás: The William Storms Allergy Clinic

Antal Anikó felhívja a figyelmet arra is, hogy az allergiák gyakorisága szerint a tipikus allergének között a vezető helyen a tej áll – tehát az allergiás emberek legnagyobb számban arra allergiásak –, ám a tengeri herkentyűk is az elején állnak a listának.

„Ebből következik, hogy aki eleve allergiás a lista hátsóbb részén lévő összetevőkre (mint pl. az én családom), az statisztikailag simán lehet allergiás a lista elején lévő, eddig nem fogyasztott tengeri állatokra.”

Természetesen senkit sem akarunk lebeszélni róla, hogy tengeri herkentyűket és egzotikus fűszereket próbáljon ki utazás közben. Inkább csak arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ha új ételekkel találkozol messzi tájakon a nyaralás közben, akkor mindig bizonyosodj meg róla, hogy friss az étel, és lehetőleg ne fogyassz olyan ennivalót, amiről nem tudod, mióta állhat a piacon a pulton.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top