Szűrd ki cikkek

Egy új eljárás miatt ismét tud úszni a Parkinson-kóros milliomos

Amikor beteg lett, kétmillió dollárt küldött egy kutatóorvosnak. Rajta próbálják ki az új eljárást.

Több mint egy évtizeddel ezelőtt George Lopez keze elkezdett remegni. Semmihez nem hasonlítható remegés volt ez, a férfi pedig bevallotta épp mellrákban haldokló feleségének, hogy úgy érzi: Parkinson-kórban szenved. A nő nem hitt a férjének, de a feleség 2009-es halála után nem sokkal megérkezett a diagnózis, George Lopeznek igaza volt.

Ekkortájt vált ismertté egy harvardi őssejtkutató biológus, Dr. Kwang-Soo Kim, aki egy tanulmányt tett közzé arról, hogy a betegek saját bőrének sejtjeit őssejtekké, majd azokat agysejtekké alakítja, így kezelve a idegrendszer romlását. Az orvos 2013-ra elvesztette a kutatása mögötti támogatókat, úgy tűnt, be kell fejeznie az őssejtekkel való kísérletezést, amikor levelet kapott George Lopeztől.  

Különleges fecskendőt fejlesztettek.

Áttörést hozhat az új őssejtterápia (Fotó: Profimédia)

Számos email és kétmillió dollár átutalása után George Lopez lett az első ember, akinél bevetették a bőrben növesztett őssejtek alkalmazását a Parkinson-kór tüneteinek tompítására.

Már az első kezelés is euforikus volt, ám a második után szinte csoda történt: George Lopez úszni kezdett. A férfi már évekkel korábban feladta az úszást, félt, hogy betegség miatt megfullad. Ám Dr. Kim terápiájával jelentősen javult az állapota.

Az orvos és csapata 2020. május elején publikálta új tanulmányát, amelyben megjegyzik, hogy George Lopez állapota még messze van a tökéletestől, de, ha így haladnak a kezeléssel, akkor ez áttörést jelent a Parkinson-kór gyógyítását illetően.

A Parkinson-kór

Világszerte mintegy 10 millió ember – köztük Michael J Fox, Muhammad Ali és a néhai elnök, idősebb George H.W. Bush – szenved a degeneratív idegrendszeri betegségben. Az orvostudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan, viszont kezelhető, a dopamint helyettesítő szintetikus gyógyszerekkel.

Korábban George Lopez a szintetikus gyógyszerekkel próbálkozott, de a szervezet jelátviteli rendszerében szerepet játszó dopamin szintje egyre csak csökkent és az aktív életet élő férfi attól kezdett tartani, hogy elveszíti a motorikus képességeit.

Amikor a korábbi kezelőorvosa azt mondta, hogy itt már csak az őssejtterápia segíthet, Lopez elment az őssejtkutatók konferenciájára, ahol hallotta Dr. Kim előadását, ám nem volt módja, hogy beszéljen is az orvossal. Kim a konferencián bemutatta, hogy laboratóriumi körülmények között hogyan vettek bőrsejteket a páciensektől, amelyeket aztán visszaállítottak embrionális állapotba, hogy aztán más sejtekhez illeszthessék azokat.

Ezek után az agy középső részéből származó dopaminra volt szüksége a kutatóknak, hiszen a dopaminszint csökkenése okozza a parkinsonosok tüneteinek egy részét (a finom mozgásokat irányító bazális ganglionok tönkremenésén túl).

Dr. Kim úgy vélte, hogy baktériumok felhasználásával újraprogramozza a sejteket, amiket aztán később az agyba ültet. Ettől az eljárástól pár virológust kirázott a hideg, mert ha a génváltó sejteket rossz helyre juttatják, akkor a Parkinson-kór helyett a rákkal kell megküzdenie a páciensnek.  

Végül az eljárás reménykeltőnek bizonyult, de nem volt elég hatékony, amíg meg nem érkezett George Lopez kétmillió dolláros csekkje. Onnantól az orvosok milliószám tudtak előállítani manipulált őssejteket – a parkinsonos betegeknek sok őssejtre lehet szüksége.

Aztán az idegsebészek egy csoportjával megalkottak egy olyan fecskendőt, amellyel megfelelő tempóban tudják a dopamin sejteket bejuttatni a páciens agyába.

Mikor minden együtt volt, már csak egy beteg kellett, aki hajlandó alávetni magát a kísérletnek. Ő volt George Lopez, aki a beavatkozás után úgy érezte, visszaveszi a motorikus funkciói felett az irányítást. 

A második befecskendezés után jelentősen javult Lopez állapota, az úszás mellett végre újra vehetett fűzős cipőt is, amit egyedül is be tud kötni. (VIA)

Olvass még többet a Parkinson-kórról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top