Szűrd ki cikkek
Szponzorált tartalom

Pénzt ajánlottak neki az abortuszért, de ő inkább megszülte a súlyos beteg babát

Seraphina Harrell mindössze 8 évet élt, már az is csoda volt, hogy megszülethetett.

Nyolc évvel ezelőtt az amerikai Crystal Kelly teherbe esett. Nem akarta felnevelni a babát, inkább egy meddő házaspárnak akarta megszülni. Gyorsan lett is egy szülőpáros, ám a terhesség félidejében Crystal pokoli híreket kapott: a születendő babánál több súlyos rendellenességet állapítottak meg.

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.

Az orvosok és a szülőpár úgy döntöttek, ennek a babának nem szabad megszületnie, utóbbiak még tízezer dollárt (majd’ hárommillió forintot) is felajánlottak a terhességmegszakításért, de Crystal nem ment bele.

Olyan eltökélt volt, hogy megszüli a kisbabát, hogy elköltözött Connecticutból Michiganbe, ahol az állami szabályozás lehetővé tette, hogy ne kelljen az őt felbérlő családnak adnia születendő kislányát.

A kis Seraphina végül tényleg több rendellenességgel született meg, így is nagy boldogságot okozva a Massachusetts-i Harrel házaspárnak, akik boldogan örökbefogadták. A történet persze már akkor is nagy vihart kavart az Egyesült Államokban, felhívva a figyelmet a béranyaság körüli jogi szabályozatlanságra.

Béranyasággal foglalkozó szervezetek és ügyvédek feszültek egymásnak, reménykedő szülők vitatkoztak arról, hogy meg lehet-e szakítani a terhességet, ha baj van a magzattal. Melissa Brisman, egy, a béranyák ügyeivel foglalkozó ügyvéd szerint Seraphina esete segített megváltoztatni a helyzetet.   

Az elmúlt években a béranyákat igénybe vevők száma meredeken nőtt, 2007 és 2016 között csaknem megháromszorozódott az USA-ban. Az ügynökségek és a jogászok sokkal gondosabbak és az érintett szülők előre egyeztetik a keményebb kérdéseket.

Seraphina egyébként heterotaxia szindrómával született, ezt a ritka születési rendellenességet szívbetegségek és a belső szervek felcserélt helyzete jellemzi, gyakran vezet szívelégtelenséghez.

Belső szervei: a gyomra, a mája is rossz helyen voltak. Többszörös szívelégtelensége volt és a lépe sem működött megfelelően. A kislány központi idegrendszeri fejlődési rendellenességben is szenvedett, rövid élete alatt sokat volt kórházban, három szívműtéten és számtalan kisebb beavatkozáson esett át. Végül a kórházban is hunyt el, „elkerülhetetlen beavatkozások és az azokat követő fertőzések miatt”.

Crystal terhessége idején az volt a fő kérdés, lehet-e tartalmas élete ennek a kisbabának. Most gondolkodás nélkül azt mondom, igen, az volt neki. Seraphinának nagyon-nagyon tartalmas és boldog élete volt” – vélekedett az örökbefogadó apja.

A kislány ugyan csak pár szót volt képes megtanulni, elsajátította viszont a jelnyelvet. Járni sem tudott, de kerekesszékkel remekül közlekedett. Apja szerint úgy hajtotta a kerekesszéket, mint senki más.

Seraphina kedvenc nyelvi jele az volt: szeretlek. „Amikor ezt mutatta, mindig puszit is küldött hozzá” – emlékezett visssza a CNN-nek Mrs. Harrell, az anyukája. „Seraphina tele volt szeretettel, ha szomorúnak látott, menten megvigasztalt, ha a kis unokatestvére sírt, már jelelt is: baba, sír, mama, tej.

Halloweenkor pedig a kislány idősebb testvére a hét törpének öltöztek, Seraphina sem maradhatott ki, ő új karakter lett: a Főnök törp. „A testvéreinek is rettenetesen hiányzik, a családunk szeme fénye volt. Ő volt a mi szívünk és lelkünk” – emlékezett vissza apja a kislányra, aki majdnem meg sem született. 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top