nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Terheléses cukorvizsgálat terhesség alatt

Ezért vedd komolyan a terheléses cukorvizsgálatot terhesség alatt!

A magzat fejlődésére is káros hatással van a terhességi cukorbetegség, melynek tünetei könnyen észrevétlenek is maradhatnak. Ezért is rendkívül fontos a terhességi terheléses cukorvizsgálat.

Tudtad, hogy a terhességi terheléses cukorvizsgálatot nem is olyan régen, 2004-ben tették csak kötelezővé? A XIX. század végén még olyan mértékben volt veszélyes a terhességi cukorbetegség, hogy a magzatoknak csupán harmada maradt életben miatta. Az inzulin felfedezése azonban fordulópontot jelentett, és a ‘30-as években már jelentősen sikerült csökkenteni az anyai és magzati halálozást, melyek okai között a terhességi cukorbetegség is szerepelt.

A terhességi cukorbetegség

Nemcsak azokról a kismamákról van ebben az esetben szó, akinél alapbetegségként megjelent a diabétesz már a várandósság előtt is. Előzmények nélkül, szinte észrevétlenül is érkezhet a terhességi cukorbetegség a kismama életébe, ugyanis a terhességgel járó hormonális változások növelik az inzulinszükségletet, és ha ezt az anya szervezete nem tudja követni, akkor emelkedni fog a vércukorszint, amely ha átlépi a meghatározott értéket, akkor terhességi cukorbetegség esete áll fenn. A terheléses cukorvizsgálat ma már ezért is kötelező: ennek során kiszűrhető ez az állapot és kezelhető a cukorbetegség. Gyakran a szülés után megszűnik a probléma, de a következő várandósságnál is számítani kell a felbukkanására, sőt, akár súlyosabb formában is előjöhet.

A magas rizikócsoport kritériumai az Amerikai Diabetes Társaság meghatározása szerint:

  • 35 év feletti anyai életkor;
  • súlyos (III. fokú) elhízás: BMI≥40 kg/m2;
  • glucosuria (cukros vizelet);
  • polycystás ovarium szindróma (PCOS);
  • családi kórelőzményben 2-es típusú cukorbetegség;
  • korábbi terhességben: terhességi cukorbetegség, elhalt magzat, fejlődési rendellenességgel született magzat, magzati túlnövekedés, nagyfokú hízás, túl sok magzatvíz, magas vérnyomás.

Olykor azonban előfordulhat az is, hogy nem találhatók a fent felsorolt előzetes kockázati tényezők a kismama életében, ettől függetlenül mégis kialakul a terhességi diabétesz.

A terhességi cukorbetegség

A terheléses cukorvizsgálat során többször vesznek vért (Kép: Getty Images)

A terheléses cukorvizsgálat

A terhességi cukorbetegség súlyos következményekkel járhat, ha nincs megfelelően kezelve: magzati fejlődési rendellenességek, méhen belüli elhalás, túlzott magzati növekedés — épp ezért vezették be a kötelező szűrővizsgálatot a kismamáknál, melynek során terheléses cukorvizsgálatot végeznek a 24-28. terhességi héten. Az éhgyomorra végzett vizsgálat során először leveszik a kismamától a vért, majd meg kell innia a cukros vizet (75 gramm cukrot oldanak fel 2-3 dl vízben, ehhez javasolt egy kis citromlevet is rakni, hogy könnyebben fogyasztható legyen), majd 120 perc múlva újra vért vesznek, hogy megvizsgálják a vércukorértéket. Ha ez 7,8 millimol/liter felett van, akkor terhességi cukorbetegségről beszélünk.

Ha kiderül, hogy terhességi cukorbetegség esete áll fenn, akkor a legfontosabb, hogy a kismama az orvos által előírt diétát teljes mértékben betartsa. Ilyenkor meghatározzák, hogy mit, mikor és milyen mennyiségben fogyaszthat az anyuka a terhesség alatt: az étkezések gyakoriságát és a szénhidrátok mennyiségét szigorúan be kell tartani az orvos utasításai szerint, mert csak ezzel lehet megelőzni, hogy még nagyobb bajt okozzon a terhességi cukorbetegség. Bár a szülés után a cukorbetegséget valószínűsíthetően kiváltó hormonális okok megszűnnek, mégsem dőlhet nyugodtan hátra az anya, rendszeresen járni kell továbbra is vércukor-ellenőrzésre, és tartani az orvos által előírt diétát, ugyanis fennmaradhat a diabétesz a terhesség után is.

Források:
1. Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar: A terhességi cukorbetegség rövid története, kockázati tényezői és diagnosztikája napjainkban
2. Gestational diabetes and pregnancy outcomes – a systematic review of the World Health Organization (WHO) and the International Association of Diabetes in Pregnancy Study Groups (IADPSG) diagnostic criteria
3. Maternal outcomes and follow-up after gestational diabetes mellitus
4. Management of Diabetes in Pregnancy: Standards of Medical Care in Diabetes – ADA

Az anyaság csodája:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top