Terhesen sem kell kettő helyett enni, inkább a minőségi táplálkozásra figyelj!

Olga | 2021. Augusztus 03.
A terhesség során a táplálkozás kétszer olyan fontos tényezővé válik, hiszen a baba egészséges fejlődéséhez is elengedhetetlen, hogy az anya megfelelő életmódot folytasson. De ez nem jelenti azt, hogy két embernek elegendő mennyiséget kell enni mindenből.

A Klinikai és gyakorlati dietetika című kiadványban (szerkesztette: Figler Mária; szerzők: dr. Polyák Éva, Breitenbach Zita, Szekeresné Dr. Szabó Szilvia) egy egész fejezetet a várandós időszak alatti helyes táplálkozásnak szenteltek a szakemberek, ami irányt mutat és segít abban, hogy egészségesen fejlődjön a magzat és az anya szervezete se szenvedjen hiányt a terhesség alatt.

Nem kell kettő helyett enni!

Régi beidegződés az a tévhit, hogy a terhes nőnek két ember helyett kell ennie, hiszen a magzatnak is bőven kell adnia a tápanyagokból. Bár valóban igaz, hogy a fejlődő magzat tápanyagforrása az anya szervezete, de ez nem azt jelenti, hogy mennyiségileg többet kell enni, hanem inkább azt, hogy sokkal jobban oda kell figyelni a minőségi táplálkozásra. Ha kettő helyett eszünk, akkor csak hízni fogunk, de egyáltalán nem biztos, hogy támogatjuk a baba fejlődését közben. Az egészséges súlygyarapodás mértékét a nőgyógyász határozza meg az anya kiinduló súlya, testalkata, BMI-indexe, egészségügyi állapota (vérképe) alapján, de általában, egy átlagos súlyú kismama esetén 8-12 kiló terhességi hízást szoktak normálisnak tartani a szakemberek. Ha túlsúlyos a kismama, akkor nyilván ennél kevesebb mértékű hízásra érdemes törekedni az anya és a magzat érdekében is.

A súlygyarapodás természetesen nemcsak abból adódik, hogy mennyit és mit eszik a terhes nő, hanem a magzat fejlődése és a szervezetünk változásai is többlet kilókat okoznak a várandósság során. Ezért van az, hogy a terhesség elején még lassabb, alig heti átlag 115 grammos súlynövekedést tapasztalhatunk, míg a tizedik hét után ez akár napi 300 grammra is megugorhat. A terhesség végén pedig, amikor a baba többek között arra is koncentrál odabenn, hogy súlyt szedjen magára, még gyorsulhat a hízás az anyánál. A plusz kilóktól tehát nem kell megijedni és semmiképpen sem szabad akadályozni a gyarapodást, azaz tilos fogyókúrázni, mert azzal a babát is veszélyeztethetjük, hanem inkább az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás irányelveit kell alkalmazni és úgy enni, inni, hogy azzal támogassuk a magzat fejlődését és a saját egészségünket.

Hány kalóriáról beszélünk?

„A várandós anya energiaszükséglete az első hat hónapban az egészséges táplálkozásban ajánlott 2000-2500 kalória helyett napi kb. 150 kalóriával több. A további három hónapban az energiaszükséglet kb. 300 kalóriával nő. Abban az esetben, ha a kismama túlsúlyos volt a terhesség előtt, az energiabevitel növekedése ne haladja meg a 200 kalóriát” – írják a szakértők a Klinikai és gyakorlati dietetika című kiadványban.

Az egészséges táplálkozás alapjai

Azt szokták tanácsolni a szakemberek, hogy naponta négyszer-ötször együnk kisebb adagokat, kerüljük a finomított szénhidrátokat és cukros ételeket, illetve törekedjünk a sok zöldség és gyümölcs fogyasztására. Arra is figyeljünk, hogy a terhesség alatt megnő az anya szervezetének fehérjeigénye, azaz több minőségi fehérjére lesz szükségünk, amit igyekezzünk fehér húsokból, tejtermékekből és zöldségekből biztosítani.

Nem kell kettő helyett enni terhesség alatt (Kép: Getty Images)

Bár a szénhidrátszükséglet is növekszik a várandósság alatt, ám óva intenek attól a szakemberek, hogy rávessük magunkat a fehér lisztes, cukrozott pékárukra, ugyanis ezek csak hizlalnak, ám nincs túl sok hasznuk tápanyag szempontjából a szervezet számára. Keressünk inkább egészségesebb alternatívákat, például együnk teljes kiőrlésű kenyeret és felejtsük el a cukrozott üdítőket is. Ha pedig nagyon édességre vágynánk, akkor érdemes a készáruk helyett inkább otthon elkészíteni gyümölcsökből, teljes kiőrlésű lisztből, sovány tejtermékekből, kevesebb cukorral (vagy az egészségesebb verziójával: mézzel) a süteményeket, túrókrémet vagy akár a fagyikat.

Érthető azonban az is, ha nehéznek tűnik az ételek tudatos megválogatása, ha az első három hónapban a reggeli rosszullétekkel küzdünk. Erre az időszakra azt javasolják a szakértők, hogy az ételek összetételére ugyanúgy figyeljünk, csak közben próbáljuk ki a jól bevált praktikákat: például kisebb mennyiségeket együnk, kerüljük a túl fűszeres ételeket, és apró kortyokban, hidegen fogyasszuk az innivalót. Ez utóbbi különösen fontos, ha nemcsak hányinger, hanem rendszeres hányás is kíséri a rosszulléteket, nehogy kiszáradás és kórház legyen a vége.

A terhesség során megváltozott ásványianyag-szükséglet (Forrás: Klinikai és gyakorlati dietetika kiadvány)

Jó a babának és jó az anyának

Az életmódbeli változtatásokra épp elég indok az is, hogy a baba érdekében megreformáljuk az étkezésünket, de ha még kellene hozzá motiváció, akkor tudni kell, hogy a saját testünknek is csupa jót teszünk, ha a fenti irányokat követjük. Például azért, mert ezzel megelőzhetjük a terhesség alatt gyakran kialakuló székrekedést is, ami rendkívül sok kellemetlen percet okozhat egy kismamának, hogy a következményéről, az aranyérről már ne is beszéljünk. Ám ha megfelelő mértékű rostos ételt, gyümölcsöt, zöldséget eszünk, akkor ezzel a problémával sokkal kisebb eséllyel kell majd megküzdenünk.

A terhesség alatt szintén kritikus kérdés a folyadékszükséglet – ami egyébként a székrekedés ellenszere is –, ugyanis az anya szervezetében a várandósság vége felé egyre fokozódik a vízvisszatartás. A legtöbb, amit tehetünk ellene, ha korlátozzuk a konyhasó fogyasztását, mert ennek olyan vízkötő tulajdonsága van, amiből kialakulhat a vizesedés. A szakemberek ajánlása szerint körülbelül napi két liter folyadékra van szükségünk terhesen is, ám nem mindegy, hogy milyen folyadékot iszunk. Ne legyen alkohol és cukrozott ital, illetve a gyógyteákkal is vigyázni kell, inkább beszéljük meg az orvossal, hogy melyik teát fogyaszthatjuk terhesen. A kávét nem szokták teljesen mértékben ellenezni, de a túlzott fogyasztása azért ártalmas lehet babának és anyának egyaránt.

Alkohol vs. terhesség

Az alkohol terhesen tiltott innivaló, mert a köldökzsinóron keresztül eljut a babához, és ha nagy mennyiségben fogyasztja a kismama, komoly fejlődési rendellenességet is okozhat a magzatnál. A szakemberek szerint a szellemi elmaradottság második leggyakoribb oka a terhesség alatti rendszeres, nagymértékű alkoholfogyasztás.

A szülésről:

Exit mobile version