nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Terhesség alatt szükséges vitaminok

Milyen vitaminokra van fokozottan szükség terhesség alatt?

A terhesség alatt a vitaminok kiegészítik az egészséges táplálkozást, de nem helyettesítik a kiegyensúlyozott étrendet.

A terhesség alaposan igénybe veszi a kismama szervezetét, hiszen biztosítania kell a magzat fejlődéséhez szükséges tápanyagokat. Ezért olyan fontos, hogy a megfelelő, egészséges és kiegyensúlyozott étrend mellett a vitamint is pótoljuk terhesség alatt.

Kérdezd az orvost!

Gyakori javaslat, hogy már terhesség előtt pár hónappal, a próbálkozás időszakában is szedjünk terhességi vitaminkészítményeket, mert ez is segítheti a fogantatást és a magzat korai fejlődését. Terhesség előtt és közben is az aranyszabály az, hogy minden vitaminról, étrend-kiegészítőről kérdezd meg az orvost, és kövesd a tanácsait. Azért is kell mindig kikérni az orvos véleményét a kiegészítő vitaminokról, mert ezerféle terhesség létezik, és más készítmény kell egy vegán kismamának, mint mondjuk egy ikerterhesnek, úgyhogy a te esetedet csak az orvos ismeri annyira, hogy pontos javaslatot adjon a vitaminokkal kapcsolatban is..

A terhességi komplex vitaminkészítmények tipikusan B1-, B2-, B3-, B6-, B12-, C-, D-, E- és K-vitamint, valamint folsavat, jódot, magnéziumot, vasat, cinket és szelént tartalmaznak, melyeket egy ideális világban jórészt meg tudnánk szerezni a megfelelően összeállított étrendből is, ám sajnos ez általában nem sikerül, ezért válhat szükségessé a vitaminok pótlása – jutott a következtetésre a Drug and Therapeutics Bulletin szaklapban megjelent tanulmány 2016-ban.

Vitaminok terhesség alatt

A vitaminszükséglet nagy részét fedezi az egészséges táplálkozás (Kép: Getty Images)

Bár az igaz, hogy egyes nyugati társadalmakban, például Angliában elég a D-vitamin és a folsav pótlása, és nem is nagyon adnak mást a kismamáknak, de ez azért van, mert ott olyan az egészségi állapot a nőknél, hogy nem küzdenek vitaminhiánnyal a terhesség nélkül sem. Magyarországon az általános tápláltsági állapot nincs ilyen szinten, sőt, sok esetben azzal is számolni kell, hogy vannak az országnak például jód- és szelénhiányos területei, ahol a kismamáknál külön figyelmet kell fordítani a speciális vitaminpótlásra.

A vitaminok fajtái

Két nagy csoportra osztjuk a vitaminokat: vízben és zsírban oldódó vitaminokra. A vízben oldódóakat nem tudjuk túladagolni, mert ha túl sokat is szedünk be, csak távozik a felesleg a szervezetből, ilyen például a C-Vitamin és a B-vitaminok csoportja. A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) azonban felhalmozódhatnak a szervezetben, ezért a magzat szempontjából is káros lehet a túlzott fogyasztásuk. A vitaminpótlást már a terhesség tervezésekor érdemes elkezdeni, mert olyan vitaminkoncentrációt hozhatunk létre így, ami akár magzati fejlődési zavarokat is megelőzhet.

Vitaminszükséglet terhesség alatt

A vitaminszükséglet megnövekedése várandósság ideje alatt (Forrás: Klinikai és gyakorlati dietetika)

A legfontosabb terhességhez szükséges vitaminokat tartalmazzák a terhességi vitaminkészítmények, de a folsav és a D-vitamin mindenképp szerepeljen a napi vitaminok között a terhesség alatt. A D-vitamin a kalcium és a foszfor csontokba és fogakba való épülését segíti. Ha nincs belőle elég, akkor az a csontok fejlődésében okozhat problémát. Étkezés során a halolajjal, tojással és májjal tudjuk segíteni a pótlását.

A folsav pedig a magzati sejtosztódásnál szükséges vitamin, ezért is szokták már jóval a fogantatás előtt ajánlani. Hatalmas szerepe van a magzat központi idegrendszerének kialakulásában. Táplálkozásban a zöld leveles zöldségfélékben, főzelékfélékben és gyümölcsökben található, ám ne bízzuk csupán az étrendre a folsavat, mert a várandósság alatt a szervezet folsav szükséglete kétszeres lesz, ezért mindenképpen az orvos által javasolt mennyiséget kell a megfelelő étrend mellett szedni belőle a baba érdekében.

A gyerekvállalásról:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top