nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Női test működése a klimax során

Így változtatja meg a klimax a női test működését

A klimax átlagosan 45-55 éves kor között történik a nőkkel, hivatalosan akkor nevezzük menopauzának, ha már 12 hónapja teljesen megszűnt a menstruáció.

A klimax átlag hét évig tarthat, de néha ennél hosszabb ideig is előfordulhat. A menstruáció elmaradásán kívül a menopauza a szervezetre gyakorolt hatások egész sorával jár. Ezek közül néhány kellemetlen lehet, míg mások észrevétlenek maradhatnak. Ismerd meg, pontosan hogyan hathat a menopauza a szervezetedre!

Mi történik a testedben?

Az ösztrogén és a progeszteron az elsődleges női hormonok. Amikor a petefészek működése a korral csökken, a peteérés nem történik rendszeresen, ez pedig rendszertelen vagy elmaradt menstruációhoz vezet. Végül a petefészkek teljesen leállnak a peteéréssel, és a menstruáció megszűnik. Ez azt eredményezi, hogy a petefészkek ösztrogén- és progeszterontermelése csökken. Hivatalosan akkor léptél a menopauzába, amikor 12 kihagyott menstruációd volt egymás után. Ez a természetes életszakasz általában a 40-es éveid közepe és az 50-es éveid közepe között kezdődik. Míg a menopauza azt jelenti, hogy nem lesz többé menstruációd, és nem eshetsz teherbe, az ösztrogén csökkenésének számos más hatása is van a szervezetre.

Reproduktív rendszer

A menstruáció elmaradása mellett a menopauza a reproduktív rendszer más részeit is érintheti. Általános hüvelyszárazság és libidóhiány is előfordulhat a menopauzával, de ezeknek nem kell tartósnak lenniük, több vény nélkül kapható segítség kapható erre a problémára, illetve a nőgyógyász is segíthet más módokat találni a nemi vágy növelésére, ha a menopauza ilyen hatását tapasztalnád.

A klimax hatásai (Kép: Getty Images)

A klimax hatásai (Kép: Getty Images)

Endokrin rendszer

Az endokrin rendszerhez tartoznak a szaporodásért felelős hormonok. Ezek közé tartoznak a menopauzával, illetve ebben az esetben annak hiányával kapcsolatos hormonok: az ösztrogén és a progeszteron. A hőhullámok a menopauza legtöbbet emlegetett hatásai közé tartoznak, ezek az ösztrogénhiány miatt jelentkeznek, és a menopauza után akár évekig is velünk maradhatnak. A hőhullámok hirtelen forróságérzetet okoznak, kipirult bőrrel és izzadással együtt járnak. Hirtelen jelentkezhetnek a nap bármely szakában vagy éjszaka, tarthatnak csak néhány másodpercig, de akár több percig is. Az életmódváltás rendkívül fontos a hőhullámok megelőzésében és kezelésében, a leggyakrabban javasolt változtatások közé tartozik a koffein és a forró italok kerülése. A relaxációs technikák, meditálás szintén segíthetnek a hőhullámok enyhítésében.

A menopauza hatására a szervezeted jobban tartalékolja az energiát, ami azt jelenti, hogy nem égeted el olyan könnyen a kalóriákat és a zsírt, ami súlygyarapodáshoz vezethet. A klimaxos nők hajlamosabbak arra is, hogy hasra hízzanak, úgyhogy az életmódváltás már csak ezért is erősen javasolt.

Idegrendszer

A klimax jó eséllyel hatással lesz az általános hangulatodra. Előfordulhat, hogy egyik nap boldognak és kiegyensúlyozottnak érzed magad, míg másnap már levert és elkeseredett vagy. A hangulatváltozások és az ingerlékenység kéz a kézben jár a menopauza alatt, ám ha szorongást, depressziós tüneteket is tapasztalsz, akkor mindenképp szólni kell az orvosnak, ugyanis a klimax kiváltó oka lehet a depressziónak. Az alvás is kihívást jelenthet a menopauza alatt, mert az ösztrogénszint csökkenése hőhullámokat és éjszakai izzadást okozhat, ami éjszakánként ébren tart. Ezek a hatások az elalvást is megnehezítik.

Szív- és érrendszer

Az alacsonyabb ösztrogénszint növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és a szervezet koleszterinszintjét is befolyásolja, ami növelheti a szívroham vagy a stroke kockázatát. A kezelőorvos hormonpótló terápiát javasolhat, hogy ellensúlyozza a sok változást, ami a szervezetet éri a menopauza alatt, és csökkentse a kockázatokat.

Váz- és izomrendszer

A menopauza hatására csontok veszítenek sűrűségükből, ez pedig növelheti a csonttörések kockázatát, és a csontritkulás kialakulásának is nagyobb a kockázata. Az izomtömeg csökkenése a menopauza alatt szintén nagyobb arányban fordulhat elő, mint korábban, illetve az ízületek is merevvé és fájdalmassá válhatnak. A rendszeres testmozgás segíthet lassítani a csontsűrűség és az izomtömeg csökkenését, plusz az ízületi fájdalom tünetein is javíthat.

Egészség 45+ csomag hölgyeknek

A 45 év feletti nők számára szükséges orvosi ellenőrzések és szűrővizsgálatok teljes köre egyénenként változik, a kockázati tényezőktől, a személyes és családi kórtörténettől és az életmódtól függően. A SYNLAB Egészség 45+ csomag hölgyeknek szolgáltatásával átfogó képet kaphatsz az egészségi állapotodról. A vizsgálat eredménye segítséget nyújt az esetlegesen meglévő cukorbetegség, reumás megbetegedések, valamint a pajzsmirigy betegségeinek kimutatásában.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top