nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Szív- és érrendszeri problémára utaló tünetek

7 tünet, ami arra utalhat, hogy nem jól ketyeg a szíved

Úgy érzed, hogy valami baj van a szíveddel? Figyelj a következő tünetekre, és indulj el egy kivizsgálásra mihamarabb!

Az egészséges életmóddal kapcsolatos egyre több információnak, és a kezelés terén elért fejlődésnek köszönhetően ma már kevesebben halnak meg szívbetegségben, mint régebben. Ennek ellenére a szívbetegség még mindig a vezető halálozási okok között van. Bár a szívroham tünetei lehetnek a baj első jelei (és ne feledjük, hogy a nőknél más tünetek jelentkeznek, mint a férfiaknál), néha a szervezet finomabb jeleket is ad arra, hogy valami nincs rendben.

Krónikus fáradtság

Nemcsak a szokásos fáradtságról van szó, ami kevés alvás után rád tör, hanem extrém fáradtság, ami szinte ok nélkül veled van folyton. Olyan érzés, mint amikor influenzás vagy, csakhogy ez nem múlik el. Sokan ezt nem is érezzük tünetnek, elintézzük annyival, hogy semmiség, majd jobb lesz, pedig valójában a szív is jelezhet ezen keresztül. A fáradtság onnan ered ilyenkor, hogy oxigénhiányos állapot lép fel, a szív pedig küzd és erőlködik, hogy oxigént juttasson a szervezetbe. Ha látszólag ok nélkül is folyton fáradtnak érzed magad, akkor érdemes kivizsgáltatni a szíved.

Duzzadt lábak

A duzzadt, megdagadt lábaknak persze több oka is lehet, például terhesség, visszérbetegség (a bőr alatt látható duzzadt vénák) vagy mozgáshiány (például utazáskor). Ám a duzzanat a szívelégtelenség jele is lehet, egy olyan krónikus állapot miatt jelentkezhet, amelyben a szív nem pumpálja hatékonyan a vért, de akkor is előfordulhat, ha a szívbillentyű nem zár normálisan. Illetve a vérnyomás és a cukorbetegség egyes gyógyszerei szintén okozhatnak lábdagadást. Amikor a szívvel van kapcsolatban a duzzadás, azt általában egyéb tünetek kísérik, amelyek közé tartozik a légszomj vagy a fáradtság.

Figyelj a tünetekre! (Kép: Getty Images)

Figyelj a tünetekre! (Kép: Getty Images)

Komoly fájdalmak járás közben

Ha a csípő- és lábizmaid begörcsölnek, amikor mászol, sétálsz vagy futsz, de pihenés után jobban érzed magad, azt nem szabad figyelmen kívül hagyni. A fájdalom lehet az életkor vagy a mozgáshiány miatt, de lehet a perifériás artériás betegség, más néven PAD jele is.
A PAD a láb artériáiban felhalmozódó zsíros plakk, amely összefügg a szívbetegségek magasabb kockázatával. A kutatások szerint a PAD esetén 50 százalék az esélye annak, hogy valamelyik szívartériában is elzáródás van. A jó hír az, hogy a PAD (és ami azt illeti, a szívbetegség is) kezelhető állapot.

Szédülés

Ha valaha is jártál már edzőteremben, talán láttál olyat feliratot, hogy hagyd abba a gyaloglást, futást, kerékpározást vagy lépcsőzést, ha szédülni kezdenél. A szédülés egyike azoknak a tüneteknek, amelyeknek számos oka lehet. Néha a kiszáradás okozza, vagy mert túl gyorsan kerülünk függőleges helyzetbe, de ha rendszeresen előfordul, beszélni kell róla egy szakorvossal. Gyógyszerek mellékhatásai, belsőfül-problémák, vérszegénység vagy ritkábban szívproblémák is okozhatják. A szédülést okozhatja az artériák elzáródása, amely csökkenti a vérnyomást, vagy a hibás billentyűk, amelyek nem tudják fenntartani normális vérnyomást.

Légszomj

Hiába jársz háromszor hetente kerékpározni, mégis azt tapasztalod, hogy a lépcsőn felfelé menet elfáradsz, vagy sokat köhögsz. Ez lehet asztma, vérszegénység, fertőzés, vagy akár a szívbillentyűkkel, esetleg a szív vérpumpáló képességével is lehet probléma. A szív bal oldalát érintő folyadékfelhalmozódás olyan zihálást okozhat, amely a hörgőasztma tüneteit mutathatja. Amint a billentyűt megjavítják, a folyadék többé nem gyűlik fel a tüdőben, és a beteg könnyebben lélegzik. Mivel a testmozgás erősítheti a szívet, vizsgáltasd ki ezt a tünetet, hogy ne akadályozzon az edzésben.

Migrén

Néha a fejfájás csak fejfájás. A rendszeres migrén azonban arra is utalhat, hogy valami nincs rendben a szíveddel. A Journal of the American Heart Association 2019. novemberi tanulmányában a kutatók kapcsolatot találtak a szív- és érrendszeri problémák és a migrén között – különösen az aurás migrén esetében. Az aura, amely három migrénesből egyet érint, olyan állapot, amelyben a visszatérő fejfájás más érzékszervi zavarokkal, például fényvillanásokkal, vakfoltokkal és bizsergéssel együtt jelentkezik.

Szív- és érrendszer alapcsomag

A SYNLAB szív és érrendszeri alapcsomagját azoknak a pácienseknek ajánljuk, akik szeretnének átfogó képet kapni a szív-, és érrendszerük állapotáról. Megelőzés céljából ajánljuk 40 éves kor feletti férfiak és változókorban lévő nők számára.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top