nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Ismerd fel a férfi klimax tüneteit!

A férfi klimax létezik, ismerd fel a jeleket!

Hallottál már a férfi klimaxról? Hivatalosan nem ez a neve, cserébe tényleg létezik, mutatjuk a tüneteket.

Ahhoz, hogy a férfi klimaxot körüljárjuk, először meg kell vizsgálnunk, mit jelent a nőknél a menopauza. A menopauza az, amikor a szervezet az idő előrehaladtával kevesebb női nemi hormont termel, ami miatt általában megszűnik a petesejt termelődése, és végül rendszertelenül, hamarosan pedig egyáltalán nem jelentkezik menstruáció. Gyakran előfordul a klimax kísérő tüneteként éjszakai izzadás, ingerlékenység, hőhullámok vagy épp a nemi vágy csökkenése. A menopauza jellemzően a nő 40-es évei közepétől az 50-es évei elejéig tart.

Mit jelent a férfi klimax?

A férfi klimax a férfi hormonszintjének változását jelenti a kor előrehaladtával, de csak a köznyelvben hívjuk férfi klimaxnak, egyébként hivatalosan andropauza a neve. Ilyenkor a tesztoszteronszint csökken, ami különböző tüneteket okozhat. A női menopauzához hasonlóan a férfi klimax is 40-50 éves kor között következik be, azonban nagyban különbözik a női menopauzától, például sokkal ritkábban fordul elő, nem minden férfi tapasztalja meg. Aki viszont átéli, sokféle tünettel nézhet szembe az andropauza során. Az International Journal of Clinical Practice kutatói a következő lehetséges tünetet határozták meg:

Alacsony libidó

A tesztoszteron létfontosságú szerepet játszik a nemi vágy és a szexuális funkció fenntartásában. Ha a férfi libidója a szokásosnál alacsonyabb, az általában az andropauza vagy más, alacsony tesztoszteronszintet okozó probléma jele lehet.

Lehangoltság

A tesztoszteron segít szabályozni a férfi hangulatát, így aztán ha a tesztoszteron szintje csökken, elönthetik a negatív gondolatok, depresszív érzések. Ha amúgy a személyiségére nem jellemző, tartósan fennálló szomorúság, ürességérzés, szorongás, ingerlékenység vagy düh jelenik meg a férfinél, azt tünetként kell értékelni. Jellemző az is, hogy nehezen tud koncentrálni vagy emlékezni dolgokra, és elveszítheti az érdeklődését olyan tevékenységek iránt, amelyeket korábban élvezett. Gyakran előfordul, hogy ez az első tünet, ami a férfi környezetének, hozzátartozóinak is feltűnik, és pszichológushoz fordulnak segítségért, ami jó ötlet, de nem szabad kihagyni az orvosi vizsgálatot, hormonszintmérést sem.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Alacsony energia

A tesztoszteron segít a szervezetnek fenntartani az egészséges energiaszintet. Ha a férfi andropauzában van, állandóan fáradtnak érezheti magát. Lehet, hogy nehezen találja meg az energiát ahhoz, hogy részt vegyen a szokásos napi rutinban a munkában és a családi életben.

Álmatlanság

Az alacsony hormonszint hozzájárulhat az alvásproblémákhoz is. A tesztoszteron fontos szerepet játszik az alvási szokások szabályozásában. Ha a tesztoszteronszint csökken, a férfi akár alvászavarokat is tapasztalhat, nehezen alszik el, vagy nem tud visszaaludni egy megébredés után hajnalban. Ez aztán nappali álmossághoz, fókuszálási nehézségekhez, ingerlékenységhez és frusztrációhoz vezethet.

Csontsűrűség

A tesztoszteron segít a szervezetnek fenntartani a csontsűrűséget. Az andropauza ezért érinti a csontsűrűséget is, azaz csontritkuláshoz vezethet, egy olyan állapothoz, amelyben a csontok törékennyé válnak. Sok esetben a csontritkulás nem okoz észrevehető tüneteket, előfordulhat, hogy akkor derül ki, ha már megtörtént a csonttörés, vagy szerencsésebb esetben észrevehetik az orvosok egy szűrővizsgálaton is.

Hasi zsír

A hasi zsírfelesleg az alacsony tesztoszteronszint oka és hatása is lehet. A tesztoszteron segít lelassítani a szervezet hasi zsír felhalmozódását. Ha a tesztoszteronszint csökken, több zsír halmozódhat fel a has körül, a zsírszövetben lévő enzim aztán a tesztoszteront ösztrogénné alakítja át, ami a tesztoszteronszint további csökkenését okozhatja.

Egyéb figyelmeztető jelek

Az andropauza egyéb lehetséges tünetei közé tartoznak:

  • mellnagyobbodás,
  • csökkent motiváció,
  • csökkent önbizalom,
  • emlékezési nehézségek,
  • fokozott idegesség,
  • csökkent izomtömeg és erő,
  • csökkent testszőrzet.

Ha a fenti jelek vagy tünetek bármelyike felmerül, akkor irány a kivizsgálás! Ha az alacsony tesztoszteronszint tüneteit tapasztalja a férfi, és felmerül a gyanú, hogy andropauza is állhat a háttérben, fel kell keresni egy orvost, aki segít a tünetek okát azonosítani és kezelni. Az andropauza kezelésére az orvos tesztoszteronpótló terápiát vagy más kezelést, például életmódváltást is javasolhat. Nem kell semmi speciálisra gondolni, egyszerűen az egészséges életmód szabályai szerint érdemes élni: ügyelni testmozgásra, az egészséges táplálkozásra és a normál testsúly fenntartására.

Egészség 45+ csomag férfiaknak

A 45 év feletti férfiak számára szükséges orvosi ellenőrzések és szűrővizsgálatok teljes köre egyénenként változik, a kockázati tényezőktől, a személyes és családi kórtörténettől és az életmódtól függően. A SYNLAB Egészség 45+ csomag férfiaknak szolgáltatásával átfogó képet kaphatunk az egészségi állapotunkról. A vizsgálat eredménye segítséget nyújt az esetlegesen meglévő cukorbetegség, reumás megbetegedések, valamint a pajzsmirigy betegségeinek kimutatásában.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top