nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Szűrővizsgálatok férfiaknak 45 év felett

Ezekre a szűrésekre menjen el mindenképp a férfi 45 év felett

A fél évszázadhoz közeledő férfiak számára az egészségügyi vizsgálatok elvégzése fontos lépés. Ezekkel a szűrésekkel van esély a problémák korai felismerésére és kezelésére.

A mai világban már 80-90 évig is élhetünk az orvostudománynak köszönhetően, de egyáltalán nem mindegy, hogy ezt milyen egészségi állapotban tesszük. Hogy a szervezetünk jól működjön – férfiaké és nőké egyaránt – idősebb korunkban, ahhoz már 40-45 éves korunk körül el kell kezdeni gondolni a jövőre és rendesen járni szűrővizsgálatokra. A férfiak esetében például a következő szűrővizsgálatokat (és még amit az orvos javasol) el kell végeztetni 45 év felett.

Cukorbetegség

A WHO adatai szerint világszerte mintegy 422 millió ember szenved cukorbetegségben, és a kockázatok egyre csak nőnek az idő előrehaladtával. Ha nem észlelik és kezelik a cukorbetegséget, ez az állapot károsíthatja az ereket, a szemet, a veséket és az idegeket, sőt, akár szívbetegséghez vagy stroke-hoz is vezethet. Az életkor a cukorbetegség egyik legnagyobb kockázati tényezője, ezért fontos, hogy a 40 és 70 év közötti, túlsúlyos vagy elhízott felnőttek legalább évente járjanak szűrésre, ahol megvizsgálják a vércukor- és inzulinszintet.

Szív- és érrendszeri rizikófaktorok

A szív- és érrendszeri megbetegedések sora hosszú, de egyet mindenképpen ki kell emelnünk, aminek a vizsgálatát semmiképp sem szabad a férfiaknál kihagyni 45 év felett: a magas vérnyomás egy sor más problémához, szervek károsodásához vezethet. Ha ugyanis a nyomás túl magas, a szívnek erősebben kell pumpálnia, ami növeli a szívroham, a stroke, a vese- vagy szívelégtelenség kockázatát. A vérnyomást legalább évente ellenőriztetni kell, hogy időben kiderüljön, ha nincs rendben és korrigálásra szorul, még mielőtt bármit tönkretenne a testben. A gyógyszeres kezelés és az életmódváltás megelőzheti a veszélyes vagy akár halálos egészségügyi problémákat.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Koleszterin

Egy kis koleszterin jót tesz – segíti az agy és más szervek működését. A túl sok koleszterin azonban eltömíti az artériákat, és szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezethet. A koleszterinszint ellenőrzése az egyik legjobb módja annak, hogy megismerjük a szívbetegség kockázatát. A legtöbb egészséges felnőttnek négy-hat évente kell ellenőriztetni koleszterinszintjét. De azoknak, akiknek szívbetegségük vagy cukorbetegségük van – vagy a családban előfordult magas koleszterinszint -, gyakrabban kell elvégeztetni a vizsgálatot.

Hormonális vizsgálatok

Egy harvardi tanulmány szerint a 60 és 69 év közötti férfiak közel negyede, a 70 és 79 év közötti férfiak közel fele közepes vagy súlyos szexuális problémákkal küzd, beleértve a merevedési zavarokat is. Bár a krónikus betegségek és az azokat kezelő gyógyszerek gyakran szerepet játszanak ebben az állapotban, a csökkenő hormonszint is fontos tényező lehet. Ezért 45 év felett már érdemes elvégeztetni a következő hormonális vizsgálatokat.

Tesztoszteronszint: Körülbelül 40 éves kortól kezdve a férfi hormon, a tesztoszteron szintje évente nagyjából 1 százalékkal csökken. Ha a 40-50-es éveiben járó férfi fáradtságra, súlygyarapodásra és csökkent szexuális vágyra panaszkodik, érdemes lehet ellenőrizni a tesztoszteronszintet, de panaszok nélkül is fontos információt rejthet a férfi számára egy ilyen vizsgálati eredmény.

Pajzsmirigyhormon: A pajzsmirigy a nyak elején található szerv, amely hormonokat termel. Ha nem termel belőlük eleget, vagy ha túl sok hormont termel, akkor egy sor kellemetlen tünetet tapasztalhatunk a hajhullástól kezdve a hízáson át a depresszióig. Ezért 45 éves kor felett a férfiaknak is erősen javasolt a pajzsmirigyhormon szintjének vizsgálata.

Prosztatavizsgálat

45 év felett elkerülhetetlen a rendszeres prosztatavizsgálat a férfiaknál, hogy az olyan súlyos állapotokat időben felfedezzék, mint például a prosztatarák. A prosztatarák akkor alakulhat ki, ha a férfi hormonok – különösen a tesztoszteron – serkentik a rákos sejtek növekedését a prosztatában. Hazánkban évente körülbelül 4000 prosztatarákos beteget diagnosztizálnak, miközben ez a szám rendszeres szűréssel, kezeléssel 20 százalékkal csökkenthető lenne. A prosztatvizsgálat nem kellemes, de van olyan része, ami csak vérvétel: ez tartalmazza a prosztata rendellenességeinek diagnosztikájában fontos PSA (prosztata specifikus antigén) vizsgálatát.

Egészség 45+ csomag férfiaknak

A 45 év feletti férfiak számára szükséges orvosi ellenőrzések és szűrővizsgálatok teljes köre egyénenként változik, a kockázati tényezőktől, a személyes és családi kórtörténettől és az életmódtól függően. A SYNLAB Egészség 45+ csomag férfiaknak szolgáltatásával átfogó képet kaphatunk az egészségi állapotunkról. A vizsgálat eredménye segítséget nyújt az esetlegesen meglévő cukorbetegség, reumás megbetegedések, valamint a pajzsmirigy betegségeinek kimutatásában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top