nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Készül fel a babavárásra

Így készülj fel a babavárásra! 7 tanács, amit érdemes megfogadni

A terhességre érdemes készülni már hónapokkal előtte, hogy a babát egészséges környezet várja az anya szervezetében.

A döntés, hogy készen állsz a babára, hatalmas és izgalmas lépés, ami után az első lépés az, hogy a szervezetedet felkészítsd a terhességre. Bár néhány tényezőt, például az életkort és a genetikát nem lehet befolyásolni, ám számos életmódbeli döntést meghozhatsz, hogy a legjobb egészségi állapotban várd a babádat. Dr. M. Max Ezzati, a Palo Alto Medical Foundation reproduktív endokrinológusa szerint az egészséges életmódra váltást legalább hat hónappal a fogamzással próbálkozással előtt érdemes már elkezdeni.

Így készülj a babavárásra!

1. Rendszeres testmozgás

A szakember elsőként az aerob, kardió testmozgás bevezetését és rendszeresítését javasolja, ugyanis ezzel növelhetjük a szervezet antioxidáns kapacitását. Ez azért fontos, mert a mindennapi anyagcsere szabadgyököket, instabil molekulákat termel, amelyek nehezíthetik a petesejttermelést. Az antioxidánsok leküzdhetik ezt a hatást, és javíthatják a petesejtek minőségét is. Az aerob mozgás mellett erőnléti edzés is javasolt, főleg a mélyizmok, tartóizmok erősítésére nagy szükség van a várandósság előtt, hiszen komoly fizikai terhelés vár a testre.

2. Testsúly normalizálása

A felesleges kilók cipelése megnehezítheti a fogamzást. Dr. Ezzati praxisában gyakran előfordul, hogy a jelentős túlsúly miatt nincs egy nőnek rendszeres peteérése, az elhízás pedig olyan hormonális problémákat okozhat – például megnövekedett ösztrogénszintet -, ami elnyomhatja a termékenységet. A túlsúly befolyásolhatja az inzulinérzékenységet is, ami tovább zavarja a petesejtek fejlődését, és növeli a vetélés és a terhességgel kapcsolatos szövődmények, például a magas vérnyomás vagy a terhességi cukorbetegség kockázatát – tette hozzá az orvos.

De nemcsak a túlsúly, hanem a túlzott soványság is negatívan befolyásolhatja a teherbeesést, a kórosan vékony nők számos hasonló kihívással nézhetnek szembe, mint elhízott társaik. “Emellett a terhesség alatt az is előfordulhat, hogy egy túlzottan sovány nő magzata nem képes megfelelő ütemben fejlődni, és akár idő előtt megindulhat a szülés” – mondta az orvos. A problémák ebben az esetben azért jelennek meg, mert szervezet azt feltételezi, hogy ha nincs elég energia az anya szervezetének kielégítő működéséhez, akkor nem megfelelő az idő a terhességre. Mivel az egészséges módon – megfelelő étrend és testmozgás révén – történő fogyás vagy hízás több hónapig is eltarthat, az endokrinológus azt javasolja, hogy az életmódváltást már minimum hat hónappal a fogamzás előtt tegyük meg.

Kép: Getty Images

Kép: Getty Images

3. A cigarettafüst kerülése

Ha dohányzol, most hagyd abba! A számtalan ok mellett, amiért ez a szokás borzalmasan káros, a dohányzás felgyorsítja a reproduktív öregedést, így a termékenységi lehetőségek szűkülnek miatta. A terhesség alatt pedig a dohányzás csökkenti a magzat számára elérhető oxigén mennyiségét, és akadályozza a véráramlást a méhlepényen keresztül, ami gyakran alacsony születési súlyt, sőt, akár vetélést vagy halvaszületést is okozhat. Legyen szó aktív vagy passzív dohányzásról, jobb elkerülni a cigarettát teljesen.

4. Nulla alkohol

Az alkohol olyan, mint a cigi: csak káros hatása van az embrió és a magzat fejlődésére már a korai szakaszban is a szakember szerint. Az orvos szigorúan nyilatkozott ebben a kérdésben, a zéró alkohol elvet követi, és már a próbálkozás előtt javasolja, hogy ne fogyasszunk alkoholt, mert a petesejttermelésre is negatív hatással lehet, azaz megnehezítheti a teherbe esést.

5. Kevesebb koffein

Még mindig nem dőlt el, hogy a koffein veszélyezteti-e a fogamzást, de a tudományos eredmények a magas koffeinadagokat nagyobb vetélési kockázattal hozzák összefüggésbe. “Nem javaslom a teljes absztinenciát, de minimalizáljuk a fogyasztást – javasolta az orvos. – Napi egy normál méretű csésze kávé elfogyasztása rendben van, de a kávézók óriási lattéi gyakran túl sok koffeint tartalmaznak.”

6. Stresszcsökkentés

A kutatási eredmények szerint a magas stressz egyértelműen összefügg a fogamzási esélyek csökkenésével. A stressz csökkentése mind a termékenységre, mind a terhességre jótékony hatással van. A napi relaxáció és a testi-lelki jólléttel való tudatos törődés sokat segíthet a teherbe esésnek is.

7. Tudatos étkezés

Fogyassz sok antioxidánsban gazdag, színes gyümölcsöt és zöldséget, hogy a fogamzást akadályozó szabadgyököket kiiktasd! Ezen felül legalább négy hónappal a fogamzási kísérlet előtt kezdj el szedni egy prenatális multivitamint. Győződj meg róla, hogy a készítmény folsavat tartalmaz, amely csökkenti a a születési rendellenességek, például a neurális csőhibák kockázatát!

Családtervező csomag

Ha a közeljövőben babbát szeretnél, akkor a SYNLAB Családtervező csomagja segíthet abban, hogy felmérd a szervezeted egészségi állapotát. A vizsgálati csomag magában foglal általános vizsgálatokat, gyulladással és véralvadással összefüggő méréseket, a pajzsmirigy és női hormonháztartás vizsgálatát, illetve az inzulinrezisztencia esetleges fennállásának kimutatását. A csomag része a sikeres teherbe  eséshez és a köztudatban úgynevezett „magzatvédelemhez” is szükséges D-vitamin, B12 és folsav szintjének vizsgálata is. Most ajándékba is megveheted ezt a csomagot SYNLAB karácsonyi csomagjai között.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top