nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Télen szükséges vitaminok

Tudod, milyen vitaminokra van szükséged télen?

Télen fokozottan oda kell figyelni arra, hogy a vitaminraktárakat jól feltöltsük, ezzel segítve az immunrendszer védekezését a betegségek ellen.

A téllel nemcsak a hideg, hanem a a fokozott stressz és az immunrendszer megterhelése is együtt jár. Ebben az időszakban hajlamosak vagyunk gyakrabban megbetegedni, legyen szó influenzáról vagy megfázásról, a szervezetünk védekezőképességét támogatnunk kell, melyben nagy segítségünkre lesznek a vitaminok. Ha csak néhány plusz vitaminkapszulát veszünk be reggelente, a jövőben szó szerint megkímélhetjük magunkat a fejfájástól.

5 téli vitamin, amit érdemes szedni

1. B-vitaminok

A vízben oldódó vitaminok egy csoportja, amelyet együttesen B-vitamin komplex néven ismerünk. Ide tartozik a B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 és B12. Bár mindegyiknek más-más funkciója van, mind segíti a sejtek anyagcseréjét. A B-vitaminok teljesen felpörgetik az immunrendszerünket, és hozzájárulnak a szervezet általános jólétéhez, ráadásul az idegrendszerre is jó hatással vannak, fokozzák a sejtek megújulását, javíthatják a hangulatot, és segítenek enyhíteni a téli szorongás tüneteit is.

2. C-vitamin

A C-vitamin vízben oldódó vitamin, amely segít megvédeni a szervezetedet a szabadgyökökkel szemben, így már rég jól ismert támogatója az immunrendszer működésének. Mivel a szervezet nem termel C-vitamint, elengedhetetlen, hogy vagy táplálkozással (például brokkolival, citrusfélékkel, édesburgonyával és eperrel) vagy étrend-kiegészítőkkel hozzájussunk. A C-vitamin fantasztikus vírusellenes hatással rendelkezik, segíthet a vírusfertőzések csökkentésében, és javíthatja az immunitást.

Kép: Getty Images

Kép: Getty Images

3. D-vitamin

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, amit régen a csontok erősítésében játszott szerepe miatt emeltek ki, mivel segíti a szervezet kalciumfelvételét. Újabb tanulmányok azonban a D-vitamint az immunrendszer működésével is összefüggésbe hozták, ami azt jelenti, hogy hiánya fokozott fertőzésre való hajlamot eredményezhet. A napi D-vitamin-szükségletünket általában két forrásból, a táplálkozásból és a napfényből fedezzük, ez utóbbiból kevés jut télen, ezért szükség van a vitaminpótlásra.

4. Cink

A cink egy olyan alapvető ásványi anyag, ami segít a szervezet immunrendszerének a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben. A cinkről vizsgálatok kimutatták, hogy hatékony a megfázás tüneteinek megelőzésében és csökkentésében, segít megakadályozni, hogy a vírusok megtapadjanak az orrjáratban lévő sejtfalakhoz, és részt vesz az ellenanyag-termelésben, ami egy fontos immunrendszeri folyamat.

5. Probiotikumok

A probiotikum-kiegészítők olyan élő mikroorganizmusok (vagy “jó baktériumok”), amelyek a bélflóra javításán dolgoznak. Fokozzák az immunitást és az emésztőrendszer egészségét, ezért a téli időszakban mindenképp érdemes közülük választani és rendszeresen szedni. A megfázás és az influenza szezonjában nincs is jobb alkalom arra, hogy az immunrendszer barátságos baktériumokkal való megerősítésére összpontosítsunk. A probiotikumok segítenek feltölteni a bélrendszert jótékony baktériumokkal, és támogatják az emésztés harmóniáját.

Teljes vitamincsomag

A kiegyensúlyozott vitaminellátottság alapvető feltétele az anyagcsere megfelelő működésének, így az energiatermelésnek, a proteinszintézisnek, a regenerációnak, az idegrendszeri és immunrendszeri működésnek. A SYNLAB Teljes vitamincsomag vizsgálat segítségével megismerhetjük szervezetünk vitaminellátottságát, így megtudhatjuk, hogy van-e szükségünk vitaminkiegészítésre, illetve az aktuálisan szedett vitaminkészítmény megfelel-e igényeinknek. Most ajándékba is megveheted ezt a csomagot SYNLAB karácsonyi csomagjai között.

Források: 1, 2, 3, 4, 5

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top