Tabuk nélkül

A nagy kérdés: miért nem beszélnek a nők párjukkal intim panaszaikról?

Az intim panaszokról nehezen beszélnek a nők, még az orvosukkal csak-csak, de hogy a párjukkal… Vajon miért? Vajon miért vagyunk ilyen szégyellősek az ilyen dolgokban éppen a párunk előtt?

Legyen szó akár felfázásról, akár gombás vagy bakteriális hüvelygyulladásról, nehezen beszélünk ezekről a gondjainkról a teremtés (és az életünk) koronájával. „Egy csúnya felfázásból nehezen lábaltam ki. Gondoltam, egy ilyen problémán hamar túl leszek. Nem akartam az égő érzéssel, a kellemetlen tünetekkel traktálni a páromat, így nem szóltam neki. De amikor már két hete küzdöttem a felfázással, a pasim gyanút fogott, azt hitte, van valakim, azért nem akarok mellé bújni az ágyban. Egy oltári nagy veszekedés lett a vége, aminek a végén persze töredelmesen bevallottam a betegségem. Megbeszéltük, és rájöttem, semmi okom a hólyaghurutom titkolni vagy szégyenkezni miatta” – mesélte Betti.

„Jó ideje vissza-visszatért egy fertőzésem, ami miatt folyton nőgyógyászhoz jártam. A férjemet nem akartam bevonni ebbe az intim, női problémába, úgy gondoltam, csorbát szenved a nőiességem a szemében. Egészen addig tartottam magam ehhez, míg az orvosom felvetette, őt is kezelni kellene, mert – bár ő akár teljesen tünetmentes lehet – talán mégis ő fertőz vissza, azért újul ki mindig a nyavalyám” – taglalta Ildikó, miért is olyan nehéz ezekről egy nőnek a párjával beszélnie, de vannak olyan szituációk, amikor elkerülhetetlen.

Bár a strandszezonon túl vagyunk, a nőket a strandok és az uszodák sem kímélik, könnyebben összeszednünk egy-egy fertőzést. Így volt ez Abigélnél is: „Az egyik strandolós hétvége után egy kellemetlen érzés jelentkezett, szúrt és viszketett  »odalent«. Bevallom töredelmesen, nehezen beszéltem erről a párommal. Hogy miért? Mindent megosztunk egymással, de úgy gondolom, a női test annyira más, mint a férfi, nehéz neki elmagyaráznom mi, hol, hogyan fáj, és milyen jelei vannak. A női testről és a szexről sokat olvasnak a férfiak, de az intim fertőzésekről, érthető módon, hallani sem akarnak. Van egy erős, társadalom által sugallt tabu e téren, pedig ugyanúgy kellene tudni beszélni róla egy párkapcsolatban, mint egy megfázásról vagy fejfájásról. Szóval azt tanácsolom nőtársaimnak, ne féljenek beszélni párjukkal erről a kínos témáról sem, mert a hallgatás csak még nagyobb bajokat, óriási veszekedéseket és feszültséget szül, ami a párkapcsolat rovására is mehet.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top