Felfázás nyáron? Ne vedd félvállról!

NLCafé | 2018. Június 01.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

Tévhit, hogy felfázni csak télen lehet! Ez sajnos nyáron ugyanolyan könnyen megeshet: a légkondicionált helyiségek, a hideg fürdővíz vagy megázás egy nyári zápor során veszélyes lehet. Ilyen körülmények között könnyen kialakulhat a hólyaghurut, amelynek kellemtelen tünetei megkeseríthetik a mindennapokat.

A nők többségének nem ismeretlenek a felfázással járó kellemetlen tünetek: hirtelen fellépő, gyakori vizelési inger, melyet csak pár csepp vizelet ürítése követ, csípő érzet a húgycsőben, alhasi, görcsös fájdalom, de súlyos esetben véres vizelet is megjelenhet. Ha emellett láz és derékfájdalom is tapasztalható, akkor már valószínűleg vesemedence-gyulladásról van szó, ami akár kórházi kezelést is igényelhet.

Elterjedt tévhit, hogy csak a téli időszakban vagyunk kitéve a felfázásnak, ugyanis nyáron éppúgy van rá esélyünk: a strandfürdőkben vizes fürdőruhában való ücsörgés, a nyilvános mosdók használata, a hideg padlón mezítláb mászkálás mind-mind veszélyforrást jelenthetnek.

„A barátnőmmel egy csajos nap keretében elmentünk a közeli uszodába. Szuper napunk volt, de már másnap éreztem, hogy valami nincs rendben. Nagyon gyakran jártam a mosdóba, és a csípő, kellemetlen érzés sem maradt el pisilés közben. Tudtam, hogy megint sikerült összeszednem egy hólyaghurutot. Ezúttal a nyilvános WC-re gyanakodtam, mert az uszodában többször is voltam ott. Bár nagyon sok folyadékot ittam, a csípő érzés, a fájdalom mégsem múlt el, így orvoshoz fordultam, aki antibiotikumot írt fel, amitől az igencsak kellemetlen panaszaim végül megszűntek” – mesélte Henriett.

Mit tehetünk a felfázás ellen?

Ha valaki visszatérő hólyaghuruttal küzd, akkor feltétlenül forduljon urológus szakorvoshoz, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzése után antibiotikum szedését javasolhatja. Ilyenkor a gyógyszeres kúra után a hüvely természetes egyensúlyának a visszaállítására is törekedni kell!