Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

A felfázás a nyaradat is elronthatja! Elmondjuk, miért!

Tisztába tesszük, miért fázhatsz fel nyáron is ugyanolyan könnyen, mint a téli időszakban. Le a tévhitekkel!

Hirtelen fellépő, gyakori vizelési inger, melyet csak pár csepp vizelet ürítése követ, csípő érzet a húgycsőben, alhasi, görcsös fájdalom? Ismerősek a felfázás tünetei, igaz?  Van egy rossz hírünk: a szervezet védekező képessége éppúgy meggyengülhet nyáron, mint télen, ezért óriási tévhit, hogy csak a hideg hónapokban fázhatunk fel.

Nyári felfázás

A felfázás nemcsak télen jelent veszélyt. Fotó: getty

Hólyaghurut, azaz felfázás, ami megpecsételheti a nyári vakációt!

A felfázás (hólyaghurut vagy hólyaggyulladás) létrejöttét csak részben okozza a hideg, a tünetekért ugyanis elsősorban a szervezetünkben, pontosabban a bélrendszerben élő, de a hüvelyben is jelenlévő E. coli baktériumok a felelősek, amelyek többek között azért szaporodhatnak túl és telepedhetnek meg az érintett részeken, mert a lehűlt testtáj helyi védelme meggyengül. 

A hidegen túl mi okozhat még felfázást?

Az immunrendszer hideg miatti gyengülésen túl a meleg és nedves környezet is igencsak kedvez az E. coli baktériumok szaporodásának, ami a hüvelyflóra természetes egyensúlyának felborulásához, ennek talaján pedig hólyaghurut kialakulásához vezethet. A felfázás tehát bakteriális fertőzés, ami felett nem szabad szemet hunyni!

A hüvelyi egyensúlyt felboríthatja:

  • strandolás, szauna-, illetve uszodahasználat,
  • illatosított intim mosakodók használata,
  • gyakori hüvelyöblögetés,
  • fürdőkádban való gyakori fürdőzés zuhanyzás helyett,
  • WC-használat higiénés szabályainak megszegése,
  • szintetikus fehérnemű vagy túl szoros nadrág viselése,
  • antibiotikumok szedése.

Védjük ki az E.coli szaporodását segítő tényezőket:

  • fürdés, zuhanyzás és úszás után alaposan törölközzünk meg, és ne hagyjuk magunkon sokáig a vizes fürdőruhát,
  • ne mászkáljunk papucs nélkül a hideg kövön,
  • edzés után minél előbb cseréljük le az átizzadt edzőruhánkat,
  • legyünk körültekintőek, ha nyilvános WC-t használunk, hiszen komoly veszélyforrást jelenthet a fertőzés kialakulására,
  • fontos a napi 2-2,5 liternyi folyadékbevitel már csak azért is, hogy a vizeletünk kellően híg legyen, és kevés tápanyagot biztosítson a hólyagban rejtőzködő kórokozóknak,
  • ha pisilni kell, ne tartsuk vissza túl sokáig! Szex után mindig menjünk el pisilni, ezzel megszabadítjuk a hólyagot az aktus során esetleg oda bejutott kórokozóktól!

Jobb, ha megjegyzed! A hólyaghurutért túlnyomóan a velünk együtt élő, de bizonyos esetekben kórokozóvá váló baktériumok a felelősek. Ha a hidegtől lelassul a keringés, a szervezet nem biztos, hogy képes visszaverni a támadást. Éppen ezért, egy kis romantikus, esti ücsörgés a hűvös vízparton, netán egy hidegebb padon, ugyancsak hozhat nem várt meglepetéseket, de a légkondicionált helyiségek, a hideg fürdővíz vagy megázás egy nyári zápor során is veszélyes lehet!

És ami még felfázáshoz vezethet nyáron is

A hólyaghurut oka lehet a már említett hüvelyflóra egészséges egyensúlyának felborulása, például antibiotikum szedése, vagy a nem megfelelő intimhigiénia következtében.

Egyeseknél a gyakori és intenzív szex eredményezhet hólyaghurutot. Szexuális aktus közben – a végbél- és húgycsőnyílás közelsége miatt – megsokszorozódik annak az esélye, hogy a Coli baktériumok átsodródnak a húgycsőhöz, ahonnan a „mechanikai” hatás a húgyhólyag irányába tolja azokat. Ezért gyakori szexuális együttlét is okozhat felfázást. Vigyázzunk a nyári kalandokkal!

Ha valaki visszatérő hólyaghuruttal küzd, akkor feltétlenül forduljon urológus szakorvoshoz, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzése után antibiotikum szedését javasolhatja. Ilyenkor a gyógyszeres kúra után a hüvely természetes egyensúlyának a visszaállítására is törekedni kell!

(Nyitó kép: smagpix)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top