Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Megelőzhető a felfázás kiújulása? Itt megtalálod a választ!

A felfázás, azaz hólyaghurut fájdalmas, kellemetlen, egyeseknél vissza-visszatérő tünetekkel járhat, de ha kiismerjük a fertőzést, akkor sokat segíthetünk magunkon!

A visszatérő húgyúti fertőzések világszerte nők millióinak életét keserítik meg. A nem megfelelő kezelésekkel, össze-vissza szedett antibiotikumokkal pedig általában csak tovább rontunk a helyzeten. Holott a képlet viszonylag egyszerű: legyünk tisztában a provokáló, a fertőzést generáló faktorokkal, és kerüljük el őket, amennyire csak lehet!

Visszatérő felfázás

A felfázás, azaz hólyaghurut fájdalmas, kellemetlen, egyeseknél vissza-visszatérő tünetekkel járhat, de ha kiismerjük a fertőzést, akkor sokat segíthetünk magunkon! Fotó: getty

Tartsuk be a szabályokat, és nem lesz baj!

A fertőzés kiváltói döntő többségében az emberi szervezet normális bélflórájának részét képező baktériumok, közismert néven E. coli baktériumok, amennyiben olyan helyre keverednek, ahová nem valók: a húgyutakba, ahol elszaporodhatnak, és gyulladást idézhetnek elő. Ez a normál higiénés szokások teljes betartása mellett is könnyedén megtörténhet, de ha nem fordulunk időben orvoshoz, avagy nem tarjuk be a kiírt terápiát, akkor a hólyaghurut egészen biztosan vissza-vissza térő problémák forrása lesz.

Első szabály: ha antibiotikumot kell szednünk, szedjük be végig!

Akinek alapos okból antibiotikum-kúrát írnak elő, annak elejétől a végéig szednie kell a gyógyszert, akkor is, ha már teljesen tünetmentes: a félbehagyott kúra ugyanis a létező legrosszabb dolog, amit tehetünk magunkkal, mert hamarosan újra fellobbanhat a betegség.

Második: Próbálkozzunk természetes gyógymódokkal! A vizelethajtó és antibakteriális hatású gyógyteák alaposan átmossák a hólyagot, ezzel megtisztítják a baktériumoktól. Remek vizelethajtó egyebek között a csalán, a rozmaring, a medveszőlőlevél, az aranyvessző vagy a hibiszkusz teája.

A szex és a hólyaghurut között igenis van összefüggés!

A hólyaghurut kialakulásában a gyakori és intenzív nemi élet is közrejátszhat. Sokan vannak, akiknél egy kiadós együttlét után újra és újra megjelennek a felfázás jól ismert tünetei.  Ennek oka, hogy az E.coli baktériumok a szexuális aktus során a végbélnyílás környékéről könnyen a húgyhólyagba juthatnak és elszaporodva gyulladást okozhatnak. Ennek esélyét csökkenthetjük azzal, ha az együttlét után mielőbb kimegyünk pisilni.

Tipp: Az immunrendszer támogatására szedjünk több vitamint, kasvirágkészítményeket, és a gyulladás idején érdemes több tormát, fokhagymát, zöldséget enni. Az ezekben található hatóanyagok kitűnő természetes antibiotikumok.

Harmadik szabály: ne tartogassuk a vizeletet, csak ártunk vele!

Nem szabad túl sokáig visszatartani a pisilést, mivel a hólyagban pangó vizelet segíti a baktériumok szaporodását. Ha felfáztunk, érdemes óránként legalább 2,5 deciliter vizet inni, ami egyrészt hígítja a vizeletet, így csökkentve az irritációt, másrészt átmossa a húgyutakat, illetve a gyakoribb pisiléssel ürítjük a baktériumokat is.

Vissza-visszatér a felfázás? Változtassunk az intim higiéniás szokásainkon is!

Figyeljünk oda a helyes tisztálkodásra, de ne vigyük túlzásba az intim mosakodószerek, irrigálók használatát, mert azok is felboríthatják újra és újra a hüvelyflóra egészséges egyensúlyát, ami által védtelenek leszünk a baktériumok támadásával szemben. Az intim tisztálkodáshoz használjunk lehetőleg semleges pH-jú, illatmentes mosakodókat!

Mit tehetünk még a visszatérő hólyaghurut ellen?

  • Tanács a nyárra: az uszodában, strandon, ha kijöttünk a medencéből, minél hamarabb törölközzünk meg, és cseréljük szárazra a vizes fürdőruhát.
  • Ne viseljünk műszálas alsóneműt, mert könnyen beleizzadhatunk, aminek fertőzés lehet a vége.
  • Tartsuk be WC-használat fontos szabályait, azaz mossunk kezet előtte és utána is, és soha ne tévesszük el a törlés irányát: csakis elölről hátra!
  • Igyunk sok folyadékot, mert a nagy mennyiségű folyadék átmossa a hólyagot, így megnehezíti a baktériumok megtelepedését.

Ha valaki gyakran küzd visszatérő hólyaghuruttal, feltétlenül forduljon urológus szakorvoshoz, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzése után antibiotikumok és egyéb, a megelőzést szolgáló gyógyszer szedését javasolhatja. Ilyenkor az antibiotikum-kúra után a hüvelyflóra természetes egyensúlyának visszaállítására is törekedni kell!

Ha betartjuk a fent leírt szabályokat, és kicsit jobban figyelünk magunkra, megspórolhatunk jó pár kellemetlen pillanatot, amit a felfázás okozhat.

(Nyitó kép: getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top