Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Bevált tippek a felfázás kezelésére

A kellemetlen, zavaró tünetekkel járó felfázás nyáron éppúgy bekövetkezhet, mint télen. Mit tehetünk a hólyaghurut ellen? Hoztunk pár bevált, és valóban hatékony praktikát!

A húgyutak fertőzését kiválthatja az intenzív szexuális élet, a nyálkahártya mikrosérülésein bejutó baktériumok, de hajlamosíthatnak rá az antibiotikum-kezelések, a vitaminszegény táplálkozás, vagy akár a stressz is.  A hólyaghurut leggyakoribb tünete az állandó vizelési inger, a csípő érzés pisiléskor, az alhasi fájdalom, illetve a húgyhólyagot bélelő hám gyulladásos irritációja miatt akár véres vizelet is megjelenhet.

A felfázás magától nem múlik el, ezért érdemes a tünetek észlelése után minél előbb cselekedni és felvenni a kesztyűt a kellemetlen tünetekkel szemben!

Sok folyadékbevitel, gyakori mosdóba járás

Egyébként is fontos, de aki hajlamos húgyúti fertőzésre, mindenképpen fogyasszon sok folyadékot, lehetőleg alkohol-, koffein- és cukormentes formában. (Az ajánlott napi folyadékbevitel 2-2,5 liter). Emellett célszerű a vizeletet gyakran üríteni. A pisilést nem szabad túl sokáig visszatartani, mivel a hólyagban pangó vizelet segíti a baktériumok szaporodását.

Ha mégis felfáztunk, érdemes óránként legalább 2,5 deciliter vizet inni, ami egyrészt hígítja a vizeletet, így csökkentve az irritációt, másrészt átmossa a húgyutakat, elvégre a gyakoribb pisilés segít kiüríteni a baktériumokat.

Paktikák felfázás ellen

Bevált praktikák felfázásra Fotó: getty

Vessük be a gyógynövényeket!

A vizelethajtó teák alaposan átmossák a hólyagot, ezzel megtisztítják a baktériumoktól. Remek vizelethajtó tea többek között a csalán-, a rozmaring-, az aranyvessző- vagy a hibiszkusztea. Léteznek antibakteriális gyógyteák is, ezek közül az lehet igazán hatásos a húgyúti fertőzések esetén, amelyiknek a hatóanyaga képes a vizelettel ürülni: ilyen például a medveszőlőlevél.

Tünetenyhítés: görcsoldás, fájdalom- és gyulladáscsökkentés, borogatás

A bőséges folyadékfogyasztás mellett az időben megkezdetett tünetenyhítés is nagyon fontos: a recept nélkül kapható fájdalom- és gyulladáscsökkentők, görcsoldók mellett borogatással ugyancsak lehet próbálkozni. Ez készülhet kamillateából, cickafarkfűből, de konyhasóval is: 3-4 evőkanálnyi sót kell egy liter forró vízhez adni, majd a borogató ruhát belemártani. A borogatást ezután helyezzük a hólyag fölé, az alhas területére.

Otthoni ülőfürdő

És itt a hangsúly az otthonon van: semmiképp se menjünk hólyaghuruttal közösségi medencébe! Tegyünk egy kiló sót egy teli kád meleg vízbe, és hagyjuk, hogy feloldódjon. Üljünk benne legalább 20-25 percig, és ne hagyjuk kihűlni a vizet!

Figyeljünk az étrendünkre!

Ha húgyúti fertőzésünk van, akkor bizonyos ételeket, italokat jobb kerülni, mert csak feleslegesen irritáljuk vele a húgyhólyagot, vagy éppen dehidratáljuk a szervezetet. Ezért ilyenkor ne fogyasszunk túl sok kávét, ne igyunk alkoholt, sem koffeines üdítőket, illetve kerüljük a savas gyümölcsöket, valamint a túl fűszeres ételeket és a mesterséges édesítőket is.

Mit tehetünk még?

  • Ne viseljünk műszálas alsóneműt, mert könnyen beleizzadhatunk, aminek fertőzés lehet a vége.
  • Az intim tisztálkodáshoz használjunk lehetőleg semleges pH-jú, illatmentes mosakodókat, hüvelyöblögetést pedig csak orvosi javaslatra végezzünk.
  • Ha azt érzzük, hogy pisilni kell, akkor ne tartsuk vissza, mert az csak súlyosbítja a problémát.
  • Bánjunk kesztyűs kézzel a légkondival is: fokozatosan hűtsük ki a szobát, ne tegyük ki magunkat nagy hőingadozásnak!
  • Az uszodában, amint kijöttünk a medencéből, minél hamarabb törölközzünk meg, és cseréljük szárazra a fürdőruhát.
  • A folyók és tavak vize, de még a strandmedencékben lévő rendszeresen fertőtlenített, klóros víz sem mentes a kórokozóktól. A legjobb, ha a nagy melegben nem ülünk le a természetes vizek sekély részein, itt ugyanis különösen nagy lehet a kórokozók koncentrációja, főleg olyankor, ha sokan fürdőznek velünk egy időben.
     

(Nyitó kép: getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top