Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Felfázás szex után? Lehetséges!

Valószínűleg inkább forró élményekre vágyik az, aki intenzív nemi életet él, nem pedig a felfázásra. Pedig a gyakori és intenzív szex az egyik oka lehet a hólyaghurutnak.

A hólyaghurutnak különböző okai lehetnek, a nőknél gyakran alakul ki olyankor, ha a hüvelyflóra egészséges egyensúlya valami miatt (például antibiotikum szedése, vagy a nem megfelelő intimhigiénia következtében) felborul. Ugyancsak felfázást okozhat az altest lehűlése, valamint a nagyon csípős, fűszeres ételek fogyasztása. Egyeseknél a gyakori és intenzív szex is eredményezhet hólyaghurutot, tehát egyáltalán nem mindegy, milyen gyakran szeretkezünk a párunkkal – nem véletlenül hívják a szex utáni hólyaghurutot „nászutas betegségnek”!

A hólyaghuruttal járó panaszokat a nők nagy része jól ismeri: gyakori vizelési inger, szúrós, csípős érzés pisilés közben, ami fájdalmas alhasi görcsökkel is társulhat, és az is tény, hogy sok esetben ezek a tünetek rendszeresen visszatérnek.

Felfázás és a szex

Felfázás és a szex – van összefüggés! Fotó: getty

Miért alakul ki a szex után hólyaghurut?

Komoly tévhit, hogy a szexuális partnerünk okozza a hólyaghurut kialakulását. A kellemetlen tünetekkel járó betegségért éppen hogy a saját szervezetünkben élő baktériumok tehetők felelőssé. A hólyaghuruttal járó szenvedésekért elsősorban az E. coli (Escherichia coli) baktériumot okolhatjuk, amely minden ember bélrendszerében megtalálható, és amíg ott is marad, addig nem is okoz bajt.

Mi történik?

A húgycső és a hüvely közvetlenül egymás mellett, ugyanakkor a végbél szomszédságában helyezkednek el a női anatómiában. A húgycső a hólyagba, a hüvely a méhbe vezet. A szexuális aktus során, a pénisz mozgásából adódóan a végbél környékéről a gáttájékra jutó E. coli baktériumok a húgycsövön keresztül feljuthatnak a húgyhólyagba, ahol gyulladást okozhatnak. Még nagyobb a kockázat, ha egymás után többször kerül sor szexuális aktusra.

A hólyag falán megtapadó baktériumok hamar szaporodni kezdenek, ingerlik a húgyhólyagot, emiatt alakulnak ki a felfázásos tünetek.

Tegyük tisztába: Tehát elsősorban anatómiai okai vannak annak, hogy a nőknél gyakrabban fordul elő a hólyaghurut, mint a férfiaknál. A női húgycső ugyanis rövidebb, így a kórokozók hamarabb eljutnak a hólyagig, de ettől függetlenül férfiaknál is ugyanúgy kialakulhat a felfázás.

„A tavalyi évben történt egy kis baki a nyaralásom alatt, mondhatni elragadtak az események, amiért súlyos árat fizettem. Minden úgy kezdődött, hogy a szálláson megismerkedtem egy nagyon szimpatikus sráccal, akivel egy igazi forró, izgalmas nyári kaland vette kezdetét. Minden tökéletes volt, amíg az idilli képbe bele nem rondított a felfázás. Nagyon megijedtem, úgyhogy orvoshoz mentem, aki közölte, hogy hólyaghurutom van, aminek kialakulásában az intenzív szex az újdonsült partneremmel igencsak nagy szerepet játszott. A vakációm – csakúgy, mint a nyári kalandom – amilyen jól indult, olyan rosszul fejeződött be, de ebből is tanultam” – mesélte Magdi.

A felfokozott szexuális élet más okból is növelheti a hólyaghurut kockázatát: sok nő használ ugyanis különféle fogamzásgátló habokat és zseléket, amelyek miatt megváltozhat a hüvely és a női szeméremtest “kémiája”, ezáltal pedig a hüvely védtelen lesz a korokozókkal szemben. Az egészséges, savas környezet lúgossá válik, amelyben már jóval kevesebb Lactobacillus képes megélni – márpedig ezek a jótékony baktériumok nagyon sokat tesznek a vagina ellenálló képességéért: többek között az E. coli baktériumokkal is felveszik a harcot.

Hogyan tudjuk elkerülni?

  • Nincs biztos módszer a szex utáni hólyaghurut elkerülésére, de csökkenthetjük az esélyét azzal, ha például szex után mielőbb kiürítjük a hólyagot. Ezzel ugyanis meg tudjuk akadályozni, hogy a baktériumok a húgyhólyagban pangó vizeletben közel fél óránként megduplázódva elszaporodjanak.
  • Ahhoz, hogy pisilni tudjunk, érdemes megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztani mindennap (2-2,5 liter a napi ajánlott folyadékbevitel).
  • Nem elhanyagolható az intim higiénia kérdése sem: szexuális együttlét előtt mindkét fél mosakodjon meg, így csökkenthetjük még tovább a hólyaghurut kialakulásának esélyét.
  •  A hólyaghurut kialakulásában, illetve visszatérésében a hüvelyflóra egyensúlyának zavara is szerepet játszhat. A hüvelyi savas pH védelmében használjunk hüvelyflóra-regeneráló készítményt.
  • Ha minden elővigyázatosság ellenére kialakul a fertőzés, akkor azonnal készítsünk magunknak vízhajtó és antibakteriális gyógyteát (lehetőleg ne ízesítsük semmivel), és igyunk minél több szénsav-, alkohol- és koffeinmentes folyadékot. A bőséges folyadékbevitel segít „átmosni” a hólyagot és a húgycsövet. A felfázás elleni legjobb gyógynövényeink a medveszőlő, a cickafark, a tőzegáfonya, a kamilla vagy a borsmenta.

(Nyitó kép: getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top