nlc.hu
Tabuk nélkül

A húgyúti visszavágó

A húgyúti visszavágó: igen, a gyakori szex is okozhat felfázást

Aki intenzív nemi életet él, nem kifejezetten a felfázás kellemetlen tüneteire vágyik, hanem sokkal inkább forró élményekre. De sajnos a szex után jelentkező hólyaghurut nem ritka jelenség!

A hólyaghurutnak különböző okai lehetnek: a nőknél gyakran alakul ki olyankor, ha a hüvelyflóra egészséges egyensúlya valami miatt (például antibiotikum szedése, vagy a nem megfelelő intimhigiénia következtében) felborul. Ugyancsak felfázást okozhat az altest lehűlése, de – az arra hajlamosaknál – akár a nagyon csípős, fűszeres ételek fogyasztása is. Sokaknál a gyakori és intenzív szex szintén eredményezhet hólyaghurutot. Ezt Szandi is megtanulta egy életre.

„A férjem nagyot hibázott, és utólag most már tudom, hogy nem a legjobb megoldást választottam, amikor azzal büntettem meg, hogy pár éjszaka erejéig összejöttem a legjobb barátjával. Sajnos ez a dolog visszafelé sült el, én húztam a rövidebbet” – mondta Szandi.

„Amikor először tapasztaltam az együttlét utáni felfázás tüneteit, azt hittem, megőrülök. Egyrészt nem is értettem, mi történik, másrészt roppant kellemetlenül érintett. Állandóan a mosdóba kellett rohangálnom, mert úgy éreztem, folyton pisilnem kell. Az a szúró, csípő érzés pisilés közben valami szörnyű. Egy ponton nem bírtam tovább, elmentem orvoshoz” – mondta Szandi, akit az orvos felvilágosított, hogy bizony az intenzív szexuális élete az, ami a problémát okozza.

Húgyuti fertőzés és a szex

Fotó: Getty Images/Carles Navarro Parcerisas

A húgycső és a hüvely közvetlenül egymás mellett, ugyanakkor a végbél viszonylag közeli szomszédságában helyezkedik el a női gáttájékon. A húgycső a hólyaggal áll összeköttetésben. A szexuális aktus során, a pénisz mozgásából adódóan a bélflórában élő E. coli baktériumok a végbél környékéről a gáttájékra jutva a húgycsövön keresztül hamar a húgyhólyagba kerülhetnek, ahol elszaporodhatnak és fertőzést okozhatnak. Még nagyobb a kockázat, ha egymás után többször is sor kerül a szexuális aktusra.

„Nagyon szégyellem magam a történtek miatt, de egyszerűen nem tudtam feldolgozni, hogy a férjem lefeküdt a titkárnőjével. Tehetetlen voltam, és visszavágót akartam, de ebből egy nagyon makacs hólyaghurut lett, amire végül antibiotikumos kezelést kaptam” – mondta Szandi, akinek ugyan a felfázás miatti panaszai megoldódtak, de egyelőre elege lett a férfiakból, és jelenleg az édesanyjánál húzza meg magát, amíg ki nem találják a férjével, mi legyen a házasságukkal.

Tipp: Ha kialakul a fertőzés, akkor azonnal készítsünk magunknak vízhajtó és antibakteriális gyógyteát (lehetőleg ne ízesítsük semmivel), és igyunk minél több szénsav-, alkohol- és koffeinmentes folyadékot. A bőséges folyadékbevitel segít „átmosni” a hólyagot és a húgycsövet. A felfázás elleni legjobb gyógynövényeink a medveszőlő, a cickafark, a tőzegáfonya, a kamilla vagy a borsmenta.

Hirdetés

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető. 

urzinol, felfazas

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top