nlc.hu
Tabuk nélkül

Felfázás és a szex

Felfázás és a szex? Nők osztják meg tapasztalataikat – tabuk nélkül

Inkább forró élményekre vágyik az, aki intenzív nemi életet él, nem pedig a felfázásra. Pedig a szex után jelentkező hólyaghurut nem is olyan ritka jelenség. Emese és Rita tud miről mesélni a témával kapcsolatban...!

A hólyaghurutnak különböző okai lehetnek: a nőknél gyakran alakul ki olyankor, ha a hüvelyflóra egészséges egyensúlya valami miatt (például antibiotikum szedése, vagy a nem megfelelő intimhigiénia következtében) felborul. Ugyancsak felfázást okozhat az altest lehűlése, de az arra hajlamosaknál akár a nagyon csípős, fűszeres ételek fogyasztása is. Sokaknál a gyakori és intenzív szex ugyancsak eredményezhet hólyaghurutot, tehát egyáltalán nem mindegy, milyen gyakran szeretkezünk a párunkkal – nem véletlenül hívják a szex utáni hólyaghurutot „nászutas betegségnek”!

„Amikor először tapasztaltam az együttlét utáni felfázás tüneteit, azt hittem, megőrülök. Egyrészt nem is értettem, mi történik, másrészt roppant kellemetlenül érintett. Állandóan a mosdóba kellett rohangáljak, mert úgy éreztem, folyton pisilnem kell. Az a szúró, csípő érzés pisilés közben valami szörnyű, ráadásul a tüneteim rendszeresen visszatértek. Egy ponton nem bírtam tovább, elmentem orvoshoz” – kezdte a 36 éves Rita.

Szex és a felfázás

Fotó: PhotoAlto/Frederic Cirou

„Tudom, miről beszélsz, én is hasonlóan jártam, de veled ellentétben én azonnal felkerestem az orvosomat, aki remek tippekkel, tanácsokkal látott el, valamint elmagyarázta, mi is történik ilyenkor. Figyelj, 37 éves vagyok, sosem tagadtam, nem is szégyellem, én mindig is aktív szexuális életet éltem, és kiderült, hogy pont ez okozza a problémát” – mondta Emese.

Mi történik?

A húgycső és a hüvely közvetlenül egymás mellett, ugyanakkor a végbél viszonylag közeli szomszédságában helyezkednek el a női gáttájékon. A húgycső a hólyagba, a hüvely a méhbe vezet. A szexuális aktus során, a pénisz mozgásából adódóan a bélflórában élő E.coli baktériumok a végbél környékéről a gáttájékra jutva a húgycsövön keresztül hamar a húgyhólyagba kerülhetnek, ahol gyulladást okozhatnak. Még nagyobb a kockázat, ha egymás után többször is sor kerül a szexuális aktusra.

„Jól tetted, hogy azonnal szakemberhez fordultál. Én sajnos azt hittem, majd magától megoldódik a dolog… De rendre visszatért. Az orvosom antibiotikumos kúrát írt elő, de ha neked van valami jó kis bevált tipped, praktikád, azt szívesen meghallgatom!” – mondta Rita.

„Nálam sok jó praktika bevált: például figyelek arra, hogy szex után mielőbb kimenjek pisilni. Azzal, hogy kiürítjük a hólyagot, meg tudjuk akadályozni, hogy a baktériumok az éjszaka folyamán a húgyhólyagban pangó vizeletben elszaporodjanak. Emellett – amit az orvosom mindig elismétel vagy százszor – fontos a kellő mennyiségű napi folyadékbevitel. Vagy ha szedtél antibiotikumot a problémádra, a kúra után fontos a hüvelyflóra egyensúlyának visszaállítsa is, mert ennek zavara szerepet játszhat a hólyaghurut kialakulásában, illetve visszatérésében. A hüvelyi savas pH-d védelmében használj hüvelyflóra-regeneráló készítményt. Semmi pánik, gyógyszertárakban kapható!”– sorolta Emese.

Mi segíthet még?

Ha minden elővigyázatosság ellenére kialakul a fertőzés, akkor azonnal készítsünk magunknak vízhajtó és antibakteriális gyógyteát (lehetőleg ne ízesítsük semmivel), és igyunk minél több szénsav-, alkohol- és koffeinmentes folyadékot. A bőséges folyadékbevitel segít „átmosni” a hólyagot és a húgycsövet. A felfázás elleni legjobb gyógynövényeink a medveszőlő, a cickafark, a tőzegáfonya, a kamilla vagy a borsmenta.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Fotó: Getty Images/PhotoAlto/Frederic Cirou)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top