Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

5 tuti tipp a felfázás kezelésére

A felfázást, vagyis a hólyaghurutot nem szabad félvállról venni. A húgyutakban elszaporodó baktériumok ugyanis eljuthatnak a vesékhez, és akár vesemedence-gyulladást is okozhatnak. Mit tegyünk, ha már megvan a baj? Adunk 5 tuti tippet, amivel hatékonyan felveheted a harcot a hólyaghurut ellen!

A hólyaghurut leggyakoribb tünetei az állandó vizelési inger, csípő érzés, alhasi fájdalom, és a húgyhólyagot bélelő hám gyulladás okozta irritációja miatt akár véres vizelet is megjelenhet. A kellemetlen tünetektől természetesen mindenki szeretne a lehető leggyorsabban megszabadulni. A gyógyszeres, legtöbbször antibiotikumos kúra mellett azonban apró, de hatékony trükköket is bevethetünk a hólyaghurut ellen.

felfazas, tipp

1. Szódabikarbóna

A fertőzés csírájában való elfojtásában segíthet a szódabikarbóna, amely semlegesíti a vizelet savasságát. Egy teáskanál szódabikarbónát oldjunk fel egy pohár vízben, és igyuk meg.

2. Sok folyadékbevitel, gyakori mosdóba járás

Aki hajlamos húgyúti fertőzésre, mindenképpen fogyasszon sok folyadékot, lehetőleg alkohol-, koffein- és cukormentes formában. (Az ajánlott napi folyadékbevitel 2-2,5 liter). Emellett célszerű a vizeletet gyakran üríteni, nem szabad túl sokáig visszatartani, mivel a pangó vizelet segíti a baktériumok szaporodását.

Ha felfáztunk, érdemes óránként legalább 2,5 deciliter vizet inni, ami egyrészt hígítja a vizeletet, így csökkenti az irritációt, másrészt átmossa a húgyutakat, és a gyakoribb mosdóba járás segít kiüríteni a baktériumokat.

3. Igyál gyógyteát

A vizelethajtó teák alaposan átmossák a hólyagot, ezzel megtisztítják a baktériumoktól. Remek vizelethajtó tea többek között a csalán-, rozmaring-, medveszőlőlevél-, aranyvessző-, hibiszkusztea. Önts le egy-két evőkanál szárított gyógynövényt forró vízzel, majd hagyd állni 15 percig, végül szűrd le és idd meg! De számos kész teakeveréket is találsz erre a célra.

4. Konyhasós ülőfürdő

Tegyél 1 kiló sót egy teli kád meleg – 37-38 fokos – vízbe, és hagyd, hogy feloldódjon. Ülj benne legalább 20-25 percig, de közben ne hagyd kihűlni a vizet! Meglátod, segíteni fog!

5. Borogatás

Felfázás ellen kiváló módszer a borogatás is. Készülhet kamillateából, cickafarkfűből, de konyhasóval is: 3-4 evőkanálnyi sót kell egy liter vízhez adni, majd a borogató ruhát belemártani. A borogatást ezután helyezzük a hólyag, alhas területére.

Mit tegyél hólyaghurut ellen?

  • Igyál sok folyadékot, mert a nagy mennyiségű folyadék átmossa a hólyagot, és megnehezíti a baktériumok megtelepedését.
  • Öltözz rétegesen.
  • Az uszodában, amint kijöttél a medencéből, igyekezz minél hamarabb megtörölközni és szárazra cserélni a fürdőruhádat.
  • Ne viselj műszálas alsóneműt, mert könnyen beleizzadhatsz, aminek fertőzés lehet a vége.
  • Ha azt érzed, hogy pisilned kell, akkor ne tartsd vissza, mert az csak súlyosbítja a problémát.
  • Ha valaki visszatérő hólyaghuruttal küzd, feltétlenül forduljon urológus szakorvoshoz, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzése után antibiotikumok és egyéb, a megelőzést szolgáló gyógyszer szedését javasolhatja. Ilyenkor az antibiotikumkúra után a hüvelyflóra természetes egyensúlyának visszaállítására is törekedni kell!
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top