nlc.hu
Tabuk nélkül

Felfázás és a nyári hőség

Nyári hőségben felfázás – igen, könnyen lehetséges

A régóta várt, felhőtlen nyaralás egyik pillanatról a másikra rémálommá is válhat. A nyári melegben már egy egyszerű, pár órás utazás is előidézheti a bajt. Felfázás nyáron? Elmondjuk, hogyan lehetséges!

A hólyaghurut vagy felfázás nem csak a hideg miatt alakul ki (bár erre utal a felfázás kifejezés). A hideghatás éppen annyira hajlamosíthat rá, mint például a nem rendszeres vizeletürítés, a nőgyógyászati gyulladások, a hüvelyszárazság, sérülések, húgyúti kövek.

Magát a felfázást azonban általában olyan „hasznos” baktériumok okozzák, amelyek normális esetben is jelen vannak az ember bélrendszerében, de a húgyutakba kerülve és ott elszaporodva gyulladást okoznak. Az egyik leggyakoribb és legismertebb ilyen baktérium az Escherichia coli, vagyis az E. coli.

Felfázás és a nyár

(Fotó: Getty Images)

Utazás és felfázás

Sajnos a nyári hőségben is könnyedén felfázhatunk. Hogy mindenképp elkerüljük a bajt, igyunk napi 2-2,5 liternyi folyadékot, hogy elég vizeletünk termelődjön. A több folyadék nemcsak a vesék dolgát könnyíti meg, de minden pisilés alkalmával megszabadul a hólyagunk a benne úszkáló baktériumoktól.

Egy utazás alatt nem szabad csak azért tartogatni a vizeletet, mert ódzkodunk a nyilvános WC-től. Tartsuk be a WC-használat fontos szabályait, és nem lesz baj: mossunk kezet előtte és utána, és soha ne tévesszük el a törlés irányát: csakis elölről hátra!

Az utazás alatti folyadékbevitellel sem lehet spórolni, hiszen a kánikulában annak hamar rosszullét, rosszabb esetben pedig felfázás, azaz hólyaghurut lehet a vége, hiszen a hólyagban pangó vizelet kedvez a baktériumok elszaporodásának.

Tipp: Ha mégis felfáztunk, igyunk naponta legalább 3 liter vizet, ami egyrészt hígítja a vizeletet, ezáltal támogatja a vese működését, másrészt átmossa a húgyutakat, és segít kiüríteni a baktériumokat.

A nyári melegben – ha tetszik, ha nem – fokozottan izzadunk. Éppen ezért hosszabb utazás esetén soha ne viseljünk műszálas alsóneműt, mert könnyen beleizzadhatunk, és a nedves, meleg környezet kedvez a baktériumok szaporodásának, aminek előbb-utóbb hólyaggyulladás lehet a vége.

A hólyaghurut tünetei jellegzetesek:

  • állandóan vagy gyakran visszatérő vizelési inger,
  • fájdalmas, égő, csípő érzés vizeléskor,
  • hirtelen jelentkező, sürgető vizelési inger,
  • kicsit zavaros, esetleg bűzös vizelet.

Nem kell megijedni, van megoldás!

Ha időben cselekszünk, az esetek 50 százalékában a hólyaghurut kis segítséggel magától meggyógyul. Ilyenkor segít a fokozott folyadékbevitel, hiszen a bőven termelődő vizelet egyszerűen átmossa, átöblíti a húgyutakat. Antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatású gyógynövényekből, például medveszőlőlevélből, csalánból vagy kamillából készített tea, esetleg tőzegáfonyalé fogyasztása ajánlott.

Ha a tünetek 3-4 nap után sem enyhülnek, esetleg láz, hidegrázás, nagyfokú elesettség vagy véres vizelet jelenik meg, akkor urológushoz kell fordulni, mert a gyulladás a húgyvezetéken a húgyhólyagból „felszállva” vesemedence-gyulladást okozhat és akár a vesékre is átterjedhet. Ez már súlyos állapot, és azonnali orvosi ellátást igényel.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top