Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Tippek a felfázás kezelésére

A felfázás során a hólyagban és a húgyutakban elszaporodó baktériumok könnyedén eljuthatnak a vesékhez, és akár vesemedence-gyulladást is okozhatnak. Mit tegyünk, ha már megvan a baj? Adunk pár tippet!

A felfázással állandó vizelési inger, csípő érzés, alhasi fájdalom, és a húgyhólyagot bélelő hám gyulladás okozta irritációja miatt akár véres vizelet is megjelenhet. Ahhoz, hogy elkerüljük a felfázás súlyosbodását, ami már gyógyszeres kezelést, legtöbbször antibiotikum-kúrát igényel, apró, de hatékony trükköket is bevethetünk a hólyaghurut első tüneteinek jelentkezésekor.

Fotó: iStock/illusztráció

Igyunk sok vizet!

Aki hajlamos húgyúti fertőzésre, mindenképpen fogyasszon sok folyadékot, lehetőleg alkohol-, koffein- és cukormentes formában. (Az ajánlott napi folyadékbevitel 2-2,5 liter). Emellett célszerű a vizeletet gyakran üríteni, nem szabad túl sokáig visszatartani, mivel a pangó vizelet kedvez a baktériumok szaporodásának.

Vessük be a gyógynövényeket!

A vizelethajtó hatású gyógyteák alaposan átmossák a hólyagot, ezzel megtisztítják a baktériumoktól. Remek vizelethajtó egyebek között a csalán, a rozmaring, a medveszőlőlevél, az aranyvessző vagy a hibiszkusz teája. A bőséges folyadékbevitel egyébként is segít „átmosni” a hólyagot és a húgycsövet. Használhatunk antibakteriális hatású gyógynövényt is, például medveszőlőt, akár tea, akár tabletta formájában. Felfázás elleni gyógynövények még a fent említetteken túl a cickafark, a tőzegáfonya, a kamilla és a borsmenta.

Tünetcsökkentés: görcsoldás, fájdalom- és gyulladáscsökkentés, borogatás

A bőséges folyadékfogyasztás mellett az időben elkezdetett tünetenyhítés is nagyon fontos: a recept nélküli fájdalom- és gyulladáscsökkentők, görcsoldók mellett borogatással ugyancsak lehet próbálkozni. Ez készülhet kamillateából, cickafarkfűből, de konyhasóval is: 3-4 evőkanálnyi sót kell egy liter vízhez adni, majd a borogató ruhát belemártani. A borogatást ezután helyezzük a hólyag fölé, az alhas területére.

Fontos! Ha valaki visszatérő hólyaghuruttal küzd, feltétlenül forduljon urológus szakorvoshoz, az antibiotikum-kúra után pedig a hüvelyflóra természetes egyensúlyának visszaállítására is törekedni kell!

„Sajnos minden évben megküzdök a hólyaghuruttal. Nem csoda, hiszen a stresszes életmódom nem segít rajta, sőt! Az antibiotikum-kúrákat néha sikerült elkerülnöm időben elkezdett tünetenyhítéssel. Rengeteg praktikát is kipróbáltam, nekem legjobban a gyógynövényteák, gyógynövény-tartalmú készítmények és az ülőfürdő vált be! Mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom, aki hasonlóan szenved a felfázás kellemetlen tüneteitől” – mondta Andrea.

Otthoni ülőfürdő

És itt a hangsúly az otthonon van: semmiképp se menjünk hólyaghuruttal közösségi medencébe! Tegyünk egy kiló sót egy teli kád meleg vízbe, és hagyjuk, hogy feloldódjon. Üljünk benne legalább 20-25 percig, és ne hagyjuk kihűlni a vizet!

Pisiljünk és pisiljünk

A felfázás kialakulásában a vizelet tartogatása, illetve a gyakori és intenzív nemi élet is közrejátszhat.  Ennek oka, hogy a belekben honos E.coli baktérium a szexuális aktus során, de egyéb módon is a végbélnyílás környékéről könnyen a húgyhólyagba juthat, ahol a pangó vizeletben nagyon gyorsan elszaporodik. Ennek esélyét csökkenthetjük azzal, ha az együttlét után mielőbb kimegyünk pisilni, és lehetőség szerint egyébként sem tartogatjuk a vizeletet.

Figyeljünk oda, mit eszünk

Ha húgyúti fertőzésünk van, akkor bizonyos ételeket, italokat jobb kerülni, mert csak feleslegesen irritáljuk vele a húgyhólyagot, vagy éppen dehidratáljuk a szervezetet. Ezért ilyenkor ne fogyasszunk túl sok kávét, ne igyunk alkoholt, sem koffeines üdítőket, és kerüljük a savas gyümölcsöket, valamint a túl fűszeres ételeket és a mesterséges édesítőket is.

Alapszabályok, ezeket érdemes betartani:

  • Az uszodában, strandon, ha kijöttünk a medencéből, minél hamarabb törölközzünk meg, és cseréljük szárazra a vizes fürdőruhát.
  • Ne viseljünk műszálas alsóneműt, mert könnyen beleizzadhatunk, aminek fertőzés lehet a vége.
  • Ha pisilni kell, akkor azonnal menjünk a mosdóba! Semmiképp se tartsuk vissza, mert az csak súlyosbítja a problémát.
  • Bármilyen okból is szedtünk antibiotikumot, utána mindig gondoskodjunk a hüvelyflóra egészséges egyensúlyának helyreállításáról.

(Nyitó kép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top