Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Komoly ár egy kis nyári kalandért – a felfázás és a szex kapcsolata

Azokért a kellemetlen, sokszor kifejezetten fájdalmas tünetekért, amivel a felfázás jár, csak ritkábban okolható a hideg – pedig a „felfázás” elnevezésből a legtöbben tévesen erre következtetnek. Az igazság az, hogy egy piszkos WC-ülőke, a személyi higiénia hiánya vagy éppen annak eltúlzása, illetve egyes „rossz” szokásaink sokkal inkább felelősek lehetnek a betegség kialakulásáért. Sőt, közrejátszhat a vérmesebb szexuális aktivitás is!

Felfázás és a szex

A hólyaghurutnak különböző okai lehetnek. Nőknél gyakran alakul ki olyankor, ha a hüvelyflóra egészséges egyensúlya valami miatt (például antibiotikum szedése, vagy a nem megfelelő intimhigiénia következtében) felborul. Ugyancsak felfázást okozhat a hideghatás, vagy a forró fürdő, valamint a nagyon csípős, fűszeres ételek fogyasztása. Egyeseknél a gyakori és intenzív szex is eredményezhet hólyaghurutot. Pedig a szextől sokkal inkább forró élményekre, semmint a felfázás kínzó tüneteire számít az ember lánya! A hólyaghuruttal járó panaszokat a nők nagy része jól ismeri: gyakori vizelési inger, szúrós, csípős érzés pisilés közben, ami fájdalmas alhasi görcsökkel is társulhat. És sajnos sok esetben ezek a tünetek rendszeresen visszatérnek.

szex. felfazasMindezekért a szenvedésekért elsősorban az E. coli (Escherichia coli) baktériumot okolhatjuk, amely minden ember bélrendszerében megtalálható, és amíg ott marad, nem is okoz bajt. Szexuális aktus közben viszont – a végbél- és húgycsőnyílás közelsége miatt – megsokszorozódik annak az esélye, hogy ezek a baktériumok átsodródnak a húgycsőhöz, ahonnan a „mechanikai” hatás (a hüvelyben szorgoskodó hímvessző mozgása) a húgyhólyag irányába tolja azokat.

Ahhoz, hogy megelőzhessük a szex utáni hólyaghurutot, ajánlatos az aktus után mielőbb WC-re menni, és kipisilni a bacikat, hogy azok ne tudjanak megtelepedni és elszaporodni a húgyhólyagban. A bőséges folyadékfogyasztás is sokat segíthet.

„Az elmúlt pár hónap rettentő stresszes volt számomra, alig vártam, hogy elmenjek a jól megérdemelt szabadságomra. Rengeteg teendőm volt, nagy volt a nyomás, sikerült is megbetegednem, amin pár nap alatt túllendültem, hála az antibiotikum-kúrának. De mintha ez nem lett volna elég, derült égből villámcsapásként ért az állandó vizelési inger és a csípős érzés pisilés közben. Biztosan felfáztam valahol – gondoltam –, de szerencsére a tünetek enyhültek, úgyhogy nem tulajdonítottam az egésznek túl nagy jelentőséget. Csak a vakációmra akartam koncentrálni. Aztán elragadtak az események. Már a nyaralás első hetében megismerkedtem egy nagyon szimpatikus sráccal, akivel a kapcsolatunk egy igazi forró nyári kalandnak ígérkezett. Ám az izgalmas történetbe gyorsan belerondított a kiújuló felfázás, annak minden kellemetlen tünetével. Első – és egyetlen – együtt töltött éjszakánk után már másnap erős, görcsös alhasi fájdalmaim lettek, amitől nagyon megijedtem. Úgyhogy a nyaralás következő, előre nem tervezett programjaként orvoshoz mentem, aki közölte, hogy kiújult a korábban félvállról vett felfázásom, és ebben az intenzív szex az újdonsült partneremmel igencsak szerepet játszott. A vakációm – csakúgy, mint a nyári kalandom – amilyen jól indult, olyan rosszul fejeződött be emiatt a betegség miatt. Egy életre megtanultam, hogy a hólyaghurutot komolyan kell venni, mert könnyen visszatérhet, és akár komoly szövődményei lehetnek. Ezért azóta nagy gondot fordítok arra, hogy elkerülhessem a hólyaghurut kiújulását, több-kevesebb sikerrel…”– mesélte Erika.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top