Nyári teendők felfázásra hajlamosak számára!

NLCafé | 2018. Június 01.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

Az intim területek tisztán tartása évszaktól függetlenül mindig fontos, de nyáron különösen, mivel a kórokozók elszaporodásának a meleg és nedves környezet kifejezetten kedvez. Összegyűjtöttük mire figyelj még oda!

Nagyot téved, aki azt hiszi, csak télen lehet felfázni. A szervezet védekező képessége nyáron is meggyengülhet, amit a nem megfelelő étkezés, stressz, antibiotikum-kezelés is előidézhet. Ráadásul a nyári melegben lengébben öltözünk, sokat strandolunk, a meleg és nedves környezet pedig igencsak kedvez a kórokozók szaporodásának, ami a hüvelyflóra természetes egyensúlyának felborulásához, ennek talaján pedig hólyaghurut kialakulásához vezethet.

Mi boríthatja fel az egyensúlyt?

„Ahogy gyerekkoromban, ugyanúgy manapság felnőttként is gyakran szenvedek a felfázás kellemetlen tüneteitől. A hajlamot anyukámtól örökölhettem, mert neki szintén újra és újra visszatér a hólyaghurutja. Viszonylag gyorsan megtanultam, hogy nem szabad hosszabb ideig ücsörögni a padon vagy mezítláb járkálni a járólapon, mert ezek is hajlamosító tényezők lehetnek. Azt azonban álmomban sem gondoltam volna, hogy ebben a visszatérő problémában az elfogyasztott folyadék mennyiségének és az étrendnek szintén szerepe lehet. A múlt nyáron egyik pillanatról a másikra alhasi fájdalmaim lettek, gyakori vizelési ingerrel. Azt rögtön tudtam, hogy ez megint felfázás, de nem értettem, hogy mi okból alakult ki ismét. Nem hordok szűk nadrágot, megtanultam, hogy a műszálas fehérnemű szintén hajlamosíthat erre a betegségre, ezeket rég kiiktattam a ruhatáramból. Már évek óta inkább zuhanyozni szoktam, és nem áztatom magam hosszasan a fürdőkádban. Nyáron alaposan megtörölközöm, a fürdőruhát is szárazra cserélem, amikor kijövök a vízből. Elképzelni sem tudtam, mi lehet a baj, így rettentő feldúltan mentem az orvosomhoz. Ennél jobban már nem tudok figyelni magamra – mondtam neki letörten –, a visszatérő felfázás mégis újra és újra megkeseríti a mindennapjaimat. Tisztában vagyok vele, hogy hajlamom is van rá, de ami sok, az sok. Az orvosom hosszasan kikérdezett, és amikor a táplálkozás, vízívás részhez értünk, be kellett látnom, hogy vannak még hiányosságok. Általában nagyon rendszertelenül eszem, ezért a hirtelen rám törő éhséget szénhidrátban gazdag ételekkel, többnyire édességekkel csillapítom. Ráadásul munka közben gyakran arra sem figyelek, hogy elegendő folyadékot igyak. Az orvos ekkor tájékoztatott arról, hogy az általam jól ismert tényezők mellett a nem megfelelő táplálkozás és a kevés folyadékbevitel is segítheti a hólyaghurut kialakulását. Erre nem is gondoltam eddig! Eltökéltem, hogy végleg megszabadulok a visszatérő betegség nyűgétől, ezért a gyógyszeres terápia után felkerestem egy dietetikus szakembert, aki segített levetkőzni a rossz táplálkozási szokásaimat, így idén már derűlátóbban várom a nyarat” – mondta Rita.

Előzd meg a bajt, és tartsd be a következő alapszabályokat