Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Most már tudom: akár a felelőtlen strandolás is lehet a felfázás oka!

Elérkezett a nyár, és vele együtt a strandolós hétvégék, az éjszakai fürdőzések és a nagy szabadságolások ideje. Sajnos a felfázás kellemetlen tünetei váratlan meglepetésként ilyenkor is ránk törhetnek, és beárnyékolhatják a pihenést.

A felfázás, sok egyéb ok mellett, kialakulhat szexuális aktus kapcsán, de bizonyos betegségek – pl. cukorbetegség, vagy férfiaknál a prosztata megnagyobbodása – is állhatnak a hátterében.  A hólyaghurut nőknél jóval gyakoribb, mert a baktériumok a rövidebb húgycsövön át könnyebben elérik a húgyhólyagot.

Hamar megvan a baj

A jellegzetes tünetekkel járó probléma szinte egyik pillanatról a másikra alakul ki: gyakran kell pisilni, a vizeletürítés pedig égő érzéssel, fájdalommal járhat. Alhasi görcsök is tetézhetik az amúgy is kellemetlen panaszokat.

A felfázásért leggyakrabban a vastagbélben honos E. coli baktérium a felelős, amely a húgycsőbe majd onnan a húgyhólyagba jutva gyulladást idéz elő. Egy hideg padon, vagy vízparton való hosszabb ücsörgés, hőség idején kellemesen hűsítőnek érzett mezítláb járkálás a járólapon… Ezek mind olyan tényezők, amelyek okolhatók a felfázás, vagyis a hólyaghurut létrejöttében.

Nyáron nem fázhatunk fel – gondolhatnánk, de ez tévhit, ugyanis a strandolás, a vizes fürdőruhában való mászkálás is ideális körülményeket teremthet a fertőzés kialakulásához. Szandi is egy életre megtanulta a leckét!

„A nyár a kedvenc évszakom: a strandolás, nyaralás, kikapcsolódás és a hétvégi pörgős bulik ideje. Idén nyáron először nem a családommal, hanem a barátaimmal mentem el egy hétre pihenni a Balatonra. Napközben sokat fürödtünk, esténként buliba mentünk vagy csak kiültünk a partra beszélgetni, akár hajnalig is. Lengén öltözködtem, és bár nem fáztam, mégis éreztem, hogy az éjszaka hűvösebb a vízparton. Nem voltak ott a szüleim sem, hogy figyelmeztessenek az elővigyázatlanságom veszélyeire. A hétvége nagyon jól telt, az egész a buliról, nagy fürdőzésekről, napozásról szólt. Rengeteg szuper élménnyel gazdagodva tértem haza. Otthon aztán, már másnap elkezdett görcsölni a hasam, és nagyon gyakran kellett WC-re mennem, sőt még kicsit csípett is a pisim. Szóltam anyukámnak, aki rögtön felfázásra gyanakodott. Főleg, amikor megemlítettem, hogy a nagy beszélgetős estéken nem figyeltem arra, hogy jól felöltözzek, hiszen eszembe se jutott, hogy így felfázhatok. Hát pedig igen, ahogy a mezítláb való mászkálástól és attól is, ha fürdés után nem cseréled a nedves fürdőruhád szárazra – oktatott ki az anyukám, mintha tudta volna, hogy ezeket a »bűnöket« is mind elkövettem. Elmentünk orvoshoz, és szerencsére a tüneteim a gyógyszeres kezelésnek köszönhetően elmúltak, de rendesen megtanultam a leckét” – mondta Szandi.

felfazas, nyar4 tuti tipp, amit tarts be, hogy ne keserítse meg a nyári hónapokat a felfázás

  • Ne maradj hosszú ideig nedves fürdőruhában!
  • A homok, a sós tengervíz, az uszodai víz károsíthatja az intim zóna nyálkahártyáját, ezért miután eleget fürödtél, mielőbb zuhanyozz le, és alaposan törölközz meg!
  • Figyelj a napi – bőséges – folyadékbevitelre!
  • Ne tartogasd a vizeletet, keresd fel mielőbb a mellékhelyiséget, ha érzed az ingert!
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top