Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

PMS: a menstruáció előtti pokol

„Legutóbb már majdnem az állásomba került, hogy ilyen extrém módon szenvedek a PMS-től. A kollégáim és most már a főnököm is nagyon nehezen viselik azt a közel egy hetet, amikor teljesen kifordulok önmagamból. Legjobban persze mégiscsak én szenvedek, ezért szerettem volna valamilyen megoldást” – meséli a 28 éves Jázmin, aki számára a menstruáció előtti tünetek változatos sokasága, azaz a PMS (premenstruális szindróma) igazi pokol, aminek a legsötétebb bugyrát is megjárta.

„Olyankor képtelenség velem kommunikálni. Szóban teljesen lehetetlen, de én akár írásban is kifejezetten agresszívan tudok reagálni mindenre. Mintha egy másik ember lennék. Egész nap puffogok, csattogok, ciccegek, mindig van valami bajom valamivel, de leginkább az emberekkel. Ebben az állapotomban teljesen biztos vagyok abban, hogy mindenért ők a hibásak, hogy mindent ők rontottak el, és hogy nekem miattuk kell extrán dolgoznom. A stresszes időszakok – amikből nálunk amúgy is van bőven! – kifejezetten rosszat tesznek, mert az idegesítő kollégák mellett ott van rajtam egy plusznyomás, amit már nem tudok kezelni. A kollégák, de még a kolléganők sem igazán értik, mi történik velem ilyenkor. Sokan közülük már találkoztak a PMS enyhébb testi tüneteivel, mint amilyen a puffadás, a fájó mellek, a lábdagadás, esetleg kicsit idegesebbek, ingerlékenyebbek is olyankor, de a poklok poklát szinte senki nem tapasztalja rajtam kívül” – mondja Jázmin.

Pontos statisztika nem ismert, de a menstruáló nők legalább 60%-a biztosan szenved a PMS tüneteitől, szerencsére kevesen vannak, akik a súlyosabb megjelenési formája, a PMDD (premenstruációs diszfóriás betegség) tüneteit tapasztalják magukon. Mindkét esetre jellemző tünetek a Jázmin által említetteken túl az alvászavar, fáradtság, érzékenység, kimerültség, étkezési szokások változása (kívánósság vagy éppen étvágytalanság), idegesség, a harag, a düh, az ingerültség és a folyamatos bosszankodás. A legsúlyosabb esetben (tényleg csak a menstruáló nők 2-3%-ánál) a PMDD lelki instabilitáshoz, agresszióhoz vagy komoly depresszióhoz vezet, és állandó szorongás alakulhat ki a havonta visszatérő tünetek miatt.

pms

Enyhébb esetre alternatív kezelési módszerek

Nem feltétlenül a fogamzásgátló tabletta az egyetlen terápiás eszköz a kezünkben, ha PMS-ről van szó, hiszen léteznek egyéb lehetőségek is a tünetek enyhítésére.

1. Életmódváltás

Rendszeres mozgás, naponta 2-3 liter folyadék, sószegény táplálkozás, a koffein- és alkoholfogyasztás csökkentése, illetve a dohányzás mellőzése már sokat hozzátehet ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben a menstruáció előtti napokban.

2. Gyógynövények

A cickafark, illetve a belőle készült tea a menstruációval járó görcsök enyhítésében tehet jó szolgálatot. A barátcserje termésének kivonata pedig egyidejűleg a PMS több testi és lelki tünetét is csökkentheti. Nyugtalanság, ingerlékenység esetén vessük be a jó öreg citromfűteát!

3. Vitaminok

Érdemes A- és B-vitaminokat tartalmazó ételeket fogyasztanunk egész hónapban, de a szakportálok a kalciumban, magnéziumban és az L-triptofan nevű aminosavban gazdag táplálékok – mint amilyen a baromfi vagy halfélék – pozitív hatásait is kiemelik.

Komoly esetre kombinált kezelés

Ha az életmódváltás és a fentebb részletezett módszerek nem hoznak megfelelő eredményt, mindenképp beszéljünk a nőgyógyászunkkal arról, hogy mit tapasztalunk a menstruáció előtti időszakban. (Ezt egyébként korábban is megtehetjük.)

Érdemes ilyenkor pszichiátert is felkeresni, konzultálni az esetleges pszichoterápiáról vagy gyógyszeres kezelésről a lelki tünetek enyhítésére. A pszichiáter szakembertől nemcsak megfelelő gyógyszereket kaphatunk, hanem számtalan olyan tanácsot is, amelyeket alkalmazhatunk azokban a szituációkban, amikor a vitás helyzetek megtalálnak bennünket. Az esetek többségében ez a kombinált terápia elég arra, hogy szabályozza a súlyos PMS-t, a PMDD-t.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top