nlc.hu
Tabuk nélkül
Előbb orrfolyás, aztán meg hüvelyfolyás? Na ne! Alexa őszintén beszél problémájáról (x)

Előbb orrfolyás, aztán meg hüvelyfolyás? Na ne! Alexa őszintén beszél problémájáról (x)

Az egyetemista Alexa nem vette komolyan a náthát, és hamarosan azt vette észre, hogy amint megszabadult az orrfolyástól, máris jött a kellemetlen hüvelyfolyás. Hogyan függhet össze a kettő? Elmagyarázzuk!

Ártalmatlan náthának indult

Banális náthának hittem, végül torokgyulladás és egy hétig tartó antibiotikum-szedés lett belőle – meséli Alexa. – A tüsszögést és az orrfolyást nem vettem komolyan, csak akkor ijedtem meg, amikor fájni kezdett a torkom, és belázasodtam. Az orvosnál kiderült, hogy a náthám felülfertőződött, és a bakteriális torokgyulladás miatt antibiotikumra van szükségem. Az egyhetes kúra használt, elmúlt a fájdalom és a láz. Miután „felül” sokkal jobban lettem, „alul” egyre kellemetlenebbül éreztem magam.

Szégyelltem a kellemetlen tüneteket

A tisztasági betétemet folyton cserélgetnem kellett, ugyanis bő, kellemetlen szagú, szürkés folyásom lett, csípő, égő érzés kíséretében – idézi fel a tüneteket Alexa. – Szégyelltem magam, de végül mégis az anyukámhoz fordultam tanácsért. Anyu gyorsan rájött, hogy mi okozza a kellemetlen tüneteket. Elmondta, hogy az antibiotikumos kezelés nemcsak a kórokozókat, hanem a szervezetben jelenlévő hasznos bacilusokat is elpusztítja, és nemcsak a bélrendszerben, hanem a hüvelyben is. Egy-egy antibiotikum kúrának így a hüvelyflórát védő tejsavbaktériumok is áldozatul eshetnek. Azt javasolta, hogy vegyek Vitagyn C tejsavas hüvelykrémet, amellyel helyreállítható a hüvelyben a Lactobacillusoknak kedvező enyhén savas pH. Megfogadtam a tanácsát, átszaladtam a patikába és vettem magamnak recept nélkül kapható Vitagyn C-t.

Segített a tejsavas krém

A Vitagyn C segít legyőzni a kellemetlen tüneteket, összetételénél fogva gátolja a bakteriális vaginózisért felelős mikroorganizmusok növekedését, és elősegíti a jótékony tejsavbaktériumok szaporodását. Legközelebb, ha újra antibiotikumot kell szednem, végig fogom használni a Vitagyn C-t, mert így remélhetőleg megelőzhetem a hüvelyfertőzés kellemetlen tüneteit – fogadta meg Alexa.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Így alakul ki a hüvelyfertőzés

A hüvely nem steril szerv, számos baktérium él benne. Ha a hüvely egészséges, akkor az ott élő tejsavtermelő bacilusok kellő védelmet biztosítanak a kórokozókkal szemben. De ha valamilyen okból a pH megváltozik, és a védő baktériumok száma lecsökken, a hüvelyflóra egyensúlya felborulhat. Teret kapnak olyan baktériumok és gombák is, amelyek a megfelelően savas közegben egyébként nem tudnának elszaporodni. Így alakulhat ki a bakteriális vaginózis, ami a hüvelyi folyás első számú oka.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA

EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG

KEZELŐORVOSÁT!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top