Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Gombás hüvelyfertőzés nyáron? Van megoldás

A meleg nyári hónapokban a nyaralásé, a strandolásé és a pihenésé a főszerep. De sajnos a szezon kedvez a kellemetlen hüvelygombának is. Egy-két trükk bevetésével megelőzheted a bajt.

Sok nő érzékeny a medencék klóros vizére, így nyáron strandoláskor könnyen megváltozhat a hüvely enyhén savas pH-ja, ami kedvez a gombák elszaporodásának.

A hüvelyfertőzések egyik első jele a rendellenes hüvelyfolyás: ha a váladék túrós-szemcsés, sárgás színű, ráadásul mindehhez égő, viszkető érzés is társul, akkor hüvelygombára gyanakodhatunk, amit az egészséges hüvelyben is jelen lévő Candida gombák túlszaporodása okoz.

Tudtad? A statisztika szerint a hüvelygomba öt nőből négynél legalább egyszer előfordul az életében, és sokaknak visszatérő panaszokat is okoz.

Mi minden hajlamosít nyáron a hüvelygomba kialakulására?

Meleg

A hüvelygomba kiválóan érzi magát a meleg, nyirkos közegben, ami az izzasztó kánikulában könnyen kialakul az intim területeken.

Mi a megoldás? Viseljünk lehetőleg jól szellőző, pamut alsóneműt, a szoros, műszálas darabokat viszont kerüljük!

Strand

Aki hajlamos rá, annál akár a strandolás is megzavarhatja a hüvelyflóra biológiai egyensúlyát. Tehát előfordulhat, hogy a hüvelygombát nem elkapjuk, hanem a fertőzés mondhatni „magunkból” fejlődik ki.

„Egyszer szaunázás után jelentkezett nálam hüvelyfertőzés, most pedig a strandon. Nincs szerencsém, de annyira stresszes időszakon vagyok túl, nem csodálkozom, hogy az immunrendszerem is kimerült. Mivel visszatérő problémáról van szó, azonnal felkerestem az orvosomat. Ő mondta végül, hogy a stressz mellett a medence és annak környezete lehetett az, ami megzavart, ezért alakulhatott ki a fertőzés. Gombaellenes kenőcsöt és a hüvelyflórát helyreállító készítményt kaptam, sokat pihentem, így szerencsére most már nyugodtan, minden kellemetlenség nélkül élvezhetem a nyár további részét” – mesélte Ingrid.

Könnyed nyári kalandok

A hüvelygomba nem nemi betegség, de ha megvan a baj, nem árt némi önmegtartóztatás, amíg ki nem kezeltetjük, vagy ha minden kötél szakad, használjunk óvszert. Máskülönben kialakulhat a „pingpongeffektus”, azaz a párunkkal oda-vissza adogathatjuk egymásnak a fertőzést. Gyakran visszatérő hüvelygomba esetén a partner kezeléséről is gondoskodni kell.

gombas huvelyfertozes, nyar

Fotó: iStock

Mi a megoldás?  Gombaellenes készítményekkel, például tablettákkal, kenőcsökkel, kúpokkal úrrá lehet lenni a hüvelygombán. Ne feledjük, hogy a gyógyszeres kúra után gondoskodni kell a hüvelyflóra visszaállításáról is!

Fagyi, lángos és társai

Megfigyelések szerint a kontroll nélküli édességevéssel és/vagy túl sok szénhidrát bevitelével kedvezünk a Candida gombák szaporodásának.

Mi a megoldás? Ha inkább elkerülnénk a gombás hüvelyfertőzést, akkor részesítsük előnyben a zöldségeket, gyümölcsöket. Nem hangzik túl jól, de valamit valamiért.

Strandon mindig legyen váltó fürdőruha

Ha már nem úszunk vagy ázunk a medencében, akkor először mindig tusoljunk le tiszta vízzel, aztán cseréljük át a nedves fürdőruhát szárazra, ugyanis a nedves környezet nagyon kedvez a gombák szaporodásának.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top