Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Ezt tedd, ha együtt támad a bakteriális hüvelyfertőzés és a felfázás

Időjárástól függetlenül gyakran felfázol, vagy hüvelyfertőzést kapsz? Íme néhány tipp, mit tudsz tenni ellene!

Bár több tényező is állhat a hátterében, de a bakteriális vaginózis és a hólyaghurut fellángolása között nagyon szoros a kapcsolat.

A hólyaghurutot a köznyelvben sokan felfázásnak nevezik, és tévesen azt gondolják, hogy az alulról történő meghűlés okozza, pedig a hólyaghurut kiváltó oka valójában az E.coli baktérium. Csupán a kórokozóval szembeni természetes védekezőképességet gyengíti az altest lehűlése.

Fotó: iStock

Mi lehet még a baj?

A szex során a bélben élő E.coli baktériumok könnyen átsodródhatnak a hüvely és húgycső környékére. A pénisz mozgása pedig elősegíti, hogy a kórokozó feljusson a hólyagba és ott megtelepedve gyulladást okozzon. De ugyanígy mi magunk is lehetünk a terjesztők, ha például nem figyelünk eléggé az intim higiéniára, vagy székelés után nem elölről hátrafelé töröljük a végbélnyílást. Ha a baktériumok feljutnak a húgyhólyagig, ott megtelepednek, és ha semmi nem akadályozza őket, elkezdenek szaporodni.

Ezzel párhuzamosan, a hüvelybe kerülő baktériumok ugyancsak okozhatnak fertőzést. Ennek következtében a hüvelyflóra egészséges egyensúlya felborul, a hüvelyi pH lúgos irányba tolódik, emiatt a védő hatású tejsavbaktériumok száma csökken.

A felfázás vagy a bakteriális hüvelyfertőzés önmagában is elég kellemetlen, a kettő együtt pedig valóban nehéz napokat okozhat. Viszont néhány dologra odafigyelve jelentősen csökkenthető a kockázat.

A súlyosabb esetekben mindenképpen szükséges antibiotikum-kúra elkerülhető lehet néhány apró, de hatékony trükkel.

Fogamzásgátlás okosan

Sok nő tabletta helyett szívesebben használ másfajta fogamzásgátló eszközöket, például hüvelygyűrűt, különböző habokat és zseléket. Ezek azonban megváltoztathatják a savas hüvelyi pH-t, ezáltal felborulhat a hüvelyflóra egészséges egyensúlya. A lúgos közeg pedig nem kedvez a kórokozókat kordában tartó Lactobacillusoknak. Márpedig ha ezeknek a száma megfogyatkozik, akkor a hüvelyben élő más baktériumok gátlástalan szaporodásnak indulhatnak, amiből kialakulhat a hüvelyfertőzés.

Intim higiénia okosan

Figyeljünk oda az intim higiéniára, a helyes tisztálkodásra, de ne vigyük túlzásba az intim mosakodószerek, irrigálók használatát, mert azok is felboríthatják a hüvelyflóra egészséges egyensúlyát. Az intim tisztálkodáshoz használjunk lehetőleg semleges pH-jú, illatmentes mosakodókat!

Időben menjünk mosdóba

Ne tartogassuk a vizeletet! Amikor kell, menjünk el vécére, mert a pangó vizelet tovább súlyosbíthatja a kezdődő felfázást. Szexuális együttlét után feltétlenül menjünk ki mielőbb pisilni, ürítsük ki a hólyagot!

Nagyon fontos a napi folyadékbevitel

Igyunk rendszeresen napi 2-2,5 liter folyadékot, amivel át tudjuk mosni a húgyutakat, ezzel megakadályozva, hogy a baktériumok megtelepedjenek és elszaporodjanak ezeken a területeken.

Segítenek a gyógynövények is

A vizelethajtó teák alaposan átmossák a hólyagot, ezzel megtisztítják a baktériumoktól. Remek vizelethajtó tea többek között a csalán-, rozmaring-, medveszőlőlevél-, aranyvessző-, vagy a hibiszkusztea. Van antibakteriális hatású gyógynövény is, mint például a medveszőlő, de szükség esetén vény nélkül kapható görcsoldót, fájdalomcsillapítót, illetve gyulladáscsökkentőt is bevethetünk.

Az időzítés kulcsfontosságú

A felfázás első tüneteinek észlelését követően minél gyorsabban cselekedjünk, hogy a súlyosbodást, a szövődményeket és az antibiotikumok szedését elkerülhessük!

(Fotó: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top