Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Okok, amik a vashiány hátterében állnak

Mi vezethet vashiányhoz? Mik a tünetek, és mi a megoldás erre? Mondjuk!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint világszerte 1,3 milliárd ember, azaz a Föld lakosságának mintegy 30 százaléka szenved vérszegénységben.

Fotó: iStock

Kiket érinthet?

Vashiány mindenkinél kialakulhat, de különösen veszélyeztettek a csecsemők, a kisgyerekek, a serdülők, az állapotos kismamák, erős havivérzés esetén a termékeny korban lévő nők, és a vas rosszabb felszívódása, illetve hasznosulása miatt az idősek és a vegetáriánusok. Bármilyen jelentős vérvesztés, krónikus, hosszan tartó vérezgetés is vashiányos vérszegénységhez vezethet.

Mik a tünetek?

  • fáradtság,
  • kimerültség,
  • szédülés,
  • fejfájás és légszomj is jelentkezhet.

Kábaság, sápadtság, gyengült koncentráció, hideg végtagok és hajhullás, a körmök töredezése és ingerlékenység egyaránt jelezheti a szervezet vashiányát.

Menstruáció

A vérzéssel együtt a szervezet vasat is veszít. A menstruáció alatt a nők egy része több vért veszít, így nekik fokozottan figyelniük kell a vas pótlására.

Terhesség

Terhesség alatt a kismamáknak annyira megnő a vasigényük, hogy vaspótlás nélkül nem tartható fenn az egyensúly, és ennek hiányában kialakulhat a vashiány, súlyosabb esetben a vashiányos vérszegénység. Nemcsak a kismama vérképzéséhez van szükség ilyenkor több vasra, hanem a magzat normális fejlődéséhez is, főleg az idegrendszer fejlődéséhez.

Helytelen táplálkozás

Az egysíkú, helytelen táplálkozás mellett a vegán és a vegetáriánus étrend szintén gyakori oka a vashiány kialakulásának. Hiába tartalmaznak egyes növényi élelmiszerek sok vasat, ezekből a vas felszívódása nem olyan jó, mint a vörös húsokban található, úgynevezett hem-vasé.

Különböző betegségek

A menopauza előtt állóknál a nagyobb mennyiségű menstruációs vérzés állhat a vashiány hátterében. Férfiaknál, illetve változókoron túli nőknél akár komolyabb betegség is okozhat vashiányt, például fekély, daganat, gyulladásos bélbetegség vagy akár aranyér –, amelyek vérzéssel, vérveszteséggel járnak, így vashiányt idézhetnek elő. 

Csecsemő- és serdülőkor

Fakadhat a vashiány abból is, hogy megnő a szervezet vasigénye. Ez főként a gyors fejlődés időszakában, így csecsemőknél, később pedig serdülőkorban tapasztalható. Serdülő lányoknál a megjelenő menstruáció, illetve a serdülőkorban bekövetkező hirtelen testi fejlődés egy időben történik, ami megnöveli a vashiány rizikóját.

Fontos! A C-vitamin, illetve a folsav támogatja, míg például a kalcium, a magnézium, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a kávéban, fekete teában lévő bizonyos növényi összetevők rontják a vas felszívódását. Ezért nemcsak az számít, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mit mivel eszünk együtt.

Van megoldás!

Legfontosabb a vashiány megelőzése! Erre a célra már recept nélkül is elérhetők megfelelő mennyiségű (100 mg) elemi vasat tartalmazó készítmények, melyekből akár napi 1 tabletta szedése is elegendő lehet a vashiány megelőzésére, vagy enyhébb esetek kezelésére. Fontos, hogy a kúrát legalább 3 hónapon át végezzük, azért, hogy a vasraktárakat is feltöltsük.

(Nyitó kép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top