Bevált tippek és tanácsok vashiány kezelésére

nlc | 2019. Október 01.
A vas a szervezet számára létfontosságú ásványi anyag: elengedhetetlen a sejtek oxigénellátásához, az energiatermelő folyamatokhoz és a vérképzéshez. Apró trükkökkel és praktikákkal megelőzhetjük a vashiány kialakulását!

A vashiány hátterében erős menstruáció, terhesség, nagyobb vérveszteség, vegetarianizmus, nem megfelelő táplálkozás áll leggyakrabban. Korai tüneteként általában fejfájás, szédülés, sápadtság és fáradékonyság szokott jelentkezni. Jó hír, hogy egy kis odafigyeléssel, az étrend megreformálásával a vashiány kialakulása megelőzhető!

Fotó: iStock

Vedd fel a harcot a vashiány ellen apró trükkökkel

Alakíts ki vasban gazdag étrendet

A legjobb vasforrás az állati eredetű fehérje, azaz a hús. Természetesen a növények is tartalmaznak az emberi szervezet számára hasznosítható vasat: a zöld főzeléknövények, salátafélék, továbbá a bab, borsó, lencse és zab, mind remek vasforrások. A húsokból azonban sokkal jobban szívódik fel a vas, mint a zöld növényekből. A vegetáriánusok – ha nem gondoskodnak vaspótlásról – előbb-utóbb vashiányosak lesznek, hiszen növényi eredetű táplálékok kizárólagos fogyasztásával nem tudjuk biztosítani a vasszükségletünket, minthogy ezekből jóval kevesebb vas szívódik fel a szervezetben.  

Tudtad? A C-vitamin, a folsav támogatják, míg például a kalcium, a magnézium, a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a kávéban, fekete teában lévő bizonyos növényi összetevők rontják a vas felszívódását. Ezért nemcsak az a fontos, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mit mivel eszünk. Étrendünkben a vörös húsokat érdemes előnyben részesíteni, ezeknek magasabb a vastartalma, amiből több tud a szervezetünkben hasznosulni, mintsem a zöldségekből, ahol a vas felszívódását a fent említett egyéb ételkomponensek is jelentősen befolyásolják.

Igazi jolly joker: a szójabab

A különböző hüvelyesek nagyon gazdagok vasban, közülük is kiemelkedik a szójabab. Már egyetlen csésze szójabab fedezheti a napi vasszükséglet felét. A szójabab azonban a szokásos főzési eljárásokkal az emberi szervezet számára alkalmatlan táplálék, étkezési célra az összezúzott bab forralása és leszűrése után visszamaradt szójatejből előállított tofu, más néven szójasajt fogyasztása ajánlott.

Kezdd a napot tojásrántottával!

A tojásban nemcsak protein és értékes zsírsavak találhatók, de annyi vas is, amely a napi szükséglet mintegy 7-11 százalékát fedezi. Mivel a vasnak a szervezetben való hasznosulását a C-vitamin támogatja, ezért a reggeli tojásrántotta mellé érdemes például egy nagy pohár frissen facsart narancslevet is inni!

Tartsd szem előtt a következő tanácsokat:

(Nyitó kép: iStock)

Exit mobile version