nlc.hu
Tabuk nélkül

Tanulságos élethelyzetek, amelyek vashiányhoz vezettek

Tanulságos élethelyzetek, amelyek vashiányhoz vezettek

A vashiány az egyik leggyakoribb hiánybetegség a világon, és több mint egymilliárd ember szenved a következtében kialakult vérszegénységben.

A vashiány bárkit érinthet, de sokan csak akkor tesznek ellene vagy fordulnak orvoshoz, amikor már az egészségük megromlott.

Melyek a vashiány tünetei?

  • fáradtság
  • kimerültség
  • fejfájás
  •  légszomj
  • szédülés
  • kábaság, sápadtság
  • gyengült koncentráció
  • hideg végtagok
  • hajhullás
  • a körmök töredezése
  • ingerlékenység

Egészséges életmód és a vashiány

„Maximálisan utáltam magam és a töltött galamb testem. Úgy döntöttem, életmódot váltok. Kerestem egy személyi edzőt, lemondtam az édességekről, sőt, a húsokról is, vegetáriánus lettem. Szépen fogytam, egyre jobban tetszett, amit a tükörben láttam, de a közérzetem nem volt a régi: sokszor szédültem, fáradt voltam, hullani kezdett a hajam, migrénes fejfájásom lett. Mivel a helyzet nem javult, elmentem vérvételre, az eredmény pedig nagyon ledöbbentett, mert kiderült, hogy vashiányos vagyok. Az orvosom elmagyarázta, hogy hiába váltottam életmódot, a vegetáriánus étrenddel kevesebb vasat vittem be a szervezetembe, nem szedtem megfelelő mennyiségű C-vitamint sem (egyáltalán nem szedtem), ami segítette volna a vas felszívódását. Jelenleg vaspótló tablettával töltöm fel a szervezetem vaskészleteit, legalább három hónap, mire a raktárak visszatöltődnek. Viszont a vérképem már javult, sokkal jobban is érzem magam” – mondta Zsanett.

Vashiányos állapotok

(Fotó: Getty Images)

Terhesség és vashiány

Ivett a terhessége alatt lett vashiányos. „A terhesség és szoptatás időszaka kiemelten fontos a szervezet vasellátottsága szempontjából – figyelmeztetett az orvosom, de amikor ezt mondta, én már vashiányos voltam. Az étrendemben volt a hiba, mert nem fogyasztottam magas vastartalmú húsokat, belsőségeket, a terhesség alatt viszont megnőtt a vasigényem, ahogy minden állapotos nőnél. Jelenleg hónapok óta vaspótló tablettát szedek, és nincsenek panaszaim” – mondta Ivett.

Betegségek

Mindkét nemnél előfordulhatnak olyan betegségek – például fekély, daganat, gyulladásos bélbetegség vagy akár aranyér –, amelyek vérzéssel, vérveszteséggel, így vashiánnyal járhatnak együtt.

Iván például gluténérzékeny lett.

A gluténérzékenység hatására a kóros immunfolyamatok következtében a belekben lévő és a tápanyagok felszívódásában főszerepet játszó bélbolyhok károsodnak. Ez az oka, hogy ilyenkor hiánybetegségek jelennek meg.

„Egyszerűen nem tudtam, mi a baj. Borzalmasan levert voltam, nem teljesítettem jól a munkában, állandóan csak aludtam volna. A főnököm végül rám parancsolt, hogy menjek el orvoshoz. Vérvétel után kiderült, hogy vashiányos vagyok, kaptam is rá gyógyszert. Gondoltam, de jó, a probléma megoldódott. Már másfél hónapja szedtem a vaspótlót, de csak nem akartam jobban lenni. Ismét felkerestem az orvosomat, aki teljes körű kivizsgálást írt elő. Kiderült, hogy gluténérzékeny vagyok. Ennek a betegségnek a következménye volt a vashiány, mert a felszívódási zavar miatt a tápanyagokból a vas sem tudott megfelelően beépülni a szervezetembe” – mondta Iván, aki gluténmentes étrendet kezdett, a vasat pedig intravénásan kapta.

Fontos! A vashiányt sokszor előbb diagnosztizálják, mint ahogy sikerül a gluténérzékenységet (cöliákiát) beazonosítani. A károsodott vékonybélből azonban a tápanyagok és vaskészítmények sem tudnak megfelelően hasznosulni, felszívódni, így először az alapbetegséget kell kezelni.

A cöliákiához hasonlóan a laktózérzékenységet ugyanúgy diagnosztizálni kell. A laktózérzékenyeknél az életkor előrehaladtával a tejcukorbontó enzim aktivitása csökken a vékonybélben, ezért idősebb korra kialakulhat laktózérzékenység. Ebben az esetben is nehezebbé válik a vas felszívódása!

Serdülőkor és a vashiány

A csecsemő-, kisiskolás, később pedig a serdülőkor olyan intenzív testi és idegrendszeri fejlődési szakasz, amikor rendkívüli módon megnő a szervezet vasigénye.

„Nagyon fáradékony voltam, az iskolában sem tudtam figyelni, állandóan csak aludtam volna. Azt tudni kell, hogy nagyon válogatós vagyok, anyukám hiába parancsolt rám, hogy egyek, én akkor sem ettem, csak a chipset és a csokit. A tanárnő szólt anyukámnak, hogy nem teljesítek úgy az iskolában, ahogy kellene, és mindig fáradt vagyok. Anyukám elvitt orvoshoz – aminek nagyon nem örültem –, volt vérvétel is, féltem tőle nagyon. Kiderült, hogy vashiányom van. Most egy vaspótló tablettát kell szednem, nem is olyan rossz az íze, és próbálok több húst és zöldséget enni” – mondta a 12 éves Dalma.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top