nlc.hu
Tabuk nélkül

Hajbajok, avagy hullik a hajad? Elmondjuk, mikor fordulj orvoshoz

Hajbajok, avagy hullik a hajad? Elmondjuk, mikor fordulj orvoshoz

A hajunk több okból is hullhat, de ha napi 100 szálnál is többtől kell búcsút vennünk, akkor érdemes kideríteni, mi állhat a háttérben.

A haj minősége részben örökletes, de hatással van rá a táplálkozásunk, az életvitelünk, a hajápolási szokásaink.

Töredezett, száraz, hullik, lassan nő a haj? Esetleg a bajusz és a szakáll területén erősebb és sötétebb szőrszálak jelennek meg? Az előbbiek hátterében vashiány vagy hormonális gondok (például pajzsmirigy alul- vagy túlműködés, szülés utáni állapot, kamaszkor) is lehetnek, míg az utóbbi esetben magas inzulinszint okozhatja a jelenséget.

Ha úgy érzed, mindent megtettél azért, hogy egészséges, csillogó és dús hajad legyen, mégsem vagy elégedett az eredménnyel, esetleg kórosnak találod a hajhullást, akkor fordulj szakemberhez!

Hajhullás és vashiány

(Fotó: Getty Images)

Mi a teendő?

Szükség van egy alapos orvosi kivizsgálásra, amely előtt valamennyi kísérő tünetet vegyük számba, majd mondjuk is el az orvosnak, hogy a laborvizsgálatot megfelelően lehessen összeállítani a diagnózis felállításához. Bár gyakori ok a vashiány, a hormonális probléma miatti hajhullást vaspótlással nem lehet orvosolni.

Egy egyszerű vérvétellel ellenőrzik többek között a TSH, a prolaktin, a férfi és a női nemi hormonok, valamint a vércukor és az inzulin szintjét, ami alapján megállapítják, hogy hormonális probléma vagy vashiány áll-e a gondok hátterében.

Vashiány és hajhullás

A vashiány is járhat hajhullással, de egy sikeres fogyókúra után ugyancsak hullhat a hajunk. Ez abban az esetben történik, amikor egyoldalú táplálkozással, a nyomelemek és a vitaminok pótlásának elmulasztásával értük el a súlycsökkenést. Ilyenkor a vashiány mellett kialakulhat cinkhiány is.

Melyek a vashiány tünetei?

A hajhullás mellett a vashiány tünete lehet a fáradtság, kimerültség, levertség, szédülés, csökkent koncentráló képesség, sápadt arc, heves szívverés, duzzadt nyelv, töredezett körmök, száraz bőr, berepedezett ajkak, herpesz megjelenése, nyugtalan láb szindróma, légszomj, hideg végtagok és gyengült immunitás is.

A fennálló problémák kezelése, az étkezés optimalizálása, a vitamin-, ásványianyag- és nyomelemhiány rendezése általában meghozza az eredményt. Eredményes vaspótlással a hajhullás is megszűnik.

Ha a vashiányos állapot megszüntetéséhez nem elég megreformálni az étkezésünket, akkor mindenképp olyan vaspótló készítményt válasszunk, amelynek hatását klinikai vizsgálatok igazolják. Ha vaspótlásra van szükségünk, akkor feltétlenül olyan készítményt érdemes választanunk, amelynek magas az elemivas-tartalma.

Tudtad? A vasat tartalmazó multivitaminok nem alkalmasak a vashiány rendezésére, mert a benne lévő egyéb összetevők – legfőképp a kalcium és a magnézium – gátolják az egyébként is kevés vastartalom felszívódását!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top