nlc.hu
Tabuk nélkül

Vashiány jelei

Teszteld magad: a vashiánynak nem mindig vannak egyértelmű jelei

Ha a vas mennyisége valamilyen oknál fogva csökken a szervezetünkben, akkor komoly zavarok támadhatnak a testünkben. Vegyük észre a jeleket!
Fiatalokat is érint a stresszinkontinencia

Testünk működéséhez létfontosságú ásványi anyag a vas. A vasraktárak kimerülését a vérképzésünk is megsínyli: ha a vörösvértestek fontos alkotóeleme, a hemoglobin képzéséhez nem áll rendelkezésre a szükséges vasmennyiség, akkor a vörösvértestek mérete csökken, a színük halványabb lesz, súlyos vashiány esetén pedig a számuk is megfogyatkozik. Az oxigénszállító funkcióban zavar támad, mindez pedig tovább rontja a szervezet energiaszintjét.

Milyen egyértelmű jelei vannak?

A fáradtságnak és kimerültségnek számos oka lehet, köztük a stressz, a túlhajszolt életmód vagy az alváshiány. Ha ez az állapot tartósnak bizonyul, előfordulhat, hogy a háttérben vashiány húzódik meg. A vashiány egyik legjellemzőbb tünete a fáradékonyság, amelyet gyakran kísér fejfájás is. Emellett testi tünetek is jelezhetik, hogy baj van, mint például a sápadt arc, száraz bőr vagy az orrnyálkahártya kisebesedése.

A vashiány produkálhat sok egyéb kellemetlenséget is:

Heves szívverés

A heves szívdobogás is utalhat vashiányra, hiszen ahhoz, hogy a szervezet igényét ki tudja elégíteni, a szív a már kevesebb oxigént szállító vért próbálja meg gyorsabban keringetni.

Duzzadt nyelv, töredezett körmök

A nyelv vashiány esetén gyulladt vagy érzékeny lehet, illetve érdes felületűvé válhat. Jellegzetes körömelváltozások is megjelenhetnek: a körmök a közepükön behúzódnak, szélükön kiemelkednek, mintegy kanálszerű behorpadást formázva.

Légszomj

A vas szükséges a sejtek energiatermelő folyamataihoz, enzimrendszereink működéséhez. A vashiány ezért légszomjjal is járhat, hiszen vashiányban a szervezetünk oxigénellátása lecsökken, légzésünk pedig felgyorsul, mert a testünk így próbál minél több oxigénhez jutni.

Hideg végtagok

Bár a hideg kezek vérkeringési zavarokról és pajzsmirigybetegségről is árulkodhatnak, a fagyos végtagok a vashiányra is lehetnek jellemzőek. Az alacsony hemoglobinszint miatt a vér keringetése a szívtől nagyobb munkát igényel, és a távolabbi testrészek így még nehezebben jutnak elegendő oxigénhez.

Nyugtalan láb szindróma

A láb folyamatos, kényszeres mozgatása, azaz a nyugtalan láb szindróma (RLS) hátterében is állhat a vashiány. Ez azt jelenti, hogy a betegnek állandóan mozgatnia kell a lábát, mert az nyugalmi állapotban fájdalmas, zsibbadt, és az illető úgy érzi, hogy a mozgatás enyhíti ezeket a panaszokat.

Koncentrációs zavarok

A sejtek és az idegrendszer normál működéséhez elengedhetetlen a vas, ezért hiánya esetén gyakran jelentkezhet fejfájás, és nehezebben mehet a koncentráció is.

Gyengült immunitás

Az elégtelen vasellátottság az ellenállóképesség csökkenéséhez vezet, ezért könnyebben betegek lehetünk. A szájban megjelenő fájdalmas hólyagos elváltozás, az afta, valamint az ajakherpesz ugyancsak az immunrendszer gyengeségét jelezheti.

A vashiányt a tünetek felismerésekor, illetve vérvizsgálatot követően vényköteles, vagy gyógyszertárban, recept nélkül kapható vaspótló készítményekkel néhány hónap alatt rendezni lehet. Ehhez érdemes megfelelő minőségű és mennyiségű, jól és biztonságosan hasznosuló vasat tartalmazó készítményt választanunk, melyet mindaddig szedni kell, amíg a kiürült raktárakat újra feltöltjük vassal.

(Források: itt és itt)

Tudj meg többet a testedről!

 
(Nyitókép: Getty Images/Jun)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top