nlc.hu
Tabuk nélkül

Készletkisöprés helyett vaskészletfeltöltés

Készletkisöprés helyett vaskészletfeltöltés

A vashiány nem válogat, kortól, nemtől függetlenül bárkinél előfordulhat, ezért is fontos kiemelt figyelmet fordítani a vasraktárak szinten tartására.

A vas a testünk számos életfontosságú folyamatában vesz részt, egyebek között az oxigént szállító hemoglobin egyik alapvető alkotóeleme. A vas továbbá nélkülözhetetlen a sejtek energiatermelő folyamatainak fenntartásában, illetve szükség van rá az enzimrendszerek működéséhez, valamint az idegrendszeri folyamatok fenntartásához is. A szervezet nem képes vasat előállítani, ezért, ha a naponta veszített vasat nem pótoljuk megfelelően, előbb-utóbb kialakul a vérszegénység.

Fektess be az egészségbe!

Manapság különösen fontos, hogy egészségesek legyünk/maradjunk ahhoz, hogy a bennünket terhelő nehézségek közepette helyt tudjunk állni a munkahelyen, a családban, az iskolában, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a vasraktáraink fel legyenek töltve.

A vashiány nemcsak az időseket és a betegeket fenyegeti, hanem az aktív életet élő férfiakat és nőket egyaránt. Külön is említhetjük például a vegetáriánus vagy vegán életmód követőit: a zöldségfélék vastartalma magas, az emberi szervezet számára azonban jóval kevésbé hasznosul, mint a húsfélékben lévő vas. Termékeny korú nőknél a rendszeres havivérzés, továbbá a terhesség és a szoptatás, de az intenzív fizikai megterhelés, az aktív sport vagy a rendszeres véradás mind-mind okai lehetnek a vashiány kialakulásának.

Vaskészletek feltöltése

Fotó: Getty Images/piotr_malczyk

Ismerd fel a tüneteket!

A fáradtság, kimerültség mellett szédülés, fejfájás és légszomj is jelentkezhet, de a kábaság, sápadtság, a hideg végtagok, hajhullás, elváltozások a körmökön, ingerlékenység, csökkent koncentrációs képesség és a betegségekre való fogékonyság egyaránt jelezheti a szervezet vashiányát. A nem túl jellegzetes tünetek miatt a problémát nem mindig könnyű időben felismerni, inkább csak akkor, ha már súlyosabb tüneteket és a vérképben eltéréseket is okoz!

Reformáljuk meg az étrendünket!

Mivel a szervezet nem tud vasat előállítani, ezért szükség esetén a raktárvasat mozgósítja, de ehhez feltöltött készletek kellenek.

A vas legfontosabb természetes forrásai az állati eredetű táplálékok – máj vagy a tonhal, vörös húsok (disznó- és marhahús) –, de ezenfelül magas vastartalmú a spenót, a mandula, a tökmag és a lencse is.

A C-vitaminban gazdag ételek is segítik a vas felszívódását, így vashiány esetén gondoskodnunk kell megfelelő bevitelükről. A B-vitaminok szintén hasonló hatásúak, B-vitamin-forrás például a petrezselyem, a dió, a mogyoró, valamint a zöldborsó.

Jegyezd meg! A vas felszívódását számos étrendi tényező gátolhatja, így például a tejtermékekben található kalcium vagy a gabonafélék fitát- és lektintartalma, a koffein, valamint a tea tannintartalma.

Vashiány kezelésére érdemes garantált és ellenőrzött minőségű készítményt választani, olyat, amelynek hatását klinikai vizsgálatok igazolják. Ha vaspótlásra van szükségünk, akkor feltétlenül ellenőrizzük a készítmény elemivas-tartalmát, ami kifejezett vashiányban 100 milligramm körüli mennyiségben ideális.

Tudtad? Az étrend-kiegészítők alacsony vastartalmuk miatt a vashiány kezelésére nem alkalmasak. Az ilyen, általában komplex készítményekben előfordulhatnak olyan összetevők is (például: kalcium, magnézium), amelyek a vassal oldhatatlan anyagot képeznek, ezáltal megakadályozzák annak felszívódását.

Súlyos vashiányos állapotnál nem elég az étrend megreformálása, ilyenkor már szükség van szakember által irányított gyógyszeres kezelésre, ami akár fél évig is eltarthat.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top