Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

NE vedd félvállról, a vashiány összetettebb, mint gondolnád

Ha a vas valamilyen oknál fogva csökken a szervezetünkben, akkor komoly zavarok támadhatnak a test működésében! Tényleg ne vedd félvállról!

Testünk valamennyi sejtjének működéséhez létfontosságú ásványi anyag a vas. Vashiány esetén először a raktározott vas mennyisége fogyatkozik meg. Ha a vasraktárak teljesen kimerülnek, azt a vérképzésünk is megsínyli, és idővel már nem egyszerű vashiánnyal, hanem annak súlyosabb formájával, a vashiányos vérszegénységgel kell szembenéznünk.

A vas nélkülözhetetlen ásványi anyag a szervezet számára. Fotó: getty

A vas nélkülözhetetlen ásványi anyag a szervezet számára. Fotó: getty

Mit jelent ez?

Ebben az esetben már a vörösvértestek fontos alkotóeleme, a hemoglobin képzéséhez sem áll rendelkezésre a szükséges vasmennyiség, aminek következtében a vörösvértestek száma és mérete csökken, és mivel kevesebb hemoglobint tartalmaznak, a színük is halványabb lesz. Az oxigénszállító funkcióban zavar támad, mindez pedig tovább rontja a szervezet energiaszintjét.

A vashiány nemcsak az időseket és a betegeket fenyegeti, hanem az aktív életet élő férfiakat és nőket egyaránt.

Nem árt, ha tudod! Egy átlagos felnőtt férfi vasszükséglete naponta 8 milligramm, míg a nőknek – a menstruáció okozta vérveszteség miatt – jelentősebb mennyiségre, nagyjából napi 18 milligramm vasra van szükségük, a terhesség során pedig közel 30 milligrammra.

Kiket érinthet leginkább a vashiány?

A vegetáriánus vagy vegán életmód követőit, mert bár a zöldségfélék vastartalma magas, az emberi szervezet számára azonban jóval kevésbé hasznosul, mint a húsfélékben lévő vas. Termékeny korú nőknél a rendszeres havi vérzés, továbbá a terhesség és a szoptatás, de az intenzív fizikai megterhelés, az aktív sport vagy a rendszeres véradás is mind-mind okai lehetnek a vashiány kialakulásának.

Ismerjük fel a tüneteket!

Tény, hogy a fáradtságnak és kimerültségnek számos oka lehet, köztük a stressz, a túlhajszolt életmód, az alváshiány. Ha azonban ez az állapot tartósnak bizonyul, előfordulhat, hogy a hátterében vashiány húzódik.

A vashiány következtében előfordulhat fáradékonyság, levertség, szédülés, hajhullás, de csökkenhet a koncentráló képességünk, illetve fogékonyakká válhatunk a betegségekre is.

És még mindig nincs vége, a vashiány tünetei közé tartozik még:

Sápadt arc

A vértestek vörös színét adó, vasból és fehérjéből álló molekula, a hemoglobin mennyisége a vashiány súlyosbodásával egyre csökken. Így a hajszálerekben keringő vér színe is egyre halványabbá, az arc pedig emiatt fakóbbá, sápadtabbá válik.

Hevesen verő szív

A heves szívdobogás is utalhat vashiányos vérszegénységre, hiszen azért, hogy a szervezet igényét ki tudja szolgálni, a szív a már kevesebb oxigént szállító vért próbálja meg gyorsabban keringetni.

Duzzadt nyelv, töredezett körmök

A nyelv vashiány esetén gyulladt, érzékeny, érdes felületűvé válhat. Jellegzetes körömelváltozások jelennek meg: a körmök a közepükön behúzódnak, szélükön kiemelkednek, mintegy kanálszerű behorpadást formázva.

Száraz bőr, berepedezett ajkak, orrnyálkahártya sebesedése, herpesz megjelenése – ezek is mind lehetnek a vashiány tünetei.

A megfelelő kezelés hiányában súlyosbodó vashiányos vérszegénység előbb-utóbb a szervezet minden pontján jelez: idegrendszerünk, hormonális és immunrendszerünk gyengülését vagy zavarát okozza, tartósan fennálló, kezelés nélküli esetben a keringés összeomlásához vezető szívelégtelenség pedig végzetes kimenetelű is lehet.

Kezeljük okosan a vashiányt!

Vashiány kezelésére érdemes garantált és ellenőrzött minőségű gyógyszert választani, olyat, amelynek hatását klinikai vizsgálatok igazolják. Ha vaspótlásra van szükségünk, akkor feltétlenül ellenőrizzük a készítmény elemi vastartalmát, ami 100 milligramm nagyságrendben ideális.

Tipp: a legjobb vasforrás az állati eredetű fehérje, a hús. Természetesen a növények, például a zöld főzeléknövények, salátafélék, vagy a bab, borsó, lencse és a zab is tartalmaznak vasat, de ezekből az emberi szervezet számára kevésbé hasznosíthatóak.

(Nyitó kép: getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top